Τοπική Αγορά SOS: Συζήτηση με τον κ. Σάββα Τάτση, πρόεδρο της “Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Ιωνίας”

Σάαβας Τάτσης, Πρόεδρος Ενωσης ΕΒΕ Νέας Ιωνίας

Η Τοπική Αγορά στενάζει και εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύ ζήτημα επιβίωσης. Οι εμπορικοί και επαγγελματικοί φορείς ζητούν επέκταση των κυβερνητικών μέτρων, μιας και αυτά που ήδη εφαρμόζονται δεν κρίνονται επαρκή για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης. Η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση των ενοικίων είναι τα δυο μέτρα που μέχρι στιγμής λειτούργησαν κι αυτά όχι για όλους, μιας και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων δυστροπούν, ενώ χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις έμειναν εκτός της επιστρεπτέας.

Ο τραπεζικός δανεισμός αφορά μόνο λίγους και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων παλεύει να αντιμετωπίσει τους λογαριασμούς που τρέχουν και τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους. Η Αγορά πλήττεται και ζητά άμεσα δραστικές λύσεις.

Πέρα όμως από τα γενικά αιτήματα που μόνο η Πολιτεία μπορεί να υποστηρίξει, αντιμετωπίζουμε ως πόλη και ζητήματα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Υπάρχουν άραγε μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον δήμο σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ανάσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας που είναι ο αδύναμος κρίκος της επιχειρηματικότητας;

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr άνοιξε τον διάλογο με σκοπό να ακουστούν απόψεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη δημοτική αρχή, αλλά και να εμπλουτίσουν τις προτάσεις των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Δημοσιεύσαμε τις απόψεις του κ. Χαράλαμπου Τζιρίτα, λογιστή – φοροτεχνικού και Πρόεδρου της Ε.Λ.Ο.Ν.Ι.Φ.Η. (Ένωση λογιστών – οικονομολόγων Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου).Συνεχίζουμε με τον κ. Σάββα Τάτση πρόεδρο της “Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Ιωνίας”, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στη Ν.Ιωνία ως Ηλεκτρολόγος από το 2007. Μαζί με άλλους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες της πόλης μας πραγματοποιούν παρεμβάσεις για τα αιτήματα των κλάδων τους, με πιο πρόσφατες την διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Ν.Ιωνίας, την παρουσίαση αιτημάτων τους σε συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου και τη συμμετοχή τους μαζί με άλλους τοπικούς φορείς σε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Ν.Ιωνίας για θέματα ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας.

Συζητώντας…

Κύριε Τάτση, ως Ιωνιώτης επαγγελματίας και πρόεδρος της “Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Ιωνίας”(ΕΒΕ) έχετε γνώση της μεγάλης και μακροχρόνιας οικονομικής πίεσης που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά, κυρίως οι μικροί και μεσαίοι έμποροι και επαγγελματίες. Πέρα από τα γενικότερα αιτήματα που θέτουν οι εμπορικοί και επαγγελματικοί φορείς για τη στήριξή τους, πιστεύετε ως ΕΒΕ ότι υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πόλη της Νέας Ιωνίας ,ώστε να ανακουφιστεί και να στηριχτεί η σκληρά δοκιμαζόμενη τοπική αγορά;

Ως “Ένωση ΕΒΕ Νέας Ιωνίας” πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες και οι έμποροι της πόλης μας την προηγούμενη δεκαετή οικονομική κρίση οφειλόταν στις γενικότερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Τα μεγαθήρια έπαιρναν τις ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές, ενώ στους μικρούς βιοπαλαιστές επαγγελματίες και εμπόρους φορτώθηκαν τα φορολογικά βάρη.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με την πανδημία. Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν πάρθηκαν μέτρα για τα  σχολεία, τα μέσα μεταφοράς, δεν ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας. Τεράστια ποσά και ενισχύσεις δίνονται στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ για τους μικρομεσαίους ψίχουλα και «μισό-δανεικά» της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όμως υπάρχουν δυνατότητες να παρθούν μέτρα στήριξης  για τους ΕΒΕ της Ν. Ιωνίας και σε τοπικό επίπεδο. Το κύριο ζήτημα που απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η λήψη μέτρων ανακούφισης.

Με παρεμβάσεις μας στη Δημοτική Αρχή από το πρώτο «lockdown» (Μάρτης 2020) ζητήσαμε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Αν και υπήρξε συγκεκριμένη παρέμβαση με τα αιτήματά μας, και σε επίπεδο Δημοτικών Παρατάξεων, η αλήθεια είναι ότι η Δημοτική Αρχή καθυστέρησε πάρα πολύ να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση. Παρ’ όλα αυτά αν και υπήρξαν πολλές πιέσεις προς τη Δημοτική Αρχή και μεγάλη αναβλητικότητα, αρχές Δεκέμβρη του 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε για απαλλαγή των εμπορικών καταστημάτων από τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα είμαστε κλειστά.  Στην πράξη όμως αν και έχουν περάσει 2 περίπου μήνες από την απόφαση δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Η διαδικασία με την  ιστοσελίδα  (e-services) την οποία μας υπέδειξε ο Δήμος ώστε να μας απαλλάσσει είναι χωρίς κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. .

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια έστω των ανεπαρκών μέτρων που πάρθηκαν σε κεντρικό επίπεδο για τους μικρούς ΕΒΕ, προβλέπονταν και κάποια μέτρα που αφορούσαν τους Δήμους (Διατάξεις του άρθρου 37 παρ.9 – 20/3/2020 Π.Ν.Π ΦΕΚ 68Α) για την απαλλαγή μας από τα Δημοτικά Τέλη.

Πρέπει να πούμε ότι περιμέναμε από τη Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί άμεσα στα δίκαια αιτήματα που προβάλαμε και τις διεκδικήσεις μας, δεδομένου ότι τα μαγαζιά μας παραμένουν κλειστά και χωρίς κανένα έσοδο με κίνδυνο πολλά από αυτά να κλείσουν οριστικά. Και μόνο το γεγονός ότι παραμένουμε για μήνες κλειστοί έπρεπε αυτοδίκαια  η δημοτική Αρχή να μας έχει απαλλάξει. Αντίθετα όλους αυτούς τους μήνες πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη.

Τα αιτήματα που ζητήσαμε να ικανοποιηθούν και είναι τα παρακάτω και μέχρι σήμερα ακόμη και αυτά που ψηφίστηκαν δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για όλες τις επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων ΚΑΔ για τους μήνες του  2020 και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα το 2021.

Απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις Εστίασης

Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και διαγραφή χρεών τους.

Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών.

Διεκδικούμε να ισχύσουν άμεσα  οι απαλλαγές που ψηφίστηκαν για τα δημοτικά τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους των καταστημάτων εστίασης. Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας  γιατί πρόκειται για αγώνα επιβίωσης για τους επαγγελματίες και τους εμπόρους της πόλης μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με την Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών της Νέας Ιωνίας και να δυναμώσουμε την παρέμβασή μας για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας .

Για την ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr:Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Σύντομο ιστορικό “Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Ιωνίας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι enosi-epaggelmatobiotexnon-neas-ionias-logo.jpg

Η “Ένωση ΕΒΕ Νέας Ιωνίας” ιδρύθηκε το 1981 εκφράζοντας συλλογικά βιοτέχνες, επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους της περιοχής μας. Από το 1996 και για αρκετά χρόνια ήταν ανενεργή.  Επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με πρωτοβουλία συναδέλφων εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών της περιοχής μας, για να οργανωθούμε όλοι οι ΕΒΕ της Νέας Ιωνίας και να παλέψουμε συλλογικά για τις ανάγκες και τα συμφέροντα μας.

Όλη αυτή την περίοδο η Ένωση ΕΒΕ Νέας Ιωνίας εκφράζει τα συμφέροντα των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που παλεύουν καθημερινά μαζί με τις οικογένειες τους, ατελείωτες ώρες, για ένα μεροκάματο που γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Η Ένωση ΕΒΕ Νέας Ιωνίας είναι μέλος της ΟΒΣΑ ( Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής).

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ