Καλοκαίρι με μηνύσεις και πολιτικές διεργασίες

Πλακώματα στο Δ. Σ., η κατασκήνωση στο Αλεποχώρι και καμπανάκι για την αγορά

Διαφορετικές απόψεις μαθαίνω ότι υπάρχουν στην ΕΝΟΤΗΤΑ του κ. Γκότση, αλλά και στην παράταξη του κ. Κουκουλάρη που βοήθησαν και οι δυο τους στην εκλογή ως δημάρχου της κ. Θωμαΐδου. Όλοι λένε να την στηρίξουν, αλλά υπάρχουν διαφωνίες αν θα συμμετάσχουν με στελέχη τους και σε σημαντικές θέσεις ευθύνης. Πάντως συζητήσεις θα γίνουν και ήδη προετοιμάζεται μια προγραμματική διακήρυξη συνεργασίας, αρκετά γενική μαθαίνω, χωρίς πολλές γωνίες.

Τα μάθατε για την προανακριτική που διατάχθηκε εναντίον του Εκδότη της ΙΟΝΙΑΝΕΤ επειδή έκανε ένα «ανήκουστο έγκλημα», δημοσίευσε λέει μια ανακοίνωση πολιτικού κόμματος που «έθιγε» κάποιους συμπολίτες (δείτε εδώ άρθρο του). Αυτό τώρα μας έλειπε οι δημοσιογράφοι να γίνουν λογοκριτές και να ανοίξει μια βιομηχανία μηνύσεων από όποιον θεωρεί ότι θίγεται από κάποια πολιτική ανακοίνωση. Είναι πράγματα αυτά μεταξύ συμπολιτών; Kι από ότι ξέρουμε σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ο Βασίλης δεν μασάει όταν έχει δίκιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αδικεί κάποιους, αλλά γιαυτό υπάρχουν οι επιστολές και η αντίκρουση ανακοινώσεων.

Καλοκαίριασε για τα καλά και ο καύσωνας οδηγεί πολλά αδέσποτα να υποφέρουν από έλλειψη νερού. Άμεση ανάγκη να συνεργαστεί η Φιλοζωϊκή Ν. Ιωνίας με τον Δήμο, ώστε να δημιουργηθεί ένα καταγεγραμμένο δίκτυο εθελοντών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, το συμβεβλημένο νοσοκομείο, αλλά και τοπικούς κτηνιάτρους. Στόχος η παροχή νερού και τροφής στα αδέσποτα, η περίθαλψή τους, οι στειρώσεις για να ελεγχθεί ο πληθυσμός και η καθαριότητα των χώρων τους. Εννοείται ότι κάθε κακοποίηση ή δηλητηρίαση ζώου θα πρέπει, σε συνεργασία με την Αστυνομία, να αντιμετωπίζεται με παραδειγματική αυστηρότητα και εκτός από την ποινική και χρηματική τιμωρία του υπεύθυνου να υποχρεωθεί ο υπαίτιος σε Κοινωνική εργασία στην καθαριότητα των χώρων τους.

Άρχισαν τα όργανα στα δημοτικά πράγματα της Ν. Ιωνίας και από τον Σεπτέμβριο προβλέπω πολιτικό καύσωνα. Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση έκανε και ο κ. Μανούρης σε βάρος στελεχών της κ. Θωμαΐδου. Ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» υποστηρίζει ότι με τη διασπορά ψευδούς φημολογίας σε βάρος του τον συκοφάντησαν και συνετέλεσαν στο να επηρεαστούν δυσμενώς οι ψηφοφόροι με αποτέλεσμα την απώλεια της δημαρχίας για την παράταξή του. Δυσάρεστα πράγματα οι μηνύσεις μεταξύ συμπολιτών και παρατάξεων, προσωπικά προτιμώ αυτές οι διαφορές να λύνονται πολιτικά.

Η κρίση στον Τύπο συνεχίζεται. Ακόμα μια ιστορική εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ αναστέλλει την καθημερινή της έκδοση διατηρώντας την ιδιαίτερα πλούσια σε ύλη και ένθετα Κυριακάτικη έκδοση και βεβαίως την διαδικτυακή, η οποία είναι πολύ ικανοποιητική στην καθημερινή αρθρογραφία της.

Αν από κάτι έχει υποφέρει η χώρα μας πέρα από τα Οικονομικά είναι η συστηματική καταστροφή του φυσικού της περιβάλλοντος. Χιλιάδες στρέμματα καίγονται κάθε χρόνο, βιώσαμε συνταρακτικές ανθρώπινες απώλειες και ακόμα τόσα χρόνια δεν βάλαμε μυαλό με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Χρειάζεται να δημιουργηθεί άμεσα ένα και μόνο όργανο που θα συντονίζει την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των κατασβεστικών μέσων και των ανδρών του πυροσβεστικού σώματος, σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία και δίκτυα εθελοντών. Εννοείται ότι οι δασικοί χάρτες πρέπει να ολοκληρωθούν, να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τα αυθαίρετα και για τους εμπρησμούς, με αυστηρές ποινές.

Πολλή συζήτηση γίνεται για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και οι κινητοποιήσεις στην Ήπειρο όλο και μεγαλώνουν, μιας και η καταστροφή του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής θεωρείται από πολλούς επιστημονικούς φορείς δεδομένη. Οι ίδιοι προβληματισμοί υπάρχουν και για το Αιγαίο όπου μια πιθανή διαρροή πετρελαίου, όπως η χθεσινή στην Χιλή, θα είναι καταστροφική για τα νησιά μας και για τον τουρισμό. Η κλιματική αλλαγή καλπάζει και η γρήγορη απεξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα είναι άμεση προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Προσωπικά δεν διαφωνώ για όλους τους χώρους που αναφέρει η απαγόρευση, πλην αυτούς της εστίασης. Ναι, να περιοριστεί το τσιγάρο γιατί αποδεδειγμένα βλάπτει την υγεία καπνιστών και μη, αλλά ο καπνός πωλείται ελεύθερα στα περίπτερα και το κράτος εισπράττει τεράστια ποσά. Υποκρισία; Θεωρώ αδύνατον να εφαρμοστεί ο νόμος στα καφενεία, στις καφετέριες και στα μπαρ, άντε να εφαρμοστεί μερικώς στα εστιατόρια και στις ταβέρνες. Το πιθανότερο θα οδηγήσει στην καταστρατήγησή του, στα πρόστιμα και σε αθέμιτες συναλλαγές. Λύση είναι η συστηματική ενημέρωση του κοινού, ειδικά των νέων μας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, η επιδότηση τοποθέτησης στα μαγαζιά καφεστίασης πολύ ισχυρών μονάδων εξαερισμού, οι ξεχωριστοί χώροι όπου είναι δυνατόν και στο φινάλε το κάθε μαγαζί να επιλέξει αν θα είναι για καπνιστές ή όχι.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ