Χρήστος Κανλής :Το μνημείο του “Μπλόκου” βεβηλώθηκε από τις ενέργειες της Δημάρχου

Στις 15 Μαρτίου 1944 οι Δυνάμεις Κατοχής με συμμετοχή δυνάμεων της Χωροφυλακής και των Ταγμάτων Ασφαλείας εκτέλεσαν 21 Έλληνες αντιστασιακούς και ένα Ιταλό αντιφασίστα.

Το 1982 στο σημείο της εκτέλεσης τοποθετήθηκε πλάκα της γλύπτριας Αφροδίτης Λιτή, και το 1983 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, καθιέρωσε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Ημέρα Μνήμης.

Στις 6 Μαρτίου 2017, με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ιδέα του Χρήστου Χατζηιωάννου, αντιδημάρχου Παιδείας, φυτεύτηκαν στο Ηρώο της Καλογρέζας, 22 κυπαρίσια στη μνήμη των 22 εκτελεσθέντων και στο κάθε δέντρο τοποθετήθηκε ταμπέλα με το όνομα του κάθε του αγωνιστή παρουσία των οικογενειών τους.

Με έκπληξη πληροφορήθηκα πως η Δήμαρχος αφαίρεσε στις αρχές του Μαρτίου, τα 22 κυπαρίσια με τα ονόματα των εκτελεσθέντων από το χώρο του μνημείου με την αιτιολόγηση πως θέλει να τον “αλλάξει”. Το ιστορικό Μνημείο “βεβηλώθηκε” από τις ενέργειες της Δημάρχου από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα.

Την ίδια περίοδο η Δημοτική Αρχή:

•Ανεβάζει Βυζαντινές σημαίες μοναστηριού στο Δημαρχείο,

•Αγνοεί αποφάσεις του ΔΣ για τη σημαία (και άλλες),

•Ανεβάζει συνεχώς δελτία τύπου στο πλάι του “αστέρα” των μέσων ενημέρωσης κ. Πατούλη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη,

•”Χαρακτηρίζει” με γκράφιτι το Δημαρχειακό Μέγαρο χωρίς κανέναν διάλογο,

•Βάφει με χρώματα της παράταξής της κεντρικούς δρόμους της πόλης,

•Βάφει με χρώματα της παράταξής της το κοινόχρηστο τμήμα της ιστορικής προσφυγικής συνοικίας των “σπιτιών της Βασίλισσας”,

•Αποφάσισε να μην δοθεί η δυνατότητα αποτύπωσης του Μικρασιατικού χαρακτήρα της Ν.Ιωνίας στο λογότυπο του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή της πόλης, η Δήμαρχος και οι εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης, οφείλουν να διαθέτουν τα πολιτικά αντανακλαστικά για να διαχειρίζονται τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και προβλήματα πολιτικού συμβολισμού.

Το “κενό και “ξεριζωμένο”” ιστορικό Μνημείο του Μπλόκου αλλοιώνει την ιστορική μνήμη των αγώνων των κατοίκων της Νέας Ιωνίας κατά του φασισμού και του ναζισμού. 

Η Δήμαρχος θέλει να βάλει την προσωπική της σφραγίδα στο μνημείο και από προσωπική ματαιοδοξία “εκτελεί” για δεύτερη φορά τα 22 παλικάρια.

Το Μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης, συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία και θυμίζει σε όλους μας το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.

Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να υπερασπιστεί τους συμβολισμούς του και να διατηρήσει την ιστορικη μνήμη.

Απαιτούνται εξηγήσεις ..

Χρήστος Κανλής

•Μαθηματικός,  Master in Logic and Algorithms UOA, NTUA

•Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας Αττικής

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ