Μπερδεύτηκαν οι δημ. σύμβουλοι με την απαλλαγή 82 πληγεισών επιχειρήσεων από τα δημ. τέλη

Φωτό: foroline.gr

Μεγάλο μπέρδεμα επικράτησε και πάλι στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Ν. Ιωνίας (20/7) σε σχέση με την ενίσχυση των πληγέντων από τον κορωνοϊό τοπικών επιχειρήσεων. Το θέμα που εισήχθη για συζήτηση ήταν η «Απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοιού – COVID – 19 και δεν έκαναν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου».

Θυμίζουμε ότι γι’ αυτά τα θέματα έχει συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία είχε «κολλήσει» γι’ αυτούς τους 3,5 μήνες από τη σύστασή της, μιας και όπως ειπώθηκε δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα εργαλεία ώστε να κοστολογηθεί το ύψος των ενισχύσεων, αλλά υπήρξαν και εσωτερικές αδυναμίες των αρμοδίων τμημάτων του δήμου. Η διαπαραταξιακή στην τελευταία της συνάντηση είχε φτάσει σε αδιέξοδο αφού αναμένετο το σχετικό πρόγραμμα, δωρεά του δήμου Αθηναίων που μια ερχόταν, μια δεν ξέραμε τις λειτουργίες του και άκρη δεν έβγαζες.

Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και αρμόδιος της διαπαραταξιακής κ. Χατζησαββίδης είχε φτάσει στα όρια της υπομονής του και πλέον έδειχνε υπεύθυνους και εντός του δήμου. Από πλευράς εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης, σ’ αυτή τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής, μπήκε στο κάδρο η Δήμαρχος από την οποία ζητήθηκε να ταρακουνήσει τα πράγματα και να πάρει πρωτοβουλίες.

Τέλος πάντων πολύς καπνός για το τίποτα γιατί όταν εισήχθη το παραπάνω θέμα (της απαλλαγής από τα δημ. τέλη) στο δημ. συμβούλιο πολλοί ομιλητές μπερδεύτηκαν νομίζοντας ότι αφορούσε όλες τις τοπικές πληγείσες επιχειρήσεις, ενώ αφορούσε μόνο 82 επιχειρήσεις καφεστίασης. Και εδώ είχαμε το εξής οξύμωρο, οι ομιλητές της Αντιπολίτευσης να μιλάνε για το σύνολο των μέτρων που πρέπει να παρθούν για την ενίσχυση των πληγέντων τοπικών επιχειρήσεων και να εστιάζουν εκεί την κριτική τους προς την δημοτική αρχή και ο κ. Χατζησαββίδης να προσπαθεί να εξηγήσει ότι το θέμα αφορά μόνο τις 82 επιχειρήσεις, δεν εισήχθη από την διαπαραταξιακή, αλλά από τις υπηρεσίες του δήμου και το πόρισμα της διαπαραταξιακής θα βγει αργότερα, αφού συλλεχθούν τα αναγκαία στοιχεία.

Αν δεν ζαλίστηκε ακόμα ο αναγνώστης μας, εμείς θα ρωτήσουμε: γιατί δεν πέρασε έστω αυτό το θέμα των 82 επιχειρήσεων από την διαπαραταξιακή; Δηλαδή οι ίδιες οι υπηρεσίες του δήμου την «καπέλωσαν»; Τέλος πάντων το θέμα ψηφίστηκε με 31 ψήφους ομοφώνως, μπας και δούνε λίγο φως έστω αυτές οι λίγες επιχειρήσεις.

Τελικά πρόσφατα αναρτήθηκε στο site του δήμου η σχετική αίτηση για όποια πληγείσα τοπική επιχείρηση επιθυμεί να απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη. Δυστυχώς στην αρχική σελίδα δεν υπάρχει εμφανή ένδειξη και ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ψάξει στην ενότητα « Για δημότες» για να μεταβεί στο «E-services» και να βρει εκεί την φόρμα της αίτησης μαζί με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που πλέον προσφέρει και μπράβο του ο δήμος.

Αλλά ας μην χαιρόμαστε, αν η επιχείρηση έχει εταιρική μορφή θα μπερδευτεί γιατί στο πεδίο ΑΔΤ δεν θα ξέρει τι να βάλει, αφού αστυνομική ταυτότητα δηλώνεται μόνο στις ατομικές επιχειρήσεις. Όμως θα βρεθεί η λύση μετά από καμιά δεκαριά τηλεφωνήματα, όπου κάποια στιγμή θα σηκώσει κάποιος το τηλέφωνο στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και θα εξηγήσει ότι σε αυτό το πεδίο μπορεί να μπει πάλι το ΑΦΜ της επιχείρησης, όσο γι’αυτό που γράφει η ανακοίνωση του δήμου να δηλώσουν δηλαδή οι επιχειρήσεις το διάστημα που δεν λειτουργούσαν, εμείς δεν το βρήκαμε κάπου.

Και για να σοβαρολογούμε, η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για κανά δίμηνο είναι βεβαίως κάτι, αλλά είναι ψίχουλα μπροστά στην τεράστια ζημιά των τοπικών επιχειρήσεων. Αν ο δήμος πραγματικά θέλει να πάρει σοβαρά μέτρα έχουμε κάνει προτάσεις για να εμπλουτιστεί η διαπαραταξιακή σε μέλη, με πρόσωπα και φορείς και με νέα θεματολογία, ώστε να ασχοληθεί με τη συνολική υποστήριξη της αγοράς που αγκομαχάει, εκπονώντας άμεσα ένα εφαρμόσιμο σχέδιο. Καλά τα μέτρα, αλλά τα ένα και δύο κατοστάρικα που θα γλυτώσουν οι επιχειρήσεις, στην καλύτερη περίπτωση, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν η δημοτική αρχή θέλει να ακούσει, γιατί μέχρι στιγμής δεν το βλέπουμε, θα πρέπει να σχεδιάσει άμεσα ένα συνολικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής αγοράς, να υποστηρίξουν ουσιαστικά οι δημοτικές υπηρεσίες τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο γιατί δικαίως διαμαρτύρεται και ο δήμος να ζητήσει βοήθειες γιατί το θέμα δεν το ξέρει.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ