Ο Τσιόδρας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο και στη Νέα Ιωνία

Γυρνάω λόγω επαγγέλματος στην πόλη και γεύομαι αυτή την μελαγχολική ηρεμία που συνήθως έχει κάποια απογεύματα όταν κλείνουν τα μαγαζιά. Αυτή τη φορά όμως είναι διαφορετικά. Οι έρημοι δρόμοι ταιριάζουν με την ερημιά που αρχίζει και φωλιάζει στο πνεύμα της πόλης, μια πόλης που ακόμα κοιμάται και πιθανόν να μην μπορεί να ξυπνήσει.

Ο ιός έφερε στην επιφάνεια παθογένειες όχι μόνο της Ιωνιώτικης, αλλά γενικότερα της κοινωνίας μας, ανέδειξε όμως μαζί με τα προβλήματα και νέες αξίες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Η αξία της οικογένειας, η αυτογνωσία, οι φίλοι, η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, η αξία της κίνησης, που πάνε δυστυχώς μαζί με τον φόβο και την ανασφάλεια, τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, την απομόνωση, το άγχος και την αγωνία της επιβίωσης.

Ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας που αγνοούσαμε, την τεχνολογία που εγκαθιστά νέες δυνατότητες στη ζωή μας, το σπίτι μας που γίνεται ο στίβος μας και τα Μέσα ενημέρωσης ο καθοδηγητής των διαθέσεων και του μυαλού μας.

Ο κόσμος όλος, η Ευρώπη, η χώρα μας, θα αντιμετωπίσουν μετά την πανδημία μια νέα πραγματικότητα, ειδικά αν κρατήσει έστω και για 2 μήνες ακόμα. Ποιος θα φωνάξει πλέον ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας; Ποιος θα αρνηθεί σε γιατρούς και νοσηλευτές τις καλές αμοιβές, ποιος θα λοξοκοιτάξει έναν ντελιβερά, ένα εργάτη καθαριότητας; Η συμπεριφορά όλων μας αυτή την εποχή απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς, κρίνει το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Μετά την πανδημία και την ύφεση που θα ακολουθήσει θα πρέπει η χώρα μας να βρει τις σωστές αναλογίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας. Θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να διορθώσει τις παθογένειές τους, να οργανώσει την Κοινωνική πρόνοια, την Υγεία, την Εκπαίδευση και την Εργασία πάνω σε νέες βάσεις.

Σε γενικότερο επίπεδο θα τεθούν προς συζήτηση μια νέα αντίληψη του παγκόσμιου χωριού, η ενότητα της ανθρωπότητας απέναντι στα κοινά προβλήματα, οι δημοκρατικές ελευθερίες και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την καταστρατήγησή τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να αναθεωρήσει πολιτικές αν θέλει να επιβιώσει, να κάνει πράξη την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της, να ομογενοποιήσει τις Οικονομίες χωρίς ηγεμονισμούς, να αντιμετωπίσει τον ελλοχεύοντα φασισμό, να δώσει λύσεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις οφείλουν να αντιμετωπιστούν μ΄ ένα κύμα δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης των ανισοτήτων, υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, προώθηση νέων κοινωνικά ωφέλιμων αναπτυξιακών πολιτικών με δραστική μείωση της ανεργίας. Τα ερωτήματα της επόμενης μέρας πολλά κι από τις απαντήσεις που θα δοθούν θα κριθεί το μέλλον της.

Όσον αφορά τα δικά μας, παρακολουθώ τον θαυμασμό που τρέφει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για τον κ. Τσιόδρα κι αναρωτιέμαι αν αυτό δείχνει ότι νέες αξίες αναδεικνύονται στην κοινωνία μας. Η μετριοπάθεια, οι χαμηλοί τόνοι, η ακρίβεια των λόγων, τα επιχειρήματα, όλα όσα φέρνει η προσωπικότητα αυτού του ιατρού που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας. Η κοινή γνώμη φαίνεται να μαθαίνει να εκτιμά και να σέβεται τέτοιες προσωπικότητες αντιτιθέμενη ίσως στους πολιτικάντηδες, στους φαφλατάδες, στους υπερόπτες και αλαζόνες που αλώνιζαν και αλωνίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Στην πόλη μας, στη Νέα Ιωνία κάθε προσπάθεια συνεννόησης των δημοτικών παρατάξεων εξακολουθεί να πέφτει στο κενό. Η τοπική κοινωνία δεν φαίνεται να κινητοποιείται προς μια κατεύθυνση που πρότεινα σε προηγούμενο editorial. Όπως έγραψα οι πολίτες της Ν. Ιωνίας, όταν με το καλό τελειώσει αυτή η κρίση, θα κρίνουν την επάρκεια της δημοτικής αρχής στην αντιμετώπισή της και την αντιπολιτευτική τακτική διεκδικήσεων των δημοτικών παρατάξεων. Θα κριθούν επίσης οι εδραιωμένες αντιλήψεις της μιζέριας και της μικροπολιτικής της τοπικής κοινωνίας μας που κάποια στιγμή πρέπει να παραμεριστούν μήπως και δει προκοπή η αγαπημένη μας Ν.Ιωνία.

Αγαπητοί συμπολίτες, τα ψέματα τελειώνουν.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ