Χαρδαλιάς, μέτρα για τα σχολεία και αγορά λεωφορείων κυριάρχησαν στην 14η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας

Με πολλά και σοβαρά θέματα ασχολήθηκε στην 14η συνεδρίασή του (11/5) το δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας που κι αυτό πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη με τα γνωστά τεχνικά προβλήματα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις συμβούλων τις οποίες περιγράψαμε σε σχετικό ρεπορτάζ και προχώρησε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν «Συζήτηση για ψήφισμα επί κατατεθείσας επιστολής της Δημοτικής Παράταξης «Εκτός Σχεδίου».

Το ψήφισμα αναφέρονταν σε διώξεις και πρόστιμα σε μέλη δημοτικής κίνησης Ζωγράφου γιατί διένεμαν ενημερωτικό έντυπο για τις θέσεις της κίνησης για την πανδημία. Την εισήγηση έκανε η επικεφαλής της παράταξης κ. Βάσιλα. Από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ο επικεφαλής της κ. Μανούρης δήλωσε κατά των διώξεων, αλλά αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν όλες οι παρατάξεις δήλωναν δημόσια τις θέσεις τους για ένα θέμα επιδημιολογικό. Από την «Ενότητα» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» οι επικεφαλής τους κ.κ. Γκότσης και Κατιμερτζόγλου αντίστοιχα, δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να ακουστεί μια διαφορετική άποψη που μιλάει για τις επιπτώσεις των μέτρων στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ ο κ. Αποστολόπουλος «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος αιώνας» υπερασπίστηκε τα συνταγματικά δικαιώματα, αλλά έκρινε μονομερής την ενημέρωση.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης ο οποίος έκρινε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά από την κυβέρνηση σε τέτοια περιστατικά, όπως στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του ΠΑΜΕ που αυτή δεν αντέδρασε, ο Πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρης ο οποίος δήλωσε τις διαφωνίες του με τον πολιτικό φορέα των συλληφθέντων, αλλά και την διαφωνία του με τα πρόστιμα στα μέλη της δημ. κίνησης και  ο κ. Κανλής «Ενότητα» ο οποίος μίλησε για καθοδηγούμενη πληροφόρηση από ΜΜΕ και Κυβέρνηση, για οικονομική τρομοκρατία με πρόσχημα την πανδημία και το δικαίωμα αντίστασης στη μονομερή πληροφόρηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βανδώρος «Ενότητα» που αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, όπως για το περιβάλλον, χωρίς ενημέρωση. Το ψήφισμα συγκέντρωσε 22 ΝΑΙ (Δύναμη Προοπτικής, Ενότητα, Λαϊκή Συσπείρωση, Εκτός σχεδίου), 8 ΛΕΥΚΑ (Καρβουνιάρης από Δύναμη Προοπτικής, Δημιουργία Αλληλεγγύη), 3 ΚΑΤΑ(Χριστοδούλου και Τσομπάνογλου από Δημιουργία Αλληλεγγύη και Αποστολόπουλος.. Επίσης 3 σύμβουλοι που δεν ακουγόντουσαν λόγω τηλεδιάσκεψης χρεώθηκαν ως ΑΠΟΧΕΣ.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την «Ενημέρωση και συζήτηση επί των επιστολών των Δημοτικών Παρατάξεων Δημιουργία Αλληλεγγύη & ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ όσον αφορά τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας για τα κρούσματα στην πόλη μας από τον COVID 19».

Η συζήτηση ήταν μακρά και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  κ. Χαρδαλιάς τα άκουσε από όλους για τις δηλώσεις του σχετικά με τα 35 κρούσματα του ιού στη Ν.Ιωνία. Στην εισήγηση του θέματος ο κ. Μανούρης έκρινε ατυχείς και χωρίς στοιχεία τις δηλώσεις του Υφυπουργού και δήλωσε απογοητευμένος από τη δημοτική αρχή «που δεν καθίσαμε όλοι μαζί να καταθέσουμε τις απόψεις μας, και χάσαμε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο σημείο αυτό τον λόγο πήρε η δήμαρχος κ. Θωμαϊδου η οποία στην αρχή αναφέρθηκε ότι ο δήμος ακολούθησε όλες τις οδηγίες της Πολιτείας για την προστασία των δημοτών από τον ιό, ότι δεν υπήρχε κρούσμα στους εργαζόμενους του δήμου και κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι κάνει σπέκουλα με δελτία τύπου, ότι ενώ καλέστηκε στην αρχή της πανδημίας δεν προσήλθε και ότι τρομοκράτησε τους πολίτες για τα δήθεν ανεπαρκή μέτρα της δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σπείρατε τον φόβο, κάνατε κομματική γυμναστική». Τέλος δήλωσε ότι η δημ. αρχή δεν είχε αρμοδιότητα να πάρει επιπλέον μέτρα, και στις 7/5 που επικοινώνησε με τον κ. Χαρδαλιά της είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και τα μέτρα που πήρε ο δήμος είναι ικανοποιητικά.

Τα λεγόμενα της κ. Θωμαϊδου ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση που δήλωσε ότι έφερε 130 προτάσεις (Μανούρης), ότι ο κ. Χαρδαλιάς φόβισε και σαμπόταρε εκ των πραγμάτων την τοπική αγορά (Κανλής), ο οποίος καταλόγισε στη Δήμαρχο επιθετική συμπεριφορά, ενώ η διάθεση της Αντιπολίτευσης, όπως είπε, ήταν συναινετική και ο κ. Κατιμερτζόγλου ο οποίος διάβασε τις προτάσεις της παράταξής του και θεώρησε ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν ανασκεύασε τη δήλωσή του για την πόλη μας, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα Υγείας. Οξεία αντιμετώπιση των δηλώσεων Χαρδαλιά υπήρξε και από τον κ. Αποστολόπουλο ο οποίος έκρινε ότι η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε ανησυχία στους δημότες, ότι οι απαντήσεις του Υφυπουργού ήταν αόριστες και ζήτησε να απαιτήσει ο δήμος γραπτές εξηγήσεις.

Από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ο κ. Καναβός ζήτησε να δώσει η δημοτική αρχή αναλυτική ενημέρωση για τα κρούσματα στην πόλη, ο κ. Λαζαρίδης υπερασπίστηκε το Νοσοκομείο «Αγ.Όλγα» λέγοντας ότι εν μέσω πανδημίας δεχόταν επισκέψεις από όλη την Αττική και αν υπήρχε κρούσμα το μετέφεραν σε Νοσοκομείο αναφοράς, ενώ θεώρησε υπερβολικές τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά για 35 κρούσματα σε σύνολο 100 χιλ. κατοίκων.

Για το θέμα μίλησε και ο κ. Χατζησαββίδης που ζήτησε να προσεχτούν τα προσωπικά δεδομένα των κρουσμάτων, η κ. Μποτζιολή «Λαϊκή Συσπείρωση» που κατήγγειλε ότι κάποιοι σύμβουλοι μίλησαν για την Πρωτομαγιά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κτυπήσει τις οργανωμένες εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Από την «Ενότητα» ο κ. Βανδώρος έκανε τη διαπίστωση ότι: «η δημοτική αρχή είναι σήμερα τσαμπουκαλεμένη, ενώ είναι ήπια η Αντιπολίτευση» και ότι η παράταξή του κατέθεσε προτάσεις τις οποίες αγνόησε η δημοτική αρχή. Από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ο κ. Λάμπρου μίλησε για τη σύσταση μιας επιτροπής από τον δήμο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πόλη, την οποία είχε προτείνει και αγνοήθηκε από τη δημ. αρχή.

Σε αυτό το σημείο το λόγο πήρε η κ. Θωμαϊδου  η οποία απάντησε σε οξείς τόνους και επανέλαβε ότι ο δήμος ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και απαρίθμησε τα μέτρα που πήρε για τα σχολεία.

Οι αναφορές της δημάρχου ξεσήκωσαν νέο κύκλο αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση με τον κ. Μανούρη να μιλάει για απολύμανση που έκανε ο δήμος χαρακτηρίζοντάς την «κοροϊδία» που δεν αφορά τον κορωνοϊό και κατήγγειλε τη δήμαρχο για αναίτιες επιθέσεις, ο κ. Κανλής που έκρινε τις στιχομυθίες της δημάρχου με τον κ. Χαρδαλιά μη ενημερωτικές και θεώρησε ότι η δήμαρχος έπρεπε να είναι πιο πιεστική στη συζήτηση μαζί του, ο κ. Τσιακαλάκης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» που ζήτησε στοιχεία για τα κρούσματα στην πόλη και η κ. Αθυμαρίτου «Ενότητα» που έκρινε μη επαρκής την ενημέρωση της δημάρχου για την τηλ. επικοινωνία της με τον κ. Χαρδαλιά. Ακόμα μίλησε ο Αντιδήμαρχος δημοτικής Αστυνομίας κ. Καρβουνιάρης που αναφέρθηκε στους γεμάτους από κόσμο ελεύθερους χώρους μετά το Πάσχα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Βλασσάς που υπερασπίστηκε την δήμαρχο, ενώ ο κ. Αποστολόπουλος τάχωσε στον κ. Χαρδαλιά λέγοντας ότι αναστάτωσε την πόλη. Ακολούθησε η κ. Βάσιλα που αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας με τις ελλείψεις σε test, MEΘ και γιατρούς, καθώς και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τέλος ο κ. Κατιμερτζόγλου που δήλωσε καχύποπτος με όσα διαλέχτηκαν στη συνομιλία της δημάρχου με τον κ. Χαρδαλιά.

Ακολούθησε «Συζήτηση  επί της επιστολής της Λαϊκής Συσπείρωσης για Προετοιμασία και μέτρα για την αντιπυρική περίοδο». Όπου ο κ. Τσουκαλάς εισήγαγε το θέμα θέτοντας ζητήματα για τα ανεπαρκή κονδύλια του δήμου, για την αποψίλωση χώρων πρασίνου στο Άλσος Βέικου με μόνο 9500 ευρώ και του συνόλου των έργων της δημοτικής κατασκήνωσης με 4500 ευρώ, ζητώντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τον δήμο και να τεκμηριώσει η δημοτική αρχή την ανάθεση των σχετικών εργασιών σε ιδιώτες. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης ανέφερε ότι οι μνημονιακοί νόμοι δεν επέτρεψαν προσλήψεις, ότι οι αναθέσεις εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι από παλιά, ότι τα κονδύλια του δήμου για την αντιπυρική προστασία είναι υψηλότερα φέτος, ενώ συζητήθηκε και το γενικότερο θέμα του ΣΠΑΤ «Σύνδεσμου δήμων για την Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων», όπου συμμετέχει και η Ν.Ιωνία και ο οποίος παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Ο κ. Χατζησαββίδης τόνισε ότι ο δήμος θα καθαρίσει τους δικούς του χώρους του Βέικου. Στη συζήτηση παρενέβησαν και ο τ. πρόεδρος του ΣΠΑΤ κ. Τσομπάνογλου, ο κ. Γκότσης, ο κ. Αποστολόπουλος οι οποίοι ζήτησαν αύξηση κονδυλίων.

Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε «επί της επιστολής της Λαϊκής Συσπείρωσης για την λήψη μέτρων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 11-5-2020». Το θέμα έθεσαν οι σύμβουλοι της παράταξης ζητώντας να διασφαλίσει ο δήμος ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας διδασκόντων και μαθητών και πρότειναν με την επιστολή τους σειρά μέτρων, ενώ κατήγγειλαν και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ως αντιεκπαιδευτικό. Επί του θέματος μίλησαν οι δημ. σύμβουλοι Καναβός και Κανλής που απαρίθμησαν προβλήματα των σχολείων σε σχέση με την πανδημία και ρώτησαν για τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει ο δήμος. Ακολούθησε συζήτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρχει σχετικό ψήφισμα, αλλά το δημ. συμβούλιο με 14 ΟΧΙ και 11 ΝΑΙ (Ενότητα – Λαϊκή συσπείρωση, Εκτός σχεδίου),αποφάσισε ότι δεν μπορεί να παρθεί κάποια απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση.

Το επόμενοι θέμα αφορούσε την «Τριμηνιαία Έκθεση Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Εσόδων – Δαπανών 1ου Τριμήνου έτους 2020». Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης ο οποίος δέχθηκε ερωτήσεις από συμβούλους της Αντιπολίτευσης. Το θέμα ψηφίστηκε με 13 ΥΠΕΡ(Δύναμη Προοπτικής, Ενότητα), 7 ΚΑΤΑ(Λαϊκή Συσπείρωση, Εκτός σχεδίου και Τσομπάνογλου (Δημιουργία Αλληλεγγύη), ενώ ΛΕΥΚΟ ψήφισαν οι 3 παραμένοντες στη συζήτηση σύμβουλοι της «Δημιουργία Αλληλεγγύη».

Το 6ο θέμα αφορούσε την «Έγκριση σύναψης συνεργασίας για την Εγκατάσταση Δικτύου Κάδων Ανακύκλωσης Υφασμάτων και Υποδημάτων άνευ οικονομικού ανταλλάγματος».Το θέμα εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Σακκαλόγλου και ερωτήσεις έθεσαν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τσομπάνογλου ο οποίος ρώτησε αν υπάρχει μελέτη που θα μπουν οι κάδοι και πήρε θετική απάντηση, ο κ. Χαμαλίδης «Λαϊκή Συσπείρωση» που ζήτησε να ενταχθεί το θέμα σε συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και ο κ. Χατζησαββίδης που μίλησε για τους καφέ κάδους. Το θέμα ψηφίστηκε με 15 ΥΠΕΡ (Δύναμη προοπτικής, Δημιουργία Αλληλεγγύη, Ενότητα, Αποστολόπουλος) έναντι 6 ΚΑΤΑ (Λαϊκή Συσπείρωση, Εκτός σχεδίου).

Το 7ο θέμα αφορούσε την «Αποδοχή Β΄δόσης επιχορήγησης ΥΠΕΣ έτους 2020 για κάλυψη λειτουργικών δαπανών Σχολικών Μονάδων και κατανομής της στις Σχολικές Επιτροπές» που εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλατσίδου και αφορά 126.000 ευρώ αποκλειστικά για κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων. Η συζήτηση συνεχίστηκε  με τον κ. Τσουκαλά  να ρωτά αν φθάνουν τα χρήματα για τα σχολεία με αρνητική απάντηση της Αντιδημάρχου και προτροπή του να διεκδικήσει ο δήμος τους αναγκαίους πόρους για την Εκπαίδευση. Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως με 20 ψήφους.

Το 8ο θέμα αφορούσε την «Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης Κέντρο Κοινότητας Δήμου νέας Ιωνίας». Το θέμα εισηγήθηκε η Δήμαρχος κ. Θωμαϊδου ενημερώνοντας ότι αφορά την πρόσληψη 2 κοινωνικών λειτουργών για 1 έτος. Η δήμαρχος ενημέρωσε ότι το Πρόγραμμα είναι της Περιφέρειας, ενώ οι κύριοι Κατιμερτζόγλου και Τσουκαλάς εξέφρασε τις επιφυλάξεις τους για τις αποσπασματικές προσλήψεις, αλλά δήλωσαν θετικοί γιατί σε αυτή τη δύσκολη φάση χρειάζονται οι κοινωνικοί λειτουργοί. Το θέμα ψηφίστηκε ομοφώνως με 19 ψήφους. 

Το 9ο θέμα αφορούσε  την «Τροποποίηση των όρων του με  αριθ. Πρωτ. 30590/05-10-2017 ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης ακινήτου κειμένου επί της οδού Καρολίδου αρ. 4 που στεγάζεται η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Ιωνίας» και το εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης ο οποίος αναφέρθηκε σε βελτίωση του μισθώματος στα 7000 ευρώ με την προσθήκη και νέων χώρων, ενώ ο ιδιοκτήτης θα αναλάβει και τη συντήρηση. Τη διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Τσομπάνογλου κρίνοντας το κτήριο ακατάλληλο για Κοινωνική υπηρεσία, ενώ ο κ. Κανλής συμφώνησε και ο κ. Τσουκαλάς εξέφρασε επιφυλάξεις. Στην σχετική ψηφοφορία ΥΠΕΡ ψήφισαν 10 σύμβουλοι(Δύναμη Προοπτικής, Ενότητα) ΚΑΤΑ 2 (Τσομπάνογλου και Σκευοφύλακας από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη») και 5 ΛΕΥΚΑ από την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το 10ο θέμα ήταν «Εισήγηση Μισθώσεων Ακινήτων για τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων του δήμου», όπου ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε να φύγουν τα νηπιαγωγεία από τους παιδικούς σταθμούς. Στην σχετική ψηφοφορία ΥΠΕΡ ψήφισαν 15 σύμβουλοι (Δύναμη Προοπτικής, Ενότητα, Λαϊκή Συσπείρωση) ΛΕΥΚΑ 2 (Τσομπάνογλου και Σκευοφύλακας).

Το τελευταίο θέμα αφορούσε την «Σύμβαση Συνεργασίας ( Ο.Σ.Υ. Α.Ε ) και δήμου για την μίσθωση 3 λεωφορείων για τη δημοτική συγκοινωνία». Την εισήγηση έκανε η δήμαρχος που τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ανανέωση κόστους 27.900 ευρώ για 1 έτος της σύμβασης των δύο παλιών λεωφορείων που ήδη χρησιμοποιεί ο δήμος+ 1 ακόμα μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός του δήμου για την προμήθεια 3 νέων λεωφορείων για τη δημοτική συγκοινωνία. Παράλληλα η δήμαρχος ενημέρωσε ότι ήρθε από το Υπουργείο Εσωτερικών ΠΝΠ που δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να αγοράσει άμεσα με ανάθεση 1 λεωφορείο, χωρίς να περιμένει τον διαγωνισμό που είναι χρονοβόρος, ενώ σ’ αυτή την περίπτωση θα ενοικιάσει και τα άλλα 2 ή 3 από τον ΟΣΥ (η δήμαρχος δήλωσε ότι αναμένει διευκρινήσεις από το Υπουργείο για την σχετική  ΠΝΠ-Πράξη νομοθετικού περιεχομένου).Ο κ. Τσομπάνογλου πρότεινε να προχωρήσει ο δήμος κατ’ αρχήν στην ενοικίαση και άμεσα σε διαγωνισμό, ώστε τέλος του χρόνου να αγοράσει τα 3 καινούρια λεωφορεία. Μάλιστα στην περίπτωση αγοράς του ενός λεωφορείου με ανάθεση,  όπως επιτρέπει η ΠΝΠ και συγκεκριμένων προδιαγραφών, άφησε αιχμές για πιθανές φωτογραφικές διατάξεις στην αγορά των επόμενων λεωφορείων που τότε ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές του πρώτου, κάτι που τον διαβεβαίωσε ο κ. Χατζησαββίδης ότι η Οικονομική επιτροπή του δήμου έχει συμφωνήσει από παλιά ομοφώνως σε συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα λεωφορεία και συνεπώς δεν θα επηρεαστεί ο διαγωνισμός από την αγορά αυτού του ενός λεωφορείου και τις προδιαγραφές του. Επίσης δήλωσε ότι ο διαγωνισμόςάργησε να έρθει λόγω πανδημίας. Το θέμα ψηφίστηκε με 11 ΥΠΕΡ (Δύναμη Προοπτικής, Δημιουργία Αλληλεγγύη, Ενότητα) και ΛΕΥΚΑ 5 (Λαϊκή Συσπείρωση).

  • λόγω της τηλεδιάσκεψης και των προβλημάτων ήχου πιθανόν κάποια δευτερεύοντα σημεία να μην αποδόθηκαν σωστά
  • οι διαφορές του αριθμού των ψήφων ανά ψηφοφορία, έχει σχέση με τον αριθμό των παρόντων εκείνη τη στιγμή δημοτικών συμβούλων.
  • οι σύνδεσμοι με μπλε χρώμα παραπέμπουν στις εισηγήσεις των θεμάτων

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ