Λουκία Κεφαλογιάννη – Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών: Θα υπερκεραστούν τυχόν εμπόδια, ώστε τα έργα στη Νέα Ιωνία να ολοκληρωθούν

Η κ. Λουκία Κεφαλογιάννη είναι Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, με Περιφερειάρχη Αττικής τον κ. Πατούλη. Η Νέα Ιωνία υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα του Βορείου Τομέα και αρκετά συχνά επισκέπτεται την πόλη μας με δική της πρωτοβουλία ή προσκεκλημένη της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο δράσεων της Περιφέρειας και του Δήμου. Σε αρκετές από αυτές είχαμε την δυνατότητα να συνομιλήσουμε και να κάνει δηλώσεις στην εφημερίδα μας, απαντώντας πάντα στα ερωτήματά μας με προθυμία και ευγένεια. Ιδιαίτερα επικοινωνιακή και μετριοπαθής, δείχνει να συνεργάζεται δημιουργικά με τους τοπικούς φορείς.

Για όλες αυτές τις δράσεις, αλλά και για τα σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην πόλη μας και κάποια έχουν καθυστερήσει προκαλώντας  διαμαρτυρίες, της απευθύναμε σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας.

Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιωνίας βρίσκονται σε στάδιο εκτέλεσης από την Περιφέρεια Αττικής πέντε σπουδαία έργα συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 25.000.000 ευρώ.

Κυρία Αντιπεριφερειάρχα, έχετε ολοκληρώσει πλέον του ενός έτους θητεία. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας του Βορείου Τομέα; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίλυσή τους;

Έχει όντως παρέλθει ένα έτος από τη θητεία της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και ως προς τα ζητήματα του Βορείου Τομέα Αθηνών θεωρώ ότι έχω πλέον μια σφαιρική εικόνα. Σίγουρα στην ατζέντα των θεμάτων, η αντιπλημμυρική θωράκιση αποτελεί προτεραιότητα. Ο καθαρισμός, η αποκατάσταση και η συντήρηση των ρεμάτων είναι από τις βασικές μας μέριμνες. Η διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή των βιοαποδομήσιμων οργανικών αποβλήτων που τοποθετούμε στους καφέ κάδους, επίσης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα τόσο του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, όσο και συνολικά των δήμων της Αττικής. Οι Δήμαρχοι και οι πολίτες του Βορείου Τομέα φαίνονται αποφασισμένοι να μας βοηθήσουν στο μεγάλο στόχο της δραστικής μείωσης των απορριμμάτων που φτάνει στη Φυλή με στόχο να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας και να απολαμβάνουμε όλοι ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Παράλληλα, και στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά με το πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου αφού θέλουμε μια Περιφέρεια πρότυπο Υγείας και Ευζωίας. Ως Περιφερειακή Ενότητα έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πέντε συναντήσεις με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και τους εκπροσώπους των δώδεκα Δήμων του Βορείου Τομέα. 

Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως Διοίκηση ήταν η πανδημία του κορωναϊού. Ένας άγνωστος και αόρατος «εχθρός» που μπήκε επιθετικά στην καθημερινότητά μας, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Από την πρώτη στιγμή, διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο ως Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλίες και ενέργειες, χάρη και στην ιατρική ιδιότητα του Περιφερειάρχη μας και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη. Με συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση των Δήμων σταθήκαμε δίπλα στους πολίτες, στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όλη αυτή η ειδική συνθήκη και η ομολογουμένως επιτυχημένη αντίδραση όλων μας στο πρώτο κύμα του COVID-19 μας έδωσε μια εμπειρία και μας προετοίμασε για το δεύτερο κύμα που δυστυχώς πλήττει και τη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Θεωρώ ότι το πρόσημο μέχρι σήμερα είναι θετικό. Παρά την υγειονομική κρίση, ο περιφερειακός σχεδιασμός προχωράει και εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα έχουμε καταφέρει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας να υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις σε συνεργασία με τους Δήμους, να εποπτεύουμε την εξέλιξη των έργων, να προωθούμε και να ενθαρρύνουμε συνεργασίες και όπου τυχόν διαπιστώνουμε προβλήματα να παρεμβαίνουμε και από κοινού να βρίσκουμε λύσεις.

Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020), στηρίζουμε μέσω ειδικού προγράμματος τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας εισόδημα και δουλειά σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Το επόμενο διάστημα 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν ως κεφάλαιο κίνησης στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους επλήγη από τον κορωναϊό και αυτό είναι μια μεγάλη «ανάσα».

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική και υγειονομική κρίση. Με αφορμή την προηγούμενη αναφορά σας στον COVID-19 τι μέτρα σχεδιάζει η Περιφέρεια για την ενίσχυση και την προστασία των πολιτών;

Από το Μάρτιο του 2020, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στηρίξαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας ώστε να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την υγειονομική κρίση, αναδεικνύοντας την Αττική σε Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν προληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση του COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες, σε συλλόγους και όπου κρίνεται απαραίτητο, ενισχύοντας το δίχτυ προστασίας και συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020), στηρίζουμε μέσω ειδικού προγράμματος τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας εισόδημα και δουλειά σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Το επόμενο διάστημα 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν ως κεφάλαιο κίνησης στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους επλήγη από τον κορωναϊό και αυτό είναι μια μεγάλη «ανάσα».

Η Περιφέρεια έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τη χρηματοδότηση τεχνικών έργων στην πόλη μας, όπως είναι η πεζογέφυρα στην οδό Παναγούλη, το υπόγειο πάρκινγκ στο Ο.Τ.150 και τα αντιπλημμυρικά, τα οποία στο κέντρο της πόλης έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα πολλές διαμαρτυρίες καταστημάτων και κατοίκων. Σε ποιο στάδιο είναι η υλοποίησή τους;

Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιωνίας βρίσκονται σε στάδιο εκτέλεσης από την Περιφέρεια Αττικής πέντε σπουδαία έργα συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 25.000.000 ευρώ. Η Περιφέρεια έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης με τρία μεγάλα έργα που αφορούν στην κατασκευή δικτύου αγωγών αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή του Περισσού – Αγ. Αναστασία έως τον Ποδονίφτη, σε άλλες περιοχές του Δήμου Ιωνίας καθώς, επίσης, το έργο μετατόπισης του συλλεκτήρα ομβρίων (Ρέμα Πεύκης).

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δημότες ότι έργα όπως είναι τα τρία αντιπλημμυρικά, η κατασκευή της πεζογέφυρας στην οδό Παναγούλη, και η ανάπλαση του Ο.Τ. 150 μαζί με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ υλοποιούνται βάσει προγράμματος. Είναι λογικό, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τέτοιων μεγάλων έργων υποδομής να βρισκόμαστε άλλοτε μπροστά σε μικρά και άλλοτε σε μεγαλύτερα εμπόδια όπως είναι για παράδειγμα η ανάγκη μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, αγωγοί φυσικού αερίου κλπ.).

Από την πλευρά των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να υπερκεραστούν τυχόν εμπόδια και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σε δράση καθαρισμού του λεγόμενου Αδριάνειου Υδραγωγείου στη Νέα Ιωνία

Παρακολουθούμε τη συχνή παρουσία σας σε δράσεις που συμβαίνουν στην πόλη μας; Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες;

Η συμμετοχή και η παρουσία μου αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για τη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια στην ανάπτυξη της περιοχής, στηρίζοντας τον Δήμο στη βελτίωση των υποδομών και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πριν από λίγους μήνες, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Νέας Ιωνίας στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων, το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και πάντα με την αγαστή συνεργασία των Δήμων συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορωναϊού, υλοποιούμε κανονικά τον προγραμματισμό μας ως προς την ανακύκλωση. Έχουμε παραδώσει ήδη στον Δήμο Νέας Ιωνίας ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο και καφέ κάδους για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων, καθώς και κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης. Θέλουμε να μειωθεί δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων και σε συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης θέλουμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα να δημιουργήσουμε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και προσφέροντας ένα καλύτερο «αύριο» στα παιδιά μας.

Στο ίδιο περιβαλλοντικό πνεύμα εντάσσεται και η παρουσία μου πριν από περίπου έναν μήνα στον καθαρισμό του χώρου στο “Αδριάνειο Υδραγωγείο“. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας «Καθαρίζουμε την Ευρώπη», ο Δήμος Νέας Ιωνίας ήταν ο μόνος μαζί με τον Δήμο Αθηναίων που ενεργοποιήθηκε και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στην εθελοντική δράση. Είναι σημαντικό να στέλνουμε μηνύματα, ευαισθητοποιώντας τους συμπολίτες μας σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της μη δημιουργίας αποβλήτων.

Στην Κοινωνική υπηρεσία του δήμου με πρόγραμμα της Περιφέρειας για στήριξη ευπαθών ομάδων

Με την κυρία Θωμαΐδου και τον Δήμο Νέας Ιωνίας έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Η στήριξη είναι αμοιβαία με στόχο την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την υλοποίηση έργων που θα ενισχύσουν την πόλη.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Περιφέρειας σε επίπεδο έργων υποδομών και παρεμβάσεων στο Βόρειο Τομέα;

Η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του πολίτη βρίσκεται ψηλά  στην ατζέντα μας μέσα από τη χρηματοδότηση ώριμων μελετών για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, με στόχο την ισότιμη ανάπτυξη όλων των Δήμων της Αττικής.

Με αίσθημα ευθύνης ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε θέσει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του λεκανοπεδίου από πλημμυρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, στο Βόρειο Τομέα, αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής έχει διασφαλίσει τους απαραιτήτους πόρους για τη διευθέτηση του Ρέματος Σαπφούς, ενός έργου υποδομής, προϋπολογισμού ύψους 14,5 εκατ. €.

Σε στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται δυο αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι, και ακόμα σε πέντε Δήμους, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας και Παπάγου – Χολαργού, ενώ παραδώσαμε πριν λίγες ημέρες δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Κηφισιάς. Το ένα αφορούσε στην κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μορτερό και το άλλο στην ανακαίνιση του  Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Ερυθραία που παραδώσαμε πρόσφατα στους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για τον Βόρειο Τομέα είναι ενταγμένα έργα (αντιπλημμυρικά, οδοποιία, αναπλάσεις, παιδικοί σταθμοί κτλ.) συνολικού προϋπολογισμού ύψους 209.000.000 ευρώ και νομίζω ότι τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους.    

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τη νέα δημοτική αρχή της πόλης μας και τη Δήμαρχο κ. Θωμαΐδου;

Με τη Δήμαρχο Νέας Ιωνίας, όπως και με όλους τους αυτοδιοικητικούς – εκλεγμένους ή μη – που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης μου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, οι σχέσεις είναι καλές. Με όλους πιστεύω ότι μας ενώνει η κοινή βούληση για την υλοποίηση έργων, δράσεων και συνεργασιών που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας και μια καλύτερη καθημερινότητα σε επίπεδο εξυπηρέτησής τους.  

Με την κυρία Θωμαΐδου και τον Δήμο Νέας Ιωνίας έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Η στήριξη είναι αμοιβαία με στόχο την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την υλοποίηση έργων που θα ενισχύσουν την πόλη.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης


Βιογραφικά στοιχεία

ΛΟΥΚΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών

Η Λουκία Κεφαλογιάννη είναι απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων & Marketing.

Έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρίας “Γαία Τρόφιμα Α.Β.Ε.Ε.” (Gaea) και από το 2019 Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε).

Εκλεγμένο μέλος του συλλόγου γονέων, αλλά και του ταμείου υποτροφιών του κολλεγίου Αθηνών.

Το 2019 εκλέχτηκε πρώτη σε σταυρούς ως Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον Γιώργο Πατούλη, όπως είχε συμβεί και το 2014 με τον συνδυασμό του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.

Κατοικεί στην Κηφισιά και είναι μητέρα τριών αγοριών. 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ