120 δόσεις: Πλεονεκτήματα και κρίσιμες ημερομηνίες για τη ρύθμιση

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοικτή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις η οποία παρέχει μια τελευταία ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στην Εφορία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε πολλές και μικρές μηνιαίες δόσεις.

Του Γιώργου Δημοσθένους

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας βελτιωμένης ρύθμισης των 120 δόσεων έχει ενεργοποιηθεί και περιμένει τους οφειλέτες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Σημαντική παράμετρος της νέας ρύθμισης είναι πως μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν και οι 200.000 φορολογούμενοι που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που έγιναν στη ρύθμιση και την καθιστούν ελκυστικότερη από αυτήν που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές καλοκαιριού.

Όπως μας λέει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φοροτεχνικών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κύριος Ηλίας Χατζηγεωργίου η νέα ρύθμιση είναι ξεκάθαρα βελτιωμένη για έξι λόγους.

  1. Έχει χαμηλότερο επιτόκιο στο ρυθμιζόμενο ποσό. Το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%. Αυτό καθιστά φθηνότερο το κόστος του ρυθμιζόμενου ποσού , άρα κατ΄ επέκταση και της δόσης που θα πρέπει να καταβληθεί. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι πως οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη ρυθμίσει με το παλιό επιτόκιο δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια. Η αναπροσαρμογή του μειωμένου τόκου θα γίνει αυτόματα ενώ η δόση θα μειωθεί μέσω της εφαρμογής των νέων δεδομένων .
  2. Αν επιλέξεις να δώσεις προκαταβολή το διπλάσιο του ποσού της πρώτης δόσης δίνεται επιπλέον μείωση στις προσαυξήσεις. Παράδειγμα αν ο φορολογούμενος επιλέξει να δίνει 30 ευρώ μηνιαία δόση και βάλει και 60 ευρώ προκαταβολή θα έχει 60 ευρώ επιπρόσθετη μείωση προσαυξήσεων. Η προκαταβολή θα πρέπει να δηλωθεί στην αίτηση και να πληρωθεί εντός τριών ημερών μαζί με την 1ηδόση.

Και σε αυτή την περίπτωση όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση με τα παλιά δεδομένα , μπορούν έως τις 30/9 να επανέλθουν με νέα ρύθμιση όπου θα συμπεριλαμβάνουν την προκαταβολή , ώστε να λάβουν την επιπλέον μείωση των προσαυξήσεων.

  1. Η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώθηκε από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ.Μέσω αυτής της μείωσης οι φορολογούμενοι που έχουν χαμηλές οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν σε περισσότερες δόσεις καθώς μειώνεται το ποσό της ελάχιστης δόσης. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη ξεκινήσει την ρύθμιση , μπορούν έως τις 30/9 να υποβάλλουν αίτηση όπου θα εφαρμόζεται η νέα ελάχιστη δόση. Στην νέα αίτηση φυσικά θα μπορούν να επιλέξουν αν το επιθυμούν την αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις.
  2. Δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση ποσών που έχουν βεβαιωθεί το 2019 , αλλά αφορούν οφειλές που πληρώνονταν εμπρόθεσμα μέχρι την 31/12/2018.Με την μέχρι τώρα εφαρμογή της ρύθμισης υπήρχε το παράλογο φαινόμενο κάποιος φορολογούμενος που είχε περάσει από φορολογικό έλεγχο και του είχαν βγει φορολογικές διαφορές για τις χρήσεις 2013 και 2014 , να μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του 2014 και να μην μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του 2013! Με την αλλαγή αυτή δίνεται η δυνατότητα εάν το επιθυμεί ο φορολογούμενος να συμπεριλάβει στην ρύθμιση και οφειλές που αφορούν χρήσεις του 2018 και πίσω με μοναδική προϋπόθεση να είναι βεβαιωμένες πριν την υποβολή της αίτησης , αλλά και να πληρώνονταν εμπρόθεσμα έως την 31/12/2018.
  3. Τα νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές έως 1 εκατ. Ευρώ μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις.Στην παλιά μορφή της ρύθμισης τα νομικά πρόσωπα ήταν τα πλέον αδικημένα αφού μπορούσαν να ρυθμίσουν σε 24 ή 36 δόσεις για έκτακτες οφειλές. Πλέον μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις ανεξαρτήτως της μορφής που είναι η εταιρεία εάν οι οφειλές δεν ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ρυθμίσει σε 24 ή 36 δόσεις , μπορούν να αιτηθούν έως τις 30/9 αναπροσαρμογή της ρύθμισης με αύξηση των δόσεων σε έως 120 δόσεις. Στην περίπτωση που δεν αιτηθούν αλλαγής τότε οι δόσεις θα αναπροσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα και η δόση θα μειωθεί αισθητά αφού θα εφαρμοστεί μεγαλύτερη έκπτωση προσαυξήσεων , αλλά και ο μειωμένος τόκος του 3%.

  1. Αναστολή των μέτρων και αποδέσμευση κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη.Αυτή είναι και η βασικότερη τροποποίηση της ρύθμισης σε σχέση με την προηγούμενη εφαρμογή .

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια αρνητικά στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

Δεν βελτιώνεται η αδικία για αυτούς που είχαν επιλέξει να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις.
Επίσης η βάση δεδομένων αν είσαι φυσικό πρόσωπο για τη διαμόρφωση της ελάχιστης δόσης λαμβάνει υπόψιν το εισόδημα χρήσης 2017 παρότι έχουν εκκαθαριστεί οι δηλώσεις για τη χρήση του 2018.

Ερωτηματικό τέλος παραμένει πόσοι θα είναι τελικά οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς βασική προϋπόθεση είναι να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις και μετά να τηρούν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για να μη χαθεί η ρύθμιση.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ