Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Εκτός αφορολόγητου – Πότε πληρώνουμε πρόστιμο

Σε νέα βάση βάζει το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων αποσυνδέοντας το πλήρως από το αφορολόγητο και βάζοντας ελάχιστο όριο το 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Μισθωτοί συνταξιούχοι και κατ επάγγελμα αγρότες δεν θα είναι οι μόνοι που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους να συγκεντρώσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική τραπεζική (e- banking). Η υποχρέωση από το 2020 για συγκέντρωση δαπανών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών κατ ελάχιστον στο 30% του ετήσιου εισοδήματος αφορά στους πάντες: Μισθωτούς και μη μισθωτούς.

‘Όλοι θα πρέπει να συνηθίσουν τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αφού όλοι θα ελέγχονται στο τέλος τους χρόνου είτε έχουν είτε δεν έχουν αφορολόγητο. Η μη συμμόρφωση θα φέρνει περισσότερους φόρους για το υπόχρεο. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν και σε αυτό το θέμα τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν ή θα γίνουν αυστηρότερα με στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερου όγκου ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μέχρι σήμερα όποιος δεν συγκέντρωνε το ελάχιστο όριο αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολόγητου πλήρωνε φόρο 22% για το ποσό που υστερούσαν οι αποδείξεις του από το κατώτερο όριο. Για παράδειγμα ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα έπρεπε να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις κατ ελάχιστο 2.200 ευρώ (το 10% του εισοδήματος του ως τα 10.000 ευρώ και 15% για τα υπόλοιπα 8.000 ευρώ) για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο. Αν συγκέντρωνε αποδείξεις 1.200 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 22% (220 ευρώ) για τα 1.000 ευρώ που υπολείπονταν για να έχει το ελάχιστο όριο για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο του.

Από την 1/1/2020 ο ίδιος μισθωτός αλλά και ένας ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να συγκεντρωοσυν ο καθένας δαπάνες ύψους 5400 ευρώ για να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Ωστόσο το πέναλτι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Η αλλαγή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές παρότι βασικό μέτρο ενισχυτικό του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά δεν θα ενταχθεί στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο

Θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τις αρχές του 2020 αφού το υπουργείο οικονομικών θέλει να συμπληρώσει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με άλλα τρία επιμέρους μέτρα.

Την επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS σε όσο το δυνατό περισσότερους κλάδους παροχής προϊόντων και υπηρεσιών Το μέτρο θα συνοδευτεί και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανοίγματος επαγγελματικών λογαριασμών σε όσους δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.

Τη νέα μείωση του μέγιστου ορίου συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ σήμερα στα 300 ή και τα 200 ευρώ.

Το καθορισμό του προστίμου όσων δεν θα πιάνουν το ελάχιστο όριο του 30% . Αν δηλαδή θα είναι ο πρόσθετος φόρος της κλίμακας ή ένα κλιμακούμενο ποσό που θα επιβάλλεται και ως αντικίνητρο για συναλλαγές με μετρητά.

Πηγή: news247.gr

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ