Ενδιαφέρον το αφιέρωμα στον “Θρύλο των Στηπλ”

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ «ΘΡΥΛΟ ΤΩΝ ΣΤΗΠΛ» κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ Ο Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ «ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ»

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τίτλο: «Αφιέρωμα στον «Θρύλο των Στηπλ» Γιώργο Παπαβασιλείου», που συνδιοργάνωσαν ο Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Νέας Ιωνίας και «Οι Φίλοι της «Κερκίδας του Στίβου»», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (14/4), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

ΧΟΡΩΔΙΑ
Η όμορφη αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με τη Μεικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών, με μαέστρο την κ. Καίτη Τσεκούρα, να παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα και αμέσως μετά χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Πρόεδρος του Α.Γ.Σ. Ν. Ιωνίας «Ανατολή» κ. Ευάγγελος Βασιλείου, ο επίτιμος Πρόεδρος του Π.Σ.Α.Τ. κ. Πέτρος Λινάρδος, ο Βαλκανιονίκης στίβου κ. Σπύρος Κοντοσώρος και ο γνωστός Φυσιοθεραπευτής, αθλητής της Α.Ε.Κ. και πρώτος αθλητής που αναδείχθηκε από τα χέρια του κ. Γιώργου Παπαβασιλείου, κ. Νίκος Πανταζής.

Ο κ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Τσαγκαράκη, συγγραφέα του αυτοβιογραφικού χαρακτήρα βιβλίου: «Γιώργος Παπαβασιλείου: «Ο Θρύλος των Στηπλ»».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσαγκαράκης ανέφερε πως: «Αποφασίσαμε απόψε να τιμήσουμε τον μεγάλο πρωταθλητή των 3000 μ. στα φυσικά εμπόδια, τον θρύλο των στηπλ, γιατί η άποψή μας είναι ότι η τιμή είναι ανώτερη όταν ο τιμώμενος είναι παρών, δηλαδή, είναι εν ζωή. Η αποψινή εκδήλωση μοιάζει σαν να είχαμε ορίσει μια συνάντηση, ένα ραντεβού μεταξύ μας, πριν από 20, 30, 40, 50 χρόνια, όπως έκαναν κάποτε οι συμμαθητές του σχολείου, οι συμφοιτητές, οι συγχωριανοί. Νομίζω ότι μερικοί θα έχουν ξεχάσει τις φυσιογνωμίες των άλλων. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια ωραία βραδιά. Θα προσπαθήσω να σας κάνω γνωστή ή να σας θυμίσω την αθλητική ζωή του πρωταθλητή, αλλά και την κοινωνική, τη μετά τον πρωταθλητισμό ζωή του Γιώργου Παπαβασιλείου. Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, αρκετά χρόνια πριν, μου εμπιστεύτηκε, μου εκμυστηρεύτηκε μπορώ να πω, πολλά από εκείνη τη ζωή του. Κι όλα αυτά έγιναν ένα βιβλίο. Είχα την τιμή να είμαι αυτό που λένε βιογράφος. Δεν είμαι ούτε συγγραφέας, ούτε δημοσιογράφος. Απλά τον θαύμαζα.» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από την παρακολούθηση των αγώνων, που συμμετείχε ο κ. Παπαβασιλείου, αλλά και την πρώτη γνωριμία του μαζί του.

Ακολούθως, ο  κ. Τσαγκαράκης ξετύλιξε την αθλητική και κοινωνική πορεία του κ. Παπαβασιλείου από τα χρόνια της κατοχής μέχρι σήμερα, γνωστοποιώντας πλήθος λεπτομερειών από τις σημαντικότερες επιτυχίες του, διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, κυρίως αφηγήσεις του τιμώμενου προσώπου, και ολοκλήρωσε περιγράφοντας αρκετές αρχειακές φωτογραφίες, με πρωταγωνιστή τον κ. Παπαβασιλείου, οι οποίες προβάλλονταν στην οθόνη.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε αρκετούς πρωταθλητές του στίβου κατά τη δεκαετία του ’50, μεταξύ των οποίων οι κ.κ.: Γιώργος Μαρσέλος, Κωνσταντίνος Σφήκας, Νίκος Ρεγκούκος και Σπύρος Ανδριόπουλος, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και δεκάδες παλιοί και νεότεροι αθλητές του στίβου, τιμώντας τον κ. Παπαβασιλείου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών πλακετών στους κ.κ. Κώστα Τσαγκαράκη και Δημήτρη Μποντικούλη, καθώς και με την επίδοση τιμητικής πλακέτας στον κ. Γιώργο Παπαβασιλείου.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σε ό,τι αφορά στο βιβλίο του κ. Τσαγκαράκη, με τίτλο: «Γιώργος Παπαβασιλείου: «Ο Θρύλος των Στηπλ»», τα έσοδα του οποίου διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς, αξίζει να αναφέρουμε πως πρόκειται για μία άκρως εμπεριστατωμένη βιογραφία του κ. Παπαβασιλείου, όπου με γλαφυρό τρόπο, σαφήνεια και έντονη συναισθηματική φόρτιση σκιαγραφούνται όλες οι γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες από την αθλητική του διαδρομή, καθώς και από τον κοινωνικό του βίο, δίνοντας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους παλιούς να αναπολήσουν περασμένες ένδοξες εποχές, που πρώτο μέλημα του κάθε αθλητή ήταν να τιμήσει τον αθλητισμό, τη «φανέλα» του σωματείου του και την Ελλάδα, αλλά και στους νεότερους να διδαχθούν και να προβληματιστούν, έτσι ώστε και οι ίδιοι να ισορροπήσουν ως άνθρωποι και ως αθλητές και να βρουν τον πραγματικό τους προσανατολισμό. Επίσης, στις σελίδες του καλογραμμένου αυτού βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει δεκάδες φωτογραφίες από την εποχή που ο κ. Παπαβασιλείου διέπρεπε στους αθλητικούς στίβους μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 2010.

Παναγιώτα Σούγια

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ