Καφεστίαση & Επιτροπή του δήμου για ενισχύσεις λόγω πανδημίας, κυριάρχησαν στις ερωτήσεις στο δημ. συμβούλιο Νέας Ιωνίας (25/5)

Πολλές οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων που κάλυψαν πληθώρα θεμάτων, σ’ ένα συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη (25/5) που ενώ πήγαινε ομαλά και με ενδιαφέροντα θέματα ημερήσιας διάταξης, στο τέλος, επικράτησε ένταση μεταξύ παρατάξεων της Αντιπολίτευσης με την Δήμαρχο, με αποτέλεσμα να σημαδευτεί η συνεδρίαση με αποχωρήσεις της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία».

Οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων ξεκίνησαν με τον κ. Σκευοφύλακα να ρωτά τη δήμαρχο σχετικά με άρθρο που επέτρεπε να μην συζητηθεί στο δημ. συμβούλιο, αλλά στην Επιτροπή ποιότητας ζωής, η μελέτη που αφορούσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα όρια με Ν. Φιλαδέλφεια και η δήμαρχος αναφέρθηκε σε σχετική νομολογία. Ακολούθησε η «Ενότητα» που ρώτησε για την πληρωμή των συνεργατών του δημοτικού ωδείου, ερώτηση που προσυπέγραψε ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κατιμερτζόγλου αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα και ζήτησε να μάθει πότε θα συνεδριάσει το δημ. συμβούλιο για τον ΟΠΑΝ (Σημ.: υπάρχει πρόταση να περάσει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας στον Δήμο). Ο κ. Αποστολόπουλος («Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη -21ος αιώνας») πρότεινε σύσταση διαπαραταξιακής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821 και ο κ. Τσουκαλάς («Λαϊκή Συσπείρωση») ζήτησε να μάθει για την πορεία της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ακολούθησε ο κ. Καναβός («Δημιουργία Αλληλεγγύη») που αναφέρθηκε στο θέμα της καθαριότητας στην πόλη, και στην αφισορρύπανση. Ζήτησε να τοποθετηθούν ειδικά ταμπλό για αφίσες και χώροι για καλαίσθητα graffiti. Επίσης έθεσε το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων. Τις ερωτήσεις συνέχισε από την ίδια παράταξη η κ. Κλάρα που έθεσε το θέμα της προστασίας και αξιοποίησης του Άλσους που φθάνει μέχρι την Ομορφοκκλησιά, στα όρια με Γαλάτσι. Επίσης η κ. Κλάρα τόνισε το ζήτημα του εξοπλισμού με tablets μαθητών και φοιτητών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ ζήτησε να μάθει πότε θα μπορέσουν οι Σύλλογοι να χρησιμοποιήσουν τα σχολεία για τις δραστηριότητές τους.

Ακολούθησε η επικεφαλής της «Εκτός σχεδίου» κ. Βάσιλα που ζήτησε να γίνονται πλέον τα δημ. συμβούλια δια ζώσης κάτι που απέκλεισε βάσει νόμου ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρης. Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Κανλή («Ενότητα») να διαβάζει τα μέτρα που προτείνει η παράταξή του για την στήριξη της εστίασης και ο κ. Ματθαίου («Λαϊκή Συσπείρωση») που ρώτησε για την ανάγκη μεταφοράς 3 νηπιαγωγείων. Ο κ. Αναμουρλόγλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») μίλησε για τις επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Βυζίου σε αριστούχους μαθητές ότι δεν έγιναν το έτος 2017-18 όχι με ευθύνη του, ως ταμίας του Ιδρύματος, αλλά αρμόδια ήταν η σημερινή δημ. αρχή και οι πληρωμές μπορούσαν να γίνουν εντός του 2019.

Η σειρά των ερωτήσεων συνεχίστηκε με τον κ. Χριστοδούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») που ρώτησε αν έγιναν απολυμάνσεις στο Κλειστό Γυμναστήριο στα Πευκάκια και για τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων. Για την διαπαραταξιακή ρώτησε και ο κ. Λαζαρίδης («Δημιουργία Αλληλεγγύη»), αν καθορίστηκε κάποιο πλάνο για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία συμπολιτών. Οι ερωτήσεις ολοκληρώθηκαν με τον κ. Τσομπάνογλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») που ρώτησε για την εφαρμογή των Μέτρων προστασίας στην Π.Π.Γερμανού, για τα προβλήματα των επιχειρήσεων στην Πάρσης που, όπως ανέφερε, τα έργα είναι σε εξέλιξη εδώ και 6 μήνες με βλαπτικά αποτελέσματα στις εργασίες τους. Επίσης ρώτησε για ποιον λόγο δεν εφαρμόζεται η απόφαση του δημ. συμβουλίου για τον Α.Γ.Σ. ΙΚΑΡΟ, ώστε να μπορεί να αθλείται κανονικά στο δημ. στάδιο.

Απαντήσεις δημοτικής αρχής

Από τη δημ. αρχή ξεκίνησε τις απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης ο οποίος είναι και αρμόδιος για την Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα προτείνει τα μέτρα για τους πληγέντες από την πανδημία συμπολίτες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ο κ. Χατζησαββίδης ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει καλέσει όλες τις παρατάξεις να προσέλθουν στην επιτροπή, αλλά η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Εκτός Σχεδίου» δεν προσήλθαν. Επίσης επέρριψε ευθύνες στο τμήμα πληροφορικής του δήμου που δεν του έχει δώσει ακόμη τα οικονομικά στοιχεία, ώστε η Επιτροπή να κρίνει το κόστος των μέτρων στήριξης που μπορεί να λάβει. Επιπλέον ενημέρωσε ότι ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου, αλλά δεν μπόρεσε να πράξει κάτι αντίστοιχο με την Εστίαση μιας και δεν υπάρχει συνδικαλιστικός φορέας της στην πόλη μας. Τέλος δήλωσε αποφασισμένος να στηρίξει ο δήμος τις επιχειρήσεις, με παράλληλη τήρηση των μέτρων προστασίας, και κατέληξε ότι πρέπει να διεκδικήσει ο δήμος από την Πολιτεία μέτρα ανακούφισης για όλα τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα.

Σε αυτό το σημείο διευκρινίστηκε ότι η αντιπροσωπεία επαγγελματιών που επισκέφθηκε την Δήμαρχο ήταν από τα καταστήματα καφεστίασης της Π.Π. Γερμανού και δεν εκπροσωπούσε συνολικά τον κλάδο. Επίσης ο Αντιδήμαρχος δημοτικής Αστυνομίας κ. Καρβουνιάρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνάντησε η Υπηρεσία του με ελέγχους σε καταστήματα καφεστίασης παραμονές του ανοίγματός τους. Τις απαντήσεις συνέχισε η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλατσίδου που ενημέρωσε το Σώμα ότι η καθαριότητα στην Β/βάθμια εκπαίδευση καλύφθηκε από τις καθαρίστριες της Α/βάθμιας, μιας και τα δημοτικά σχολεία ήταν κλειστά. Επίσης η κ. Αλατσίδου δεσμεύτηκε ότι ακόμα κι αν ανοίξουν τα δημοτικά θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν όλα τα σχολεία (Σημ.: σε πρόσφατη ερώτησή μας στην κ. Αντιδήμαρχο ενημερωθήκαμε ότι καλύφθηκαν όλα τα σχολεία με διπλοβάρδιες του υπάρχοντος προσωπικού, με επέκταση των αμοιβών του). Για τα tablets ανέφερε ότι κάποια έχουν δοθεί, αλλά είναι λίγα και το θέμα θα εξεταστεί στην πορεία των εξελίξεων. Ακολούθησε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Σακκαλόγλου η οποία μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας που παρατηρείται σε όλη την πόλη. Η Αντιδήμαρχος υπερασπίστηκε το έργο της Υπηρεσίας όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο αναφερόμενη στην τεράστια μείωση του προσωπικού στο 1/3 λόγω ειδικών αδειών, ασθενειών, κλπ., ενώ για την αποκομιδή ανέφερε ότι γίνεται κανονικά και δεσμεύτηκε ότι σύντομα η πόλη θα είναι διαφορετική όσον αγορά την αφισορρύπανση.

Την σκυτάλη των απαντήσεων πήρε ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Ιωάννου ο οποίος ενημέρωσε ότι έχει γίνει 2 φορές απολύμανση στο Κλειστό γυμναστήριο στα Πευκάκια και το θέμα του Γ.Σ. Ίκαρος έχει ανατεθεί σε διαπαραταξιακή του ΟΠΑΝ που θα καταγράψει τους διαθέσιμους χώρους του δημοτικού σταδίου και θα εισηγηθεί.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Δήμαρχος κ. Θωμαΐδου η οποία ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ωδείο θα πληρωθούν άμεσα, ενώ συμφώνησε με την διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και προέκτεινε την πρόταση και για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης για το 1922 και την Μικρασιατική καταστροφή. Η κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι λόγω της καραντίνας ο δήμος δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τους τοπικούς συλλόγους για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Η Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι το Αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται από την Περιφέρεια στην οδό Πάρσης ο δήμος το έτρεξε γιατί είχε σταματήσει λόγω σοβαρών προβλημάτων με το Φυσικό αέριο και επιπλέον ξεκίνησε και η Αποχέτευση με αποτέλεσμα οι εκσκαφές να κατέβουν στα 12 μέτρα και προστέθηκε και η Αρχαιολογική υπηρεσία η οποία εξετάζει το έργο. Για το Άλσος Παλαιολόγου ανέφερε ότι καθαρίστηκε και ότι οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις πραγματοποιούν έργο πέρα από τις δυνατότητές τους. Η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το τμήμα Πληροφορικής έχει μόνο 2 εργαζόμενους με φόρτο εργασίας, ότι η επιχορήγηση των μαθητών από το Ίδρυμα Βυζίου καθυστέρησε και λόγω κορωνοϊού δεν έγινε η σχετική εκδήλωση, αλλά το θέμα θα τακτοποιηθεί άμεσα. Η κ. Θωμαΐδου στάθηκε ιδιαίτερα στην επίσκεψη των καταστηματαρχών της Εστίασης από τον πεζόδρομο της Π. Π. Γερμανού λέγοντας ότι η πόρτα του δημαρχείου είναι ανοικτή και στους καταστηματάρχες απάντησε ότι αν δεν εκδοθεί η Π.Ν.Π δεν μπορεί να δεσμευτεί ως προς τα αιτήματά τους, π.χ. για περισσότερα τετραγωνικά χώρου και τους συνέστησε επίσης να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις, όταν ανακοινωθεί σχετικά από τον δήμο και να προσέξουν να διατηρήσουν την προσβασιμότητα των πολιτών (Σημ.: πριν λίγες μέρες έγινε η  ανακοίνωση για τις αιτήσεις).

 *λόγω της τηλεδιάσκεψης και των προβλημάτων ήχου πιθανόν κάποια δευτερεύοντα σημεία να μην αποδόθηκαν σωστά.

Αλέξης Θαλασσινός

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ