22η συνεδρίαση δημ. Συμβουλίου: ξεχώρισαν οι ορισμοί μελών στα νομικά πρόσωπα του δήμου

Κατά την 22η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (21/10), αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συζήτησης του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος της ασφάλειας των παιδιών του 4ου Δημοτικού Σχολείου (δείτε ρεπορτάζ εδώ), συζητήθηκε το, επίσης, εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα περί της αναγκαιότητας Δημιουργίας Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, το οποίο εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Επαφή – Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Νέου Ηρακλείου», κ. Ευάγγελος Παλαιοδήμος, τονίζοντας μεταξύ πολλών άλλων τη σημαντικότητα της ύπαρξής του με επαρκή χωρητικότητα.

Ο κ. Μανούρης
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης, αναφέρθηκε στην «ακαταλληλότητα της παιδικής χαράς στην Πλατεία Υγείας», ζήτησε «να φύγουν τα επικίνδυνα όργανα και να αντικατασταθούν με άλλα», τόνισε πως για το θέμα αυτό «μαζεύτηκαν υπογραφές από τους κατοίκους» και, τέλος, απαίτησε «να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα.».

Απαντώντας στον κ. Μανούρη, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο ένας χώρος είναι αυτός της παιδικής χαράς, ο οποίος έχει ανακαινιστεί και έχουν μπει καινούργια όργανα.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Το δεύτερο κομμάτι, που αφορά τον χώρο των αθλοπαιδιών εκεί, υπάρχουν δύο μπασκέτες. Και όντως είναι αυτά που λέτε. Αυτό που έχουμε κάνει είναι να αποξιλώσουμε το «πλέξιγκλας» και τη μπασκέτα και σύντομα στο τεχνικό πρόγραμμα θα δείτε ότι θα τα αντικαταστήσουμε.».

Νομικά πρόσωπα δήμου

Σχολικές επιτροπές
Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ημέρα Τρίτη (22/10) πλέον, πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες ορισμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σχολικών Επιτροπών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά τη σχετική διαδικασία, η κ. Δήμαρχος όρισε 9 μέλη, μέσα στα οποία ήταν και ο Πρόεδρος. Επίσης, δύο ακόμη μέλη ορίστηκαν από τις λοιπές παρατάξεις, κατόπιν αμοιβαίων παραιτήσεων του δικαιώματός τους, ενώ ορίστηκαν και από δύο διευθυντές σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την έγκριση των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών των δύο σχολικών επιτροπών από την ψηφοφορία απείχε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «εκτός σχεδίου», κ. Αγγελική Βάσιλα, η οποία κατήγγειλε τη διαδικασία.

ΔΕΠ
Ακολούθως, με 24 ψήφους υπέρ και 5 κατά (Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου και Μποτζιολή), 1 λευκή (Λαζαρίδης) και 1 αποχή (Βάσιλα), εγκρίθηκε ο «Ορισμός Προέδρου της Δ.Ε.Π. και παραγωγικών τάξεων», που είναι αντίστοιχα η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ελένη Αλατσίδου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας κ. Ευστάθιος Νουβέλογλου.

Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε το 25ο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Συμψηφισμός λειτουργικών δαπανών Σχολικών Επιτροπών» και στη συνέχεια το Σώμα αποφάσισε τα θέματα υπ’ αριθμόν 6-24 και 26-28 να συζητηθούν αργότερα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον ορισμό των Προέδρων, των Αντιπροέδρων και των μελών, τακτικών και αναπληρωματικών, των Διοικητικών Συμβουλίων των υπόλοιπων Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Νέας Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. και Ο.Π.Α.Ν.), καθώς και την έγκρισή τους.

ΚΕΜΙΠΟ
Έτσι, λοιπόν, Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ορίστηκε ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου και Αντιπρόεδρος η κ. Ξένια Παλλιόγλου. Μάλιστα, από τις σχετικές ψηφοφορίες απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων: «Λαϊκή Συσπείρωση» και «εκτός σχεδίου», ενώ για τη θέση του Προέδρου ψήφισε κατά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Ιωάννης Λαζαρίδης (δείτε εδώ την πλήρη σύνθεση του Δ.Σ.).

ΚΕΒΡΕΦΟ
Κατόπιν, διεξήχθη η ψηφοφορία για την έγκριση του θέματος: «Ορισμός μελών Δ.Σ.-Προέδρου και Αντιπροέδρου στο ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.», που είχε ως αποτέλεσμα την ομόφωνη επί των 25 καταμετρηθέντων ψήφων (απείχαν της διαδικασίας οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «εκτός σχεδίου») απόφαση έγκρισης όλων των τακτικών και αναπληρωματικών μελών, με Πρόεδρο τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Ελένη Γρίβα και Αντιπρόεδρο την κ. Χριστίνα Παπαηλιοπούλου (δείτε εδώ την πλήρη σύνθεση του Δ.Σ.) 

ΟΠΑΝ
Στη συνέχεια, αντίστοιχη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε και για την έγκριση των ορισμών των μελών του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν., σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν τα προτεινόμενα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, με 25 ψήφους υπέρ, 1 κατά (Βασίλειος Χριστοδούλου της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη»), και ακόμη υπήρξαν 4 λευκές ψήφοι (Γκότσης, Κατιμερτζή, Ακιανίδου, Κανλής) και 1 αποχή (Βάσιλα).Επίσης, νέος Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Ιωάννης Ιωάννου και Αντιπρόεδρος η κ. Μαρία Μπελεφάντη, λαμβάνοντας 11 ψήφους υπέρ και 19 κατά, επί 31 παρόντων δημοτικών συμβούλων, ενώ για ακόμη μία ψηφοφορία απείχε η κ. Βάσιλα, καταγγέλλοντας και πάλι τη σχετική διαδικασία (δείτε εδώ την πλήρη σύνθεση του Δ.Σ.).

Τοποθετήσεις
Μάλιστα, πριν από την ψηφοφορία για τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν. υπήρξαν οι παρακάτω σχετικές τοποθετήσεις από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί στη σύνθεση των Δ.Σ των παραπάνω νομικών προσώπων του δήμου η δημοτική αρχή όρισε μέλη πέρα από τα 3/5 των μελών που βάσει νόμου δικαιούται περιορίζοντας κατά πολύ τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. 

Παναγιώτης Μανούρης: «Εμείς ψηφίζουμε εφόσον ισχύει η διαδικασία, όπως την έθεσε ο Πρόεδρος. Δηλαδή, είναι αδιέξοδο το θέμα. Παρόλα αυτά σε όλες τις ψηφοφορίες που έχουμε κάνει τελευταία, διατυπώνουμε την ένστασή μας για τον πρωτόγνωρο  τρόπο με τον οποίον έγιναν οι επιλογές. Θα μπορούσε η δημοτική Αρχή να έχει την πλειοψηφία, την οποία δεν την έχει επί της ουσίας, αλλά με βάση τον νόμο μόνον και τις τροποποιήσεις τις τελευταίες, και να δείξει ότι εκπροσωπεί πραγματικά την πόλη. Αυτή η ακραία θέση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ. Δεν ζητήσαμε να κάνετε υπέρβαση. Ζητήσαμε οριακά να έχετε την πλειοψηφία ή έστω και λίγο πάνω από το όριο. Αλλά εσείς φτιάξατε έναν στρατό ρουσφετιών με τον οποιονδήποτε από οπουδήποτε. Δεν εκπροσωπούνται οι σύλλογοι, όχι μόνον οι ποδοσφαιρικοί και οι αθλητικοί, ούτε οι σύλλογοι οι πολιτιστικοί, παρά μόνον με αυτούς που εσείς επιλέξατε. Είναι προφανές ότι είναι πρωτόγνωρο και αυτό το καταδικάζουμε και ως παράταξη, δεν ξέρω οι συνάδελφοι τι θα κάνουνε. Είναι πρωτόγνωρο και δείχνει κομπλεξισμό. Δεν μπορείτε να διοικήσετε την πόλη κύριοι και κυρίες μου. Εννέα άτομα είστε. Και θέλετε συναίνεση. Και πετάτε στην άκρη όλον τον κόσμο και δουλεύετε σαν τον Γκόρτσο; Σαν τον Γκρούεζα; Εννέα άτομα και διαλέγετε τους κολλητούς; Δεν μπορείτε να έχετε πλειοψηφία; Την έχετε. Πόσους θέλετε; Και οι σύλλογοι δεν ρωτιούνται; Ψηφίζουμε και πάλι για να λειτουργήσουν τα όργανα. Αλλά μην ξαναπείτε πουθενά ότι δεν έχετε συναίνεση. Φιλότιμο δεν έχετε.».
 

Ηρακλής Γκότσης: «Εγώ νόμιζα ότι μετά από την εμπειρία του προηγούμενου συμβουλίου  από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής θα είχανε κάπως αλλάξει τα πράγματα. Δυστυχώς, και σήμερα φάνηκε ότι λειτουργείτε με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για την παράδοση του Δημοτικού Συμβουλίου/ Πραγματικά πρωτόγνωρο. Ένα πράγμα το οποίο θα οδηγήσει τον Δήμο σε μονοπάτια τα οποία δεν θα πάνε την πόλη μπροστά. Έχουμε μια παρένθεση παλιότερα. Ελπίζω να μην είναι τέτοια. Και τότε ακόμα ο Δήμος λειτουργούσε αρκετά δημοκρατικά, αρκετά αντιπροσωπευτικά, όλες οι παρατάξεις είχανε λόγο, όλες οι παρατάξεις συμμετείχανε στα όργανα του Δήμου. Δεν ήταν αυτό που πάει να γίνει σήμερα.». 

Παναγιώτης Τσουκαλάς: «Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο από το πρώτο θέμα που κουβεντιάσαμε είχε δείγματα για το πού σκοπεύει να βαδίσει πολιτικά η Δημοτική Αρχή.  Ακόμα και οι εκπροσωπήσεις κ.τ.λ. που επιλέγει, δείχνουνε την κατεύθυνση. Αλλά εμείς έχουμε να δηλώσουμε το εξής: Δεν ξέρουμε αν θα πάει πίσω ή μπροστά η πόλη, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα κριθεί. Το τι θα γίνει δεν το κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε οι εκπρόσωποι που ορίζει εδώ πέρα η Δήμαρχος. Θα κριθεί στους δρόμους. Και αυτό θα το διαπιστώσετε πολύ σύντομα. Όπως κρίνεται και σε κάθε άλλη περίπτωση.». 

Ψηφίσματα
Η μαραθώνια συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση και την ομόφωνη έγκριση των ακόλουθων ψηφισμάτων:

– Των εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας, εν όψει της κατάθεσης του αναπτυξιακού πολυνομοσχέδιου της κυβέρνησης, όπου εντάχθηκε μία διάταξη (άρθρο 179) η οποία αφορά την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου στα ιδιωτικά συμφέροντα, την οποία εισηγήθηκε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και ειδικά του άρθρου 179.

– Την τροποποίηση και επικαιροποίηση του αμέσως προηγούμενου ψηφίσματος του Δ.Σ. για τους συμβασιούχους-παρατασιούχους εργαζομένους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Νέας Ιωνίας, περί της αναγκαιότητας πρόσληψής τους γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και ως εκ τούτου την παραμονή τους στις εργασίες τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε μόνιμες και αορίστου χρόνου.

– Τέλος, ομόφωνα εγκρίθηκε και το προτεινόμενο ψήφισμα της παράταξης «εκτός σχεδίου» για τους εργαζόμενους στη λεγόμενη «Κοινωφελή Εργασία», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη μορφή εργασίας δεν μπορεί να είναι η λύση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και ζητώντας να παραμείνουν στην εργασία οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα, οι οποίοι απέκτησαν την εμπειρία και γνωρίζουν τον τομέα της εργασίας τους, όπως, επίσης, και τη στήριξή τους από τον Δήμο Νέας Ιωνίας σε πιθανά μελλοντικά δικαστήρια και όπου αλλού χρειαστεί.

Η πανθομολογούμενα επεισοδιακή 22η Τακτική Συνεδρίαση διεκόπη λόγω του περασμένου της ώρας (3:15 χαράματα) και η συνέχειά της είχε οριστεί για την Τρίτη (29/10). Πριν, όμως, από τη διακοπή, η κ. Θωμαΐδου ζήτησε από τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους να προχωρήσουν στην επείγουσα ψήφιση δύο θεμάτων που αφορούσαν στην Τεχνική Υπηρεσία, τα οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» αρνήθηκε να ψηφιστούν, προτείνοντας να έρθουν σε επόμενη συνεδρίαση.

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ