Επείγουσα ανακοίνωση τομεαρχών ΦΣΑ Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής

Την ώρα που χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, την Παρασκευή 19/3 το βράδυ ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για δωρεάν διάθεση ή ακόμα και διενέργεια (;;;) selftest από τα φαρμακεία μας, εμείς ως φαρμακοποιοί οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, τις διαφωνίες μας και τις αμφιβολίες μας.

Αμφισβητούμε την αξιοπιστία των selftest. Τα συγκεκριμένα test δεν είναι rapid test.

Διαβάζοντας τις μελέτες ειδικών βλέπουμε ότι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς το περιθώριο λάθους είναι πολύ μεγάλο με συνέπεια την εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων και με κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού #covid19 στην κοινότητα. Επίσης σε διενέργεια selftest στο σπίτι τονίζουμε την επικινδυνότητα λόγω απόρριψης των test στα οικιακά σκουπίδια. Εφόσον τελικά αποφασιστεί η χορήγηση selftest από τα φαρμακεία, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να χορηγήσουμε ΔΩΡΕΑΝ τα test.

Αντιλαμβανομενοι την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην επαρκή στελέχωση των δημοσίων δομών, τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι ΕΔΩ υπηρετώντας τον κοινωνικό τους ρόλο.

Διαφωνούμε κάθετα με τη διενέργεια των test μέσα στα φαρμακεία.

Δεν διαθέτουμε ούτε τις υποδομές ούτε τα μέτρα ασφαλείας για να στηρίξουμε κάτι τέτοιο.

Είναι πέρα από το επιστημονικό μας αντικείμενο. Ταυτόχρονα τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του προσωπικού των φαρμακείων μας (καθώς είναι ακόμα ανεμβολίαστοι) και των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων που επισκέπτονται καθημερινά το φαρμακείο.

Δεν θα επιτρέψουμε τα φαρμακεία να γίνουν κέντρα διασποράς του ιού κάτι που με πολλή προσπάθεια δεν έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο. Θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία τη συνταγογράφηση όλων των test έτσι ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή ανά ΑΜΚΑ, καθώς και δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας αποτελεσμάτων.

Τέλος αρνούμαστε να γίνουμε θεατές στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε επιστήμονες και έχουμε ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για τον Δήμο Νέας Ιωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ