Δανία, Ιταλία και Ελβετία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

emvolio
Vials labelled "AstraZeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration taken March 10, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Οι τρεις χώρες διέκοψαν προσωρινά τους εμβολιασμούς, εξαιτίας αυξημένων περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα ανάμεσα σε όσους έχουν λάβει έστω και μία δόση. Δηλώνουν πως πρόκειται για προληπτική κίνηση, καθησυχάζει ο ΕΟΦ.

Η Δανία ανακοίνωσε το πρωί ότι διακόπτει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αιτία είναι τα αυξημένα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα που διαπιστώθηκαν στις τάξεις όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί σε μια σειρά χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου στη Δανία. Το μεσημέρι, ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Ιταλία και η Ελβετία.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόφαση είχαν πάρει την περασμένη Κυριακή οι αρχές της Αυστρίας, μετά από τον θάνατο μιας νοσηλεύτριας από σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και την πνευμονική εμβολή που υπέστη μία άλλη.

Άλλες τέσσερις χώρες (Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία) έχουν επίσης διακόψει προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου που προέρχεται από μία «παρτίδα» ενός εκατομμυρίου δόσεων που παρέδωσε η εταιρεία στην ΕΕ (και την Ελλάδα). Αντιθέτως, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε την Τετάρτη πως δεν υπάρχουν αποδείξεις συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με τα περιστατικά στην Αυστρία. Τόνισε, επίσης, ότι το ποσοστό εμφάνισης θρομβώσεων σε ανθρώπους που έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στον γενικό πληθυσμό και δεν ξεπερνούν τα 33 σε σύνολο 3 εκατομμυρίων δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 9 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ