Αποχωρήσεις παρατάξεων, σύμπνοια για Παιδεία και διαφωνίες για Καφεστίαση, στα κύρια θέματα του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας (25/5)

Μετά τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων στο δημ. συμβούλιο της 25/5 που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ακολούθησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης όπου κυριάρχησαν τα ζητήματα Παιδείας και Καφεστίασης. Οι εντάσεις δεν έλειψαν, αλλά η συνεδρίαση γενικά ήταν σε ήπιο τόνο μέχρι το τέλος, όπου η «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και η «Ενότητα» απεχώρησαν αναφερόμενες σε συμπεριφορές της δημάρχου απέναντί τους.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Το πρώτο θέμα αφορούσε την Αναμόρφωση Πίνακα Στοχοθεσίας Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2020 και το εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης λέγοντας ότι εγκρίθηκε στην Οικονομική επιτροπή από όλες τις παρατάξεις που συμμετείχαν πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (με ψήφους 6-1) και ότι ο προϋπολογισμός του ’20 προσδιορίστηκε από τις δεσμεύσεις των 2 προηγούμενων προϋπολογισμών και «ο επόμενος θα είναι ο πραγματικά δικός μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Αντιρρήσεις εξέφρασαν από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ο κ. Τσομπάνογλου λέγοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν οι προϋπολογισμοί την πραγματικότητα και επέρριψε ευθύνες στον Οικονομικό Δ/ντή του δήμου και ο κ. Καναβός που υποστήριξε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν τα ποσά ως προς τις υποχρεώσεις του δήμου. Πρότεινε επίσης ο δήμος να προχωρήσει στη δυνατότητα πληρωμών από τους δημότες ηλεκτρονικά, για να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις. Ο κ. Τσουκαλάς από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» άσκησε κριτική σε «Ενότητα» και «Δημιουργία Αλληλεγγύη» οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ψηφίσει προϋπολογισμούς που στηρίζονται στις εκάστοτε αντιλαϊκές πολιτικές.

Το γάντι σήκωσε ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης εξηγώντας ότι το «Λευκό» που δίνει η παράταξή του στη δημοτική αρχή σε τέτοια ζητήματα «αφορά τη δυνατότητα που της παρέχει να διοικήσει και να εφαρμόσει την πολιτική της, χωρίς να κρύβουμε τις διαφωνίες μας που τις εκφράζουμε στις ομιλίες μας». Ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» αναφέρθηκε και στους δημάρχους του ΚΚΕ ανά τη χώρα που, όπως είπε, αξιοποιούν όλα τα Προγράμματα της Ε.Ε., ΕΣΠΑ κλπ, αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα για να μπορέσουν να παράγουν έργο. Ο κ. Μανούρης ανέφερε επίσης ότι κακώς κατηγορεί την παράταξή του η «Λαϊκή Συσπείρωση» μιας και έχει ψηφίσει πολλές από τις προτάσεις της. Απαντώντας στον κ. Μανούρη ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  κ. Κατιμερτζόγλου είπε ότι οι δήμαρχοι του ΚΚΕ θα διεκδικήσουν για τον λαό πόρους από παντού και ότι για κάθε 1 ευρώ που παίρνει η χώρα μας από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πηγαίνουν όμως σε συγκεκριμένες επιλογές, πληρώνει 1,4 . Ο κ. Κανλης από την «Ενότητα» εξήγησε ότι επειδή η παράταξή του έχει ασκήσει διοίκηση στο δήμο γνωρίζει τι είναι εφικτό και τι όχι. Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε ΥΠΕΡ ψήφισαν 16 σύμβουλοι(Δύναμη Προοπτικής, Ενότητα, Νέα Ιωνία Νέα Άποψη -21ος αιώνας), 7 ΚΑΤΑ (Λαϊκής Συσπείρωση, Τσομπάνογλου-από Δημιουργία Αλληλεγγύη) και ΛΕΥΚΟ 10 (Δημιουργία Αλληλεγγύη, Βανδώρος-από Ενότητα).

Το 2ο θέμα αφορούσεΚαταστροφή μηχανογραφικού υλικού και ψηφίστηκε ομοφώνως επί 33 παρόντων, το 3ο θέμα αφορούσε επίσης Καταστροφή μηχανογραφικού υλικού και ψηφίστηκε ομοφώνως επί 33 παρόντων, το 4ο θέμα αφορούσε Καταβολή αμοιβής στον Δικηγόρο κ. Κυριάκο Κουτρούλη και ψηφίστηκε κι αυτό ομοφώνως επί 33 παρόντων.

Το 5Ο θέμα αφορούσε Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης για θέματα Παιδείας το οποίο εισηγήθηκε ο επικεφαλής της κ. Κατιμερτζόγλου αναλύοντας όλες τις πτυχές του νέου νομοσχέδιου του Υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζοντάς το βαθιά αντιεκπαιδευτικό. Ο κ. Καναβός από τη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κατέκρινε επίσης το Νομοσχέδιο «το οποίο έφερε το Υπουργείο χωρίς διάλογο», στεκόμενος και αυτός στις ελλείψεις των σχολείων, κρίνοντας ότι το άνοιγμά τους είναι ένα test για τον Σεπτέμβριο. Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και η δημ. σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Κλάρα. Ενάντια στις κάμερες στις σχολικές αίθουσες τάχθηκε και ο κ. Αποστολόπουλος «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη -21ος αιώνας» γιατί αλλοιώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί με την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρ’ όλες τις άλλες διαφορές, γιατί η προσπάθεια για την Εκπαίδευση είναι κοινή. Επίσης κατηγόρησε την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ότι παλαιά «πήγαινε μαζί» με την σημερινή Υπουργό Παιδείας. Ο κ. Μανούρης απάντησε ότι αδίκως κατηγορεί ο κ. Αποστολόπουλος την παράταξή του γιατί «όταν μιλάμε με πολιτικούς δεν τους κρίνουμε εκ των προτέρων, κρίνουμε συγκεκριμένες πολιτικές». Η επικεφαλής της «Εκτός Σχεδίου» κ. Βάσιλα παίρνοντας τον λόγο συνέδεσε το νομοσχέδιο για την Παιδεία με τις γενικότερες πολιτικές της κυβέρνησης σε θέματα εργασίας και δημόσιας τάξης.

Ο επικεφαλής της «Ενότητα» κ. Γκότσης συμφώνησε κι αυτός με την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατηγορώντας την Υπουργό Παιδείας ότι έφερε ένα τέτοιο νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, συμπληρώνοντας από την ίδια παράταξη η κ. Αθυμαρίτου ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ούτε στο Πανεπιστήμιο μπορεί να εφαρμοστεί επαρκώς και ο κ. Κανλής ο οποίος εκδήλωσε την αντίθεσή του στο Νομοσχέδιο και ζήτησε να μάθει τη θέση της δημοτικής αρχής. Η δήμαρχος κ. Θωμαϊδου εξέφρασε την άποψη να συζητηθούν τα θέματα της Εκπαίδευσης σε ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπως ζήτησε η «Λαϊκή συσπείρωση», ότι συμφωνεί να στηριχτεί η Εκπαιδευτική κοινότητα και να διεκδικηθούν περισσότερα από την Πολιτεία, κάτι που συμφώνησε και ο κ. Χατζησαββίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά «να παλέψουμε όλοι μαζί». Ωστόσο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κατιμερτζόγλου και ο δημ.σύμβουλός της κ. Ματθαίου επέμεναν ότι η εισήγησή τους περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για ψήφιση με αποτέλεσμα τελικά να ψηφιστεί η εισήγηση ομοφώνως με 33 ψήφους.

Το 6ο θέμα αφορούσε Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την εφαρμογή της ΠΝΠ για την αύξηση των τετραγωνικών που θα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης και το εισηγήθηκε ο επικεφαλής της κ. Κατιμερτζόγλου ζητώντας κανόνες σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και την δημοτική αρχή να φέρει άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία, όπως απαλλαγή δημοτικών τελών, άρση αναγκαστικών εισπράξεων και δεσμεύσεων λογαριασμών, καθώς και πλειστηριασμών, Ο κ. Μανούρης παρεμβαίνοντας υποστήριξε να μην επεκταθούν τα καταστήματα καφεστίασης της πλ. Σημηριώτη. Σε αυτό το σημείο ο κ. Χατζησαββίδης θεώρησε ότι η επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ακυρώνει τον ρόλο της διαπαραταξιακής του δήμου για το ίδιο θέμα. Η κ. Βάσιλα υποστήριξε τη χρήση των ελεύθερων χώρων για τους πολίτες και δήλωσε επιφυλακτική στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Τον λόγο πήρε ο κ. Κανλής δηλώνοντας την υποστήριξή του στη σωστή χρήση των ελεύθερων χώρων, ώστε να διατηρηθεί η χρήση τους από τους πολίτες. Για τα τραπεζοκαθίσματα είπε ότι είναι θέμα της Οικονομικής επιτροπής του δήμου, ότι η «Ενότητα» συμφωνεί με τις προτάσεις της «Λαϊκής συσπείρωσης», «αλλά να περιμένουμε να έχουμε τα στοιχεία για τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, για να δούμε αν είναι εφαρμόσιμες». Ο κ. Τσουκαλάς παίρνοντας τον λόγο υπερασπίστηκε τους επαγγελματίες της καφεστίασης «είναι μια έκτακτη κατάσταση, στο ίδιο καζάνι βράζουμε, αυτή η πολιτική τους τσακίζει». Ο κ. Μανούρης  αναφερόμενος στον κ. Τσουκαλά μίλησε για επαναστατική γυμναστική που κάνει η παράταξή του, οξύνοντας μαζί του τα πνεύματα.

Στο σημείο αυτό μετά από λεκτική αντιπαράθεση του κ. Μανούρη με την κ. Θωμαϊδου η «Δημιουργία Αλληλεγγύη» αποχώρησε «για τη συμπεριφορά της Δημάρχου απέναντί της». Παρεμβαίνοντας ο κ. Κανλής συμφώνησε λέγοντας ότι η Δήμαρχος δυναμιτίζει τη συζήτηση και όντως και η «Ενότητα» αποχώρησε μετά από λίγο.

Μετά τις αποχωρίσεις των δύο παρατάξεων η Δήμαρχος θεώρησε ότι πρέπει να στηριχτεί το έργο της διαπαραταξιακής επιτροπής και δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση απερρίφθη με 8 ψήφους ΚΑΤΑ(Δύναμη προοπτικής) 5 ΥΠΕΡ(Λαϊκή Συσπείρωση) και 1 ΛΕΥΚΟ(Εκτός σχεδίου).

*λόγω της τηλεδιάσκεψης και των προβλημάτων ήχου πιθανόν κάποια δευτερεύοντα σημεία να μην αποδόθηκαν σωστά.

Αλέξης Θαλασσινός

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ