Συγκέντρωση – πορεία στη Νέα Ιωνία με παλμό & συνθήματα για την Υγεία

Εκδήλωση στην πλ. Σημηριώτη (16/6) και πορεία στους δρόμους του κέντρου της πόλης μας πραγματοποίησαν σύλλογοι και φορείς της Ν. Ιωνίας με αιτήματα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ως συμπαράσταση στην 24ωρη πανελλαδική – πανυγειονομική απεργία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που γινόταν την ίδια μέρα και ήταν σε συνέχεια αντίστοιχης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο του δήμου(10/6) για τον ίδιο λόγο και με τους ίδιους διοργανωτές, (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και πέριξ κ. Νίκος Αθανασίου και χαιρέτησαν εκπρόσωποι φορέων. Ο κ. Αθανασίου περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία, τις ελλείψεις της, την ηρωική προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και κατέθεσε σειρά αιτημάτων καλώντας φορείς, συλλόγους και εργαζομένους να διεκδικήσουν την πραγματοποίησή τους.

Με το πέρας της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία η οποία διέσχισε αρκετά μεγάλο μέρος του κέντρου της Ν. Ιωνίας, μια πορεία που είχε παλμό και συνθήματα που επικεντρώνονταν στο αίτημα  για ένα δωρεάν σύστημα Υγείας και στην κάλυψη των ελλείψεων του σε υποδομές και προσωπικό, ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.

Η κ. Πλιατσκίδου

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η ομιλία της κ. Χαράς Πλιατσκίδου, επισκέπτριας Υγείας στη 2η Τοπική Ομάδα υγείας που στεγάζεται στο παλιό ΙΚΑ, η οποία μεταξύ άλλων αναφερόμενη στον Υφυπουργό Υγείας και τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των απεργών, είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Υφυπουργός κινήθηκε στην εμπέδωση της λογικής “ευτυχώς που υπάρχουν και οι χορηγοί”, αρνούμενος, να δεσμευτεί σε μια σειρά αιτημάτων και ζητημάτων, όπως μονιμοποίηση των ελαστικά απασχολούμενων, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) όλου του υγειονομικού προσωπικού, αύξηση στον προϋπολογισμό που δεν καλύπτει σήμερα ούτε το 1/3 των απωλειών των τελευταίων 3ετών, κάλυψη των ελλείψεων στην ΠΦΥ, επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα υγείας, ενόψει ενός πιθανού 2ου κύματος της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των υγειονομικών και κατ’ επέκταση σε βάρος όλου του λαού», και συνέχισε αναφερόμενη σε θέματα της Υγείας στη Ν. Ιωνία:

«Εδώ στην Νέα Ιωνία οι εργαζόμενοι υγειονομικοί των 2 Τ.ΟΜ.Υ που υπάρχουν τα τελευταία 2 χρόνια, δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με έλλειψη σε οικογενειακούς γιατρούς, αφού κάποιοι παραιτήθηκαν χωρίς να υπάρξουν νέες προσλήψεις μέχρι στιγμής, κενά σε θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και παιδιάτρου, έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού των Τ.ΟΜ.Υ σε πλήρη διασύνδεση με το Κέντρο Υγείας της Ν.Ιωνίας, βασισμένο στις ανάγκες του πληθυσμού της Ν.Ιωνίας. Αντί αυτού, ορίζεται πλαφόν 2250 ασθενών για κάθε οικογενειακό γιατρό και 15’ η επίσκεψη για κάθε ασθενή, πράγμα που μαθηματικά οδηγεί στην εντατικοποίηση και την εξάντληση του ιατρικού προσωπικού, έλλειψη επίσης σε χρηματοδότηση για δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας στην κοινότητα, βάζοντας πολλές φορές λεφτά από την τσέπη μας, ενώ το προηγούμενο διάστημα  κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με το κλείσιμο των τακτικών ιατρείων στα νοσοκομεία, οι ανάγκες της κάλυψης του κόσμου με χρόνια νοσήματα αυξήθηκαν ραγδαία, ξεπερνώντας ήδη τις υπάρχουσες δυνατότητες των δομών της ΠΦΥ, γεγονός που οδήγησε πολύ κόσμο να απευθυνθεί σε ιδιώτες ιατρούς».

Η ομιλήτρια κατέθεσε σειρά αιτημάτων όπως:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  • Ανάπτυξη δικτύου ουσιαστικής  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, 24ωρη λειτουργία, όλες τις μέρες του χρόνου, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της ΠΦΥ του Ιωνιώτικου λαού(πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση).

Ο κ. Κατιμερτζόγλου

Στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr μίλησε και ο επικεφαλής της δημ. παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Γ. Σεφέρης» κ. Κατιμερτζόγλου, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση και την πορεία μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Λ.Σ  κ.κ. Τσουκαλά, Ματθαίου και Μποτζιολή. Ο κ. Κατιμερτζόγλου δήλωσε στην εφημερίδα μας: «ο «Σεφέρης» συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην συγκέντρωση και την πορεία γιατί πιστεύουμε ότι η Υγεία όπως και η Παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το Κράτος. Σήμερα συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία μας, λόγω των μέτρων ατομικής προστασίας. Ο κ. Κατιμερτζόγλου δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή μαζικών φορέων στην εκδήλωση, η οποία, όπως είπε, είναι η πρώτη που γίνεται στη Ν.Ιωνία μετά τα περιοριστικά μέτρα.

Γιώτα Τζώρτζη, Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ