Στο πλευρό των 24 εργαζομένων το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη (15/10) με ένα και μόνο θέμα, την υποστήριξη αγωγής εργαζομένων που ζητούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Το έκτακτο της υπόθεσης ήταν γιατί η αγωγή των εργαζομένων του δήμου συζητείται στις 20 Οκτωβρίου και οι εργαζόμενοι ζήτησαν μια απόφαση στήριξης του δημοτικού συμβουλίου στα αιτήματά τους που μπορεί να μετρήσει υπέρ τους στο δικαστήριο.

Η υπόθεση αφορά 24 εργαζόμενους στην καθαριότητα που εργάζονται στον δήμο από το 2011 και εντεύθεν, και κατά την κρίση του δημ. συμβουλίου σε παλαιότερες συνεδριάσεις του, που ομοφώνως είχε λάβει, πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Ως γνωστόν η διαρκής ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν επιτρέπεται και μιας και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί οι εργαζόμενοι στον δήμο δεν είναι περιστασιακές, όλες οι δημοτικές παρατάξεις διαχρονικά υποστηρίζουν το αίτημά τους το οποίο όμως πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο για να μπορέσει ο δήμος να μετατρέψει τις συμβάσεις τους.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν, έναν επί αρκετά έτη, δικαστικό αγώνα με προσωρινές διαταγές που κέρδισαν ή έχασαν και πρόσφατα κέρδισαν με προσωρινή διαταγή την παραμονή τους στην εργασία τους μέχρι την 21/1/2021 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Σημειώνουμε ότι οι 24 εργαζόμενοι αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας και συνεπώς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η συζήτηση

Το θέμα συζητήθηκε κατ’ αρχήν στην Οικονομική επιτροπή του δήμου, το οποίο όπως είπε ο Πρόεδρός της  και Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης αποφάσισε να το παραπέμψει με θετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο ως πολιτικό όργανο συγκριτικά διαθέτει αυξημένο κύρος.

Η συζήτηση στο δημ. συμβούλιο που κράτησε πάνω από 3 ώρες κόλλησε στο σημείο «πως θα πρέπει η αγωγή των εργαζομένων να γράφει το αίτημά τους για να μην φαίνεται σαν να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο την μετατροπή των συμβάσεών τους κάτι που δεν δικαιούται». Τις παρατηρήσεις αυτές έκανε ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης ο οποίος με σειρά επιχειρημάτων υποστήριξε ότι το δημ. συμβούλιο πρέπει να αρκεστεί στο ψήφισμά του στη διατύπωση ότι οι εργαζόμενοι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι το δημ. συμβούλιο υποστηρίζει το αίτημά τους χωρίς λεκτικά το κείμενο της αγωγής να καταγράφει το αίτημα σαν να είναι αρμοδιότητα του δημ. συμβουλίου, σαν να υποδεικνύει στο δικαστήριο την απόφαση, κάτι που θεώρησε ο κ. Μανούρης ότι θα ενοχλήσει το δικαστήριο ως το μόνο αρμόδιο όργανο για τέτοιες αποφάσεις.

Ο κ. Μανούρης στην επιχειρηματολογία του χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «δόλος» της Δημάρχου κ. Θωμαϊδου, θεωρώντας ότι επιθυμεί να φανεί ως καλή και υποστηρίκτρια των εργαζομένων στριμώχνοντας την παράταξή του που μπορεί να έχει λεκτικές ενστάσεις επί της αγωγής. Υπονόησε μάλιστα και την πιθανότητα καταλογισμού σε βάρος των δημ. συμβούλων από μια λάθος διατύπωση του ψηφίσματος. Η κ. Θωμαϊδου δήλωσε ότι υποστηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και υιοθετεί το κείμενο της αγωγής τους,  καλώντας το δημ. συμβούλιο να συμφωνήσει στο δίκαιο αίτημά τους, αποκρούοντας τις παρατηρήσεις του κ. Μανούρη  με τις γνωστές λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, που όμως αυτή τη φορά συγκρατήθηκαν σε κάποιο βαθμό.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.κ. Κατιμερτζόγλου (επικεφαλής) και Τσουκαλάς, Χαμαλίδης  και της «Εκτός σχεδίου» κ.Βάσιλα που έθεσαν το θέμα σε πολιτική βάση καταγγέλλοντας, όπως είπαν, την ομηρία των εργαζομένων στη χώρα μας με τις ελαστικές μορφές εργασίας, τα μπλοκάκια, τα οκτάμηνα, τις διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καταλήγοντας ότι το δημ. συμβούλιο πρέπει να πάρει μια καθαρή απόφαση υποστήριξης χωρίς να σταθεί  σε νομικές διατυπώσεις, υιοθετώντας το κείμενο της αγωγής των εργαζομένων με κάποιες λεκτικές αφαιρέσεις. Η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» με τους δημ. συμβούλους κ.κ. Κανλή, Αθυμαρίτου και Ακιανίδου υποστήριξε  το αίτημα των εργαζομένων, ενώ ο κ. Κανλής πρότεινε μια διατύπωση προσπαθώντας να καλύψει όλες τις απόψεις, ώστε να υπάρξει ομοφωνία.

Στη συζήτηση παρενέβη η νομική σύμβουλος του δήμου κ. Κοντογιάννη η οποία επιχείρησε να συντάξει ένα κείμενο το οποίο θα διαφοροποιείται λεκτικά από αυτό των εργαζομένων για να μην δημιουργηθεί, όπως είπε, κάποιο νομικό ή άλλο θέμα και ο πρόεδρος του «Σωματείου εργαζομένων στον δήμο» κ. Παπαδόπουλος που ζήτησε μια υποστήριξη του αιτήματος των εργαζομένων έτσι όπως καταγράφεται στην αγωγή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα επιπτώσεων σε βάρος των δημ. συμβούλων μιας και δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν.

Στον διάλογο που πέρασε πολλά στάδια με απανωτές προσπάθειες διατύπωσης και συναίνεσης, ώστε να βγει ένα ομόφωνο ψήφισμα, σημαντική ήταν η συμβολή του προέδρου του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρη, αλλά και όλων των δημ. παρατάξεων που τελικά κατέληξαν σε μια κοινή διατύπωση, ότι οι εργαζόμενοι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η εργασία τους έχει τα χαρακτηριστικά σύμβασης αορίστου χρόνου και συναινούν στο αίτημά τους.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ