Νέα Ιωνία 03 Νοεμβρίου 2020
Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νο Κουλούρη
Κοινοποίηση: Δήμαρχος, Επικεφαλής παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ερώτηση σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Νέας Ιωνίας και Νοσοκομείου Αγίας Όλγας για Covid – 19
Με βάση τα ισχύοντα, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι ότι αν κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid 19, πρέπει να μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Αν εμφανίσει σύμπτωμα θα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ.
Η μέγιστη ακρίβεια του αρνητικού τεστ είναι 80% κατά την 8η μέρα μετά την έκθεση στον ιό, ή 3 μέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Για το λόγο αυτό, εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, επιβάλλεται να απομονώνονται, ακόμα και αν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμος Νέας Ιωνίας με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αγία Όλγα. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνονται τεστ στους υπαλλήλους που βρίσκονται σε «καραντίνα» με σκοπό να περιοριστεί η διάδοση του ιού στους υπόλοιπους υπαλλήλους. Πώς όμως θα μεταδοθεί ο ιός στους λοιπούς υπαλλήλους από έναν υπάλληλο που ήδη βρίσκεται σε υποχρεωτική «καραντίνα» με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ; Ποιος ο λόγος να γίνονται τεστ σε ασυμπτωματικούς υπαλλήλους, που είτε βγει αρνητικό, είτε θετικό θα πρέπει να παραμείνουν σε «καραντίνα»; Με ποιον τρόπο ακριβώς προστατεύουμε τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δήμου;
Μήπως αντί να γίνονται μοριακά τεστ στους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καραντίνα, θα ήταν πιο ωφέλιμο να γίνεται έλεγχος στους υπαλλήλους του Δήμου, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με το κοινό (δημοτική αστυνομία, εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, Πρωτόκολλο, Έσοδα, οδηγοί δημοτικής συγκοινωνίας κλπ). Να γίνονται δηλαδή, μοριακά τεστ και να ελέγχονται οι υπάλληλοι χωρίς συμπτώματα, αντί για αυτούς που είναι ήδη σε καραντίνα, γιατί μόνο έτσι θα περιοριστεί η διάδοση στους λοιπούς υπαλλήλους.
Διευκρίνησης επίσης χρήζει το αν -μετά από το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Όλγα»- τα μοριακά τεστ θα γίνονται μόνο στους υπαλλήλους του Δήμου, και όχι σε έναν καθηγητή ή μια σχολική καθαρίστρια, που υποψιάζονται πως μπορεί να έχουν νοσήσει και δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου μας;
Κι αν όντως ισχύουν αυτά για όλους, τότε μήπως το περιβόητο Μνημόνιο παραβιάζει ανοιχτές θύρες και αποσκοπεί απλώς σε επικοινωνιακές στρατηγικές της Δημοτικής Αρχής, αφού κατά πληροφορίες μας το Νοσοκομείο παίρνει δείγματα από οποιονδήποτε προσέλθει και θελήσει να υποβληθεί σε τεστ; Σημειώνουμε μάλιστα ότι τα δείγματα που λαμβάνονται αποστέλλονται σε εξωτερικό εργαστήριο και η απάντηση δίνεται εντός 48 ωρών.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”
Παναγιώτης Μανούρης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Χριστοδούλου Βασίλειος – Καναβός Μιλτιάδης – Τσομπάνογλου Φώτιος – Λάμπρου Χαράλαμπος – Λαζαρίδης Ιωάννης – Κλάρα Αναστασία – Παπαμαργαρίτης Ευθύμιος – Σκευοφύλαξ Σωτήριος – Αναμουρλόγλου Χρήστος – Τσιακαλάκης Γεώργιος – Αγγελακοπούλου Αναστασία Ελένη – Στέφας Γεώργιος – Ναϊσίδου Σοφία – Κουλουριώτη Μαρία Ελισάβετ.