Χρίστος Κυριακίδης: Το σημαντικότερο στην Ομάδα “Καλογρέζα” στο FB είναι πως συνάντησα ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr, ως εφημερίδα της Νέας Ιωνίας, έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε συμπολίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και των social media.Mε ιδιαίτερο λοιπόν ενδιαφέρον παρακολουθούμε αξιόλογους Ιωνιώτες που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους Ομάδες και Σελίδες στο FB, οι οποίες συγκεντρώνουν πλήθος αναρτήσεων και σχολίων, παράγοντας ουσιαστικό έργο στην ενημέρωση των συμπολιτών μας, κινούμενοι από την αγάπη τους για τη Νέα Ιωνία. Συμπολίτες, που δαπανούν χρόνο για να προσφέρουν εθελοντικά έναν αναγκαίο χώρο έκφρασης των Ιωνιωτών. Η εφημερίδα μας θεωρεί όλες αυτές τις προσπάθειες στα social media πολύ σημαντικές και εκ των πραγμάτων συνεργάτες της στην πρόοδο της πόλης μας.

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική των social media, η IONIANET.gr, ως γνωστόν, δραστηριοποιείται επίσης έντονα σ’ αυτό τον χώρο, ιδιαίτερα στο facebook, αναδημοσιεύοντας τα ρεπορτάζ και τα άρθρα μας στη σελίδα μας, αναδεικνύοντας ζητήματα προς συζήτηση μέσα από την Ομάδα μας, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ:Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ή προβάλλοντας την Τοπική Αγορά με την Ομάδα μας, Στηρίζω τοπικές επιχειρήσεις-Στηρίζω Νέα Ιωνία Αττικής. Επιλεγμένα ρεπορτάζ μας κοινοποιούμε και σε άλλες τοπικές Ομάδες στο FB τις οποίες θεωρούμε αξιόλογες και ευχαρίστως δημοσιεύουμε στις δικές μας ότι ενδιαφέρον μάς αποσταλεί από αυτές.

Πρόσφατα παρουσιάσαμε τον κ. Γιάννη Λουκά διαχειριστή της Ομάδας στο facebook«Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΜΑΣ σήμερα και χθες» επιθυμώντας να τονίσουμε τη σημασία αυτής της εθελοντικής εργασίας των συμπολιτών που επιθυμούν να αναδείξουν κυρίως τα ιδιαίτερα ζητήματα της συνοικίας τους. Με δεδομένο ότι η Νέα Ιωνία διέρχεται μια μεταβατική περίοδο που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της και επιπλέον βιώνουμε όλοι την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, του lockdown ακορντεόν, τα social media και ιδιαίτερα οι σελίδες και οι Ομάδες στο fb αποκτούν μια νέα δυναμική λειτουργώντας ως χώρος επικοινωνίας, διεκδίκησης και ψυχολογικής τόνωσης.

Η “Καλογρέζα”

Η Ομάδα στο facebook «Καλογρέζα» αποτελεί ένα τέτοιο σημαντικό σημείο συνάντησης των συμπολιτών μας, με αντικείμενο κυρίως την συνοικία της Καλογρέζας, αλλά και γενικότερα της πόλης μας. Ψυχή  της Ομάδας, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2017, και διαχειριστής της, είναι ο κ. Χρίστος Κυριακίδης, ένας άνθρωπος 46 ετών, ευγενικός και δημιουργικός, παντρεμένος, με 2 κόρες, και με επαγγελματική ενασχόληση την πληροφορική και τις πωλήσεις.

Η Ομάδα «Καλογρέζα» είναι ιδιαίτερα διαδραστική, με σημαντικές αναρτήσεις μελών της για τα προβλήματα της πόλης μας και της συνοικίας, για την ιστορία της Ν.Ιωνίας από την ίδρυσή της, με έμφαση βεβαίως σε πρόσωπα και καταστάσεις της Καλογρέζας. Η διαδραστικότητα που την διακρίνει αποτυπώνεται σε ενδιαφέροντες διαλόγους, σε φωτογραφικές απεικονίσεις προσώπων και τοποθεσιών, ιδιαίτερα από την διαδρομή της Καλογρέζας των περασμένων δεκαετιών, καθώς και στην ανάδειξη τοπικών θεμάτων.

Η συζήτηση με τον διαχειριστή της κ. Κυριακίδη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πρόθυμα αυτός απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδα μας.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr:Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε στο facebook την Ομάδα και την Σελίδα «Kαλογρέζα»;

Μα τι άλλο; Το ενδιαφέρον για τον τόπο που μεγάλωσα. Τα καλύτερα παιδικά μου χρόνια.  Φοίτησα στο ιστορικό «Πέτρινο». Στο 9ο δημοτικό. Τα αδέρφια μου, αλλά και τα παιδιά μου πέρασαν από το ίδιο σχολείο. Οι γονείς μου ήρθαν εδώ στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.

Αυτό ήταν το έναυσμα αλλά, στη συνέχεια, μετατράπηκε και σε διαδικτυακή συλλογή παλαιών φωτογραφιών της περιοχής.  Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους της σελίδας που δημοσιεύουν  ακόμα και σήμερα ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Πιστεύετε ότι η συνοικία της Καλογρέζας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες συνοικίες της πόλης μας;

Είναι μια συνοικία που στη σύντομη ιστορία της «βίωσε» και  επηρεάστηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τη φτώχεια, τον πόλεμο  («Μπλόκο Καλογρέζας» Μάρτιος 1944). Αρκεί να δει κάποιος τις ονομασίες των δρόμων: Βυζαντίου, Κασταμονής, Βοσπόρου, Κωνσταντινουπόλεως, Περγάμου, Μουταλάσκη, αλλά και Εθνικής Αντίστασης, Ηρώων Καλογρέζας κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια η Καλογρέζα έχει αποκτήσει μεγάλη οικιστική δόμηση και λειτουργεί μια σοβαρή σε μέγεθος τοπική αγορά. Πόσο έχει επηρεάσει αυτή η εξέλιξη την φυσιογνωμία της συνοικίας;

Οι παλιοί θυμούνται την Καλογρέζα γεμάτη με παράγκες, καφενέδες, ταβερνάκια και… ποτάμι! Στη συνέχεια η λεγόμενη «αντιπαροχή»  άλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία της. Οι ελεύθεροι χώροι εξαφανίστηκαν και όσες μονοκατοικίες απέμειναν, δυστυχώς, ξέρουμε τη μοίρα τους.

Η αγορά της Καλογρέζας βρίσκεται κυρίως στις οδούς Βυζαντίου, Κασταμονής, Ζωοδόχου Πηγής, αλλά και στην Πλατεία Αναπήρων. Πρέπει και επιβάλλεται να υποστηρίζουμε τα τοπικά μαγαζιά.  Η σελίδα προβάλει τις τοπικές επιχειρήσεις.  Ακόμα και αν χρειαστούμε το κάτι παραπάνω θα το βρούμε στο κέντρο της Νέας Ιωνίας. Βέβαια εκεί επικρατούν οι αλυσίδες καταστημάτων.

Τα μέλη σας είναι από την Καλογρέζα ή και από άλλες περιοχές της πόλης μας;

Τα περισσότερα μέλη  προέρχονται από την Καλογρέζα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας. Με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός  πως υπάρχουν αρκετοί που ζουν σήμερα  σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Κάποιοι μάλιστα βρήκαν μέσα από τη σελίδα «ξεχασμένους» συγγενείς, συμμαθητές και φίλους.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θέτουν;

Τα κυριότερα θέματα αφορούν την καθημερινότητα. Καθαριότητα, πράσινο, ανεπαρκής φωτισμός, πεζοδρόμια, ράμπες ΑΜΕΑ, αλλά και η συγκοινωνία. Τελευταία παρατηρούνται πολλά τροχαία ατυχήματα. Η Λ. Κύμης, αλλά και η Εθνικής Αντιστάσεως έχουν μετατραπεί σε πίστες ταχύτητας. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά που κατευθύνονται προς το γυμνάσιο και το λύκειο της περιοχής, αλλά και προς στο 9ο δημοτικό από την οδό Βυζαντίου. Θα πρέπει να φύγουν τα απορριμματοφόρα από το δημοτικό στάδιο. Κάτι πρέπει να γίνει και με το παλιό κτήριο της «Ανατόλια». Αποτελεί εστία μόλυνσης. Μετά τη μονοδρόμηση της Κασταμονής η περιοχή έχει αποκοπεί. Το ΙΚΑ βρίσκεται «κρυμμένο» στην άκρη της πόλης και δεν εξυπηρετεί κανέναν. Ανεκμετάλλευτος παραμένει ο χώρος γύρω από τους πεσσούς του μεγαλοπρεπούς Αδριάνειου υδραγωγείου.

Πιστεύετε ότι τα social media μπορούν να προωθήσουν την επίλυσή τους;

Πιστεύω πως ναι.  Έχει αποδειχθεί, κυρίως σε θέματα καθημερινότητας πως, σε αρκετές περιπτώσεις επισπεύδεται η λύση. Το διαδίκτυο, γενικότερα,  έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.Θα πρέπει να το σεβόμαστε και όχι να το φοβόμαστε. Ας το δούμε ως χρήσιμο εργαλείο.

Πέρα από τα ζητήματα της Καλογρέζας και της Νέας Ιωνίας, οι αναρτήσεις των μελών σας αφορούν και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος(μη τοπικά);

Συνήθως δε ξεφεύγουμε από τον τοπικό προσανατολισμό της σελίδας. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν υπάρχει κάποια δέσμευση.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στα σχόλια των μελών της Ομάδας σας;

Η σελίδα λειτουργεί εδώ και περίπου 5 χρόνια. Στην αρχή, όταν υπήρχαν αρνητικά σχόλια προς τα μέλη, αλλά ή και προς την ίδια τη σελίδα, στενοχωριόμουν. Πλέον ξεπέρασα αυτό το σύνδρομο. Είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα. Κοιτάω περισσότερο να προστατέψω τα μέλη και όχι τον εαυτό μου.

Υπάρχει κάποιος κώδικας δεοντολογίας που οφείλουν να ακολουθούν τα μέλη σας στις αναρτήσεις και τα σχόλιά τους;

Ο κώδικας δεοντολογίας είναι, πάνω – κάτω, κοινός στον κόσμο του διαδικτύου. Επικεντρώνεται σε δυο λέξεις : ευγένεια και σεβασμός. Ακόμα και αν δεν μπορώ να παρακολουθώ τους διαλόγους, αρκετές φορές, το facebook δρα από μόνο του. Φυσικά βοηθάνε και τα ίδια τα μέλη με τις αναφορές τους.

Πόσο σας έχει επηρεάσει ως άνθρωπο και ενεργό συμπολίτη η ενασχόλησή σας με τη διαχείριση της Ομάδας σας; Σας απασχολεί πολύ χρόνο; Έχετε συνεργάτες;

Είμαι μόνος μου και απαιτείται πολύς χρόνος. Η διαχείριση μιας σελίδας δεν είναι κάτι απλό.  Στο αρχικό ερώτημα,αν σας απαντούσα πως δεν με έχει επηρεάσει θα σας έλεγα ψέματα. Έστω και λίγο,ναι, με έχει επηρεάσει. Το σημαντικότερο είναι πως γνώρισα και συνάντησα ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα  και ανησυχίες. Έμαθα να ερμηνεύω ευκολότερα διάφορες καταστάσεις. Απέκτησα γνώσεις για την τοπική κοινωνία και έμαθα να λειτουργώ με δικά μου βιώματα και όχι με επιχειρήματα τρίτων. 

Υπάρχει κίνδυνος η ενεργός κοινωνική και πολιτική παρουσία των πολιτών να εγκλωβιστεί κυρίως σε αναρτήσεις και σχόλια στα social media;

Ωραία ερώτηση για ανάπτυξη ιδεών σε μάθημα έκθεσης Λυκείου. Όλα είναι θέμα παιδείας, αρχών και μέτρου.Είναι ανάλογα με τον άνθρωπο. Εγκλωβίζεται μόνο αυτός που δεν έχει γνώσεις. Μπορούμε να διεκδικήσουμε από το πεζοδρόμιο ή και το πληκτρολόγιο. Προσωπικά, θα προτιμούσα τον άμεσο  διάλογο face to face.

Θεωρείτε χρήσιμη την πρόταση της εφημερίδας μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr για μια γενικότερη συνεργασία της με ενεργούς συμπολίτες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο ως διαχειριστές Ομάδων και σελίδων στο fb ,ώστε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της πόλης μας;

Όποια κίνηση αφορά το καλό της πόλης μας με βρίσκει θετικό. Θα χρειαστεί συντονισμός. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και ευελπιστώ στο να βρεθούν μιμητές σας.

Για την ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr:Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ