Οι Ιωνιώτες ιατροί κ.κ. Λάμπρου, Αποστολόπουλος, Παπαμαργαρίτης και Συμεωνίδης μιλούν στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ για τον κορωναϊό και τα μέτρα προστασίας

Είναι δεδομένο πλέον πως η πανδημία του Κορωναϊού δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας όλων των χωρών, αλλά και τις προσωπικές μας αντοχές. Επίσης, δεδομένο είναι και το γεγονός πως η εποχή που διανύουμε απαιτεί αξιόπιστη ενημέρωση από έγκυρους επιστήμονες. Τα ερωτήματα είναι πολλά και χρειάζονται όσο το δυνατόν πιο ακριβείς απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό απευθυνθήκαμε σε γνωστούς Ιωνιώτες γιατρούς, από τους οποίους ζητήσαμε να μας απαντήσουν σε δύο από τα βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, και πιο συγκεκριμένα τους θέσαμε τα ερωτήματα: «Σύμφωνα με την εμπειρία σας και την αξιολόγηση των υπαρχόντων δεδομένων, σε πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας του κορωναϊού;», καθώς και: «Θεωρείτε πως ο Δήμος Νέας Ιωνίας, πέρα από τα μέτρα που λαμβάνονται από την κεντρική εξουσία, θα μπορούσε να λάβει πρόσθετα μέτρα προστασίας των δημοτών μας;».

Ακολουθούν οι απαντήσεις των Ιωνιωτών Ιατρών κ.κ. Χαράλαμπου Λάμπρου, Αθανάσιου Αποστολόπουλου, Ευθύμιου Παπαμαργαρίτη και Παναγιώτη Συμεωνίδη:

Χαράλαμπος Λάμπρου, Ιατρός Παθολόγος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας

Χαράλαμπος Λάμπρου : Οι επόμενες 25 – 30 μέρες είναι πολύ κρίσιμες και πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που μας προτείνουν οι ειδικοί.

Χαράλαμπος Λάμπρου (Ιατρός Παθολόγος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας): «Αν και δεν έχουμε εμπειρία με τη νόσο αυτή και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις, παρακολουθώντας καθημερινά τις ανακοινώσεις από όλον τον κόσμο, πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή ακόμη. Παρόλο που η χώρα μας πήρε πολύ γρήγορα προληπτικά μέτρα και από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα δεν έχουμε τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, νομίζω ότι είμαστε στην αρχή και τα δύσκολα έρχονται. Οι επόμενες 25 – 30 μέρες είναι πολύ κρίσιμες και πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που μας προτείνουν οι ειδικοί.

Η δική μου γνώμη είναι ότι η μάχη πρέπει να δοθεί έξω από τα νοσοκομεία. Αν καταφέρουμε και μείνει ο κόσμος σπίτι και εμείς οι Ιατροί μπορούμε με οδηγίες να κρατήσουμε τον κόσμο μακριά από τα νοσοκομεία, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ελπίδες να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Αν, όμως, δοθεί η μάχη μέσα στα νοσοκομεία, εκεί τότε δυσκολεύουν τα πράγματα.

Ας ευχηθούμε οι επιστήμονες να βρουν σύντομα την κατάλληλη θεραπεία, να προχωρήσουν οι έρευνες για το εμβόλιο και να καλυτερεύσει ο καιρός. Βέβαια, παρότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωναϊός σε υψηλότερες θερμοκρασίες, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα προκαλέσουν τη μείωση της μεταδοτικότητάς του και την υποχώρησή του.

Επίσης, σχετικά με την κατάσταση στην πόλη μας, μπορώ να πω ότι ο Δήμος της Νέας Ιωνίας ακολούθησε όλες τις οδηγίες της κυβέρνησης και πολύ σωστά έπραξε. Πιστεύω ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, αλλά, δυστυχώς, δεν έδειξε καμία πρωτοβουλία και ετοιμότητα τις πρώτες μέρες, που κατά τη γνώμη μου αυτές ήταν πολύ κρίσιμες. Η απόφαση να μην κάνει αμέσως απολυμάνσεις από την πρώτη μέρα και να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό αντισηπτικών και σαπουνιών, ενώ σε διπλανούς Δήμους είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και αρκετά κλειστά σχολεία, ήταν λάθος, δεδομένου ότι παιδιά από τον Δήμο μας, ίσως, να πήγαιναν στα ίδια φροντιστήρια και να έπαιζαν στις ίδιες αθλητικές ομάδες με παιδιά από Δήμους που είχαν κλείσει τα σχολεία τους. Η τακτική: «Δεν σφουγγαρίζω το σπίτι, γιατί σε λίγο θα το λερώσουν πάλι τα παιδιά.», δεν έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ. Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να παρθούν όλα τα μέτρα σαν να είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και όχι σαν να μην είχαμε.

Επιπλέον, θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να είχε φτιάξει μια συμβουλευτική ομάδα, με τον Ιατρό Εργασίας του Δήμου και άλλους επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας (ιδιώτες και γιατρούς από το «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο), και να είχε μία καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τον κορωναϊό και τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα στην καθημερινή ζωή.

Όμως, στη δύσκολη στιγμή που περνάμε όλοι δεν θέλω να επεκταθώ άλλο σε αυτό το θέμα, για το οποίο θα μιλήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν με το καλό θα είμαστε όλοι μαζί και υγιείς. Μέχρι τότε: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ.».

Αθανάσιος Αποστολόπουλος, Ιατρός Καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος

Αθανάσιος Αποστολόπουλος : Aπό την όποια αυστηρή ή μη τήρηση των μέτρων θα διαμορφωθεί αντιστοίχως και η ανοδική μορφή της καμπύλης.

Αθανάσιος Αποστολόπουλος (Ιατρός Καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος): «Η νόσος covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, καλπάζοντας σε όλον τον πλανήτη, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) να κάνει δυσοίωνες εκτιμήσεις, αναμένοντας περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, με το κέντρο πλέον της πανδημίας να είναι η Ευρώπη.

Οι προσπάθειες και της ελληνικής κυβέρνησης είναι με την εφαρμογή των μέτρων να εξομαλυνθεί και να γίνει «επιπέδωση» της επιδημικής καμπύλης (flattening of the curve), κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για το πόσο αποτελεσματικά θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας μίας χώρας και, συνεπώς, πόσες ζωές θα σωθούν.

Επιδημική καμπύλη.

Επειδή, λοιπόν, κατά τα φαινόμενα βρισκόμαστε στην αρχή της ανοδικής καμπύλης, αναμένεται να συνεχισθούν, μάλλον, με τον ίδιο ρυθμό τα κρούσματα για ακόμη 4-6 εβδομάδες.

Σημειωτέον, όμως, ότι από την όποια αυστηρή ή μη τήρηση των μέτρων θα διαμορφωθεί αντιστοίχως και η ανοδική μορφή της καμπύλης.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, ειδικότερα ως προς το κατά πόσον είναι επαρκή τα εφαρμοζόμενα μέτρα και στη Νέα Ιωνία, έχω να πω ότι ο Δήμος μας ορθώς έχει κινητοποιήσει και θέσει σε ετοιμότητα όλη τη δύναμη της Κοινωνικής Υπηρεσίας με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να καλύπτονται στο μέτρο του δυνατού κυρίως ευάλωτα και με ειδικές συνθήκες άτομα.

Πέραν, όμως, αυτού και δεδομένου ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή, ώστε να μην επιδέχεται υπονομεύσεις και αντικοινωνικές συμπεριφορές, πιστεύω ότι και οι υπόλοιπες ενδεδειγμένες ενέργειες δεν διαφοροποιούνται των γενικών μέτρων, έτσι ώστε η όλη προσπάθεια να κατατείνει στην αδιάλειπτη αυστηρή εφαρμογή τους, με την ενεργό συμμετοχή, πέραν των άλλων κρατικών υπηρεσιών και της Δημοτικής Αστυνομίας, αφού ο ιός είναι …«υπερταξικός», απειλώντας διαχρονικά όλους μας, ασχέτως …κοινωνικής τάξης, χρώματος, φρονήματος, θρησκεύματος, φύλου, ύψους, βάρους, ποδοσφαιρικής ομάδας κ.λπ..».

Ευθύμιος Παπαμαργαρίτης, Χειρουργός-Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, δημοτικός σύμβουλος

Ευθύμιος Παπαμαργαρίτης: Θεωρώ πως η πανδημία του κορωναϊού θα αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο. Ενδεχομένως θα χαθούν συνάνθρωποί μας, αλλά πιστεύω πως δεν θα είναι μεγάλο αυτό το νούμερο στη χώρα μας .

Ευθύμιος Παπαμαργαρίτης (Χειρουργός-Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, δημοτικός σύμβουλος): «Προσωπικά, δεν μπορώ να κάνω κάτι ξεχωριστό πέρα από αυτό που μας συστήνουν οι συνάδελφοι λοιμωξιολόγοι. Οπότε, καθένας πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που έχουμε από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Οι οδηγίες δεν είναι διαφορετικές σε γιατρούς και άλλους πολίτες, καθώς τα μέτρα προστασίας ισχύουν για όλους. Βέβαια, εμένα λόγω της φύσεως της δουλειάς μου δεν μου επιτρέπεται να απέχω από την εργασία μου. Όσο, όμως, είμαι εκτός αυτής, βρίσκομαι μέσα στο σπίτι μου. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό και ακολουθώ τις οδηγίες, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Θεωρώ πως η πανδημία του κορωναϊού θα αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο. Ενδεχομένως θα χαθούν συνάνθρωποί μας, αλλά πιστεύω πως δεν θα είναι μεγάλο αυτό το νούμερο στη χώρα μας. Έχοντας υπόψη όλες τις κλινικές δοκιμές όλων των κρατών, έχοντας εμείς ήδη τα φάρμακα και έχοντας συμμορφωθεί στις όποιες οδηγίες, θεωρώ πως θα το περάσουμε όσο γίνεται πιο «ανώδυνα».

Είναι αλήθεια πως και στο «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας υπήρξαν κάποια κρούσματα, όπως υπάρχουν και σε όλη την ελληνική επικράτεια, κι ακόμη όπως γνωρίζουμε ο αριθμός αυτών που έχουνε θετικοποιηθεί είναι πολλαπλάσιος των ήδη πιστοποιημένων, αλλά γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο κορωναϊός επηρεάζει μέχρι στιγμής μια πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού, οπότε οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων μας, εφόσον δεν επιδεινωθεί η κατάσταση, μπορούν να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά.

Θα έλεγα, επίσης, πως δεν θα ανησυχώ ιδιαίτερα αν όλοι ακολουθούμε τις οδηγίες και όχι μόνον απλά να καθόμαστε σπίτι, αλλά να μη βγαίνουμε και καθόλου έξω άσκοπα. Αυτό ήδη φαίνεται από τα διαπιστωμένα θετικά περιστατικά, καθώς τα καθημερινά κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σε διψήφιο αριθμό, όταν άλλα κράτη έχουνε χιλιάδες. Αυτό θεωρώ πως οφείλεται στο γεγονός πως πήραμε νωρίς μέτρα, τα οποία όπως φαίνεται έχουν αποτέλεσμα. Ασφαλώς, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να εντείνουμε παραπάνω αυτή την προληπτική πρακτική για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Πρέπει όλες και όλοι να επιδείξουμε υπομονή, και όλα θα πάνε καλά.».

Παναγιώτης Συμεωνίδης, Ιατρός Δερματολόγος-τ. δημοτικός σύμβουλος

Παναγιώτης Συμεωνίδης : Πουθενά δεν έχει αντιμετωπιστεί σύντομα η πανδημία και πιστεύω, όπως όλη η Ιατρική Κοινότητα, ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας.

Παναγιώτης Συμεωνίδης (Ιατρός Δερματολόγος-τ. δημοτικός σύμβουλος): «Δεν πιστεύω πως η πανδημία του κορωναϊού θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Πουθενά δεν έχει αντιμετωπιστεί σύντομα και πιστεύω, όπως όλη η Ιατρική Κοινότητα, ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας. Είναι αλήθεια πως οι ρυθμοί που βλέπουμε να αναπτύσσεται η πανδημία στη χώρα μας είναι παρήγοροι, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για να παρηγορηθούμε πραγματικά. Νομίζω ότι οι αμέσως επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα δείξουνε πραγματικά αν υπάρχει ελπίδα να φύγουμε γρηγορότερα απ’ ό,τι άλλοι λαοί. Δηλαδή, να μπούμε στην αντίστροφη πορεία, στο κατέβασμα της πανδημικής καμπύλης, και να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. Πράγμα που, βεβαίως, δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Θεωρώ πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθειά μας και ας ελπίσουμε όλοι μαζί ότι θα πάμε καλά.

Σε ό,τι αφορά στο αν θα έπρεπε να ληφθούν επιπλέον μέτρα στην πόλη μας, νομίζω ότι θα μπορούσε ο Δήμος να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες από πλευράς γενικότερης απολύμανσης, όπως της καθημερινής απολύμανσης των κάδων απορριμμάτων, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά και της αλλαγής των χαλασμένων σκεπασμάτων τους. Ίσως, θα έπρεπε να υπάρχει και περισσότερη ενημέρωση στους πολίτες, χρησιμοποιώντας, βέβαια, κάποιος υπεύθυνους ανθρώπους, που θα μπορούσαν να δώσουνε οδηγίες στους πολίτες, και ει δυνατόν γνωστούς ανθρώπους στην τοπική μας κοινωνία, γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι άλλο να σου μιλάει ένας άγνωστος και άλλο να σου μιλούν δικοί σου άνθρωποι, με τη γλώσσα που εσύ έχεις μάθει.

Τέλος, η συμβουλή που θα έδινα στους συμπολίτες μου και σε όλον τον κόσμο είναι: Μείνετε σπίτι.».

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ