Κορωνοϊός: Ανοιχτό το θέμα καταβολής μισθών στις επιχειρήσεις που κλείνουν

Ευέλικτο ωράριο, τηλεργασία και διευκόλυνση γονέων συνιστά το υπουργείο Εργασίας

Τις αναταράξεις που έχει ήδη προκαλέσει ο κορωνοϊός στις επιχειρήσεις επιχειρεί να εξομαλύνει το Υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνοντας το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν η ενδεχομένως κλείσουν στο μέλλον.

Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους «ανωτέρας βίας» οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών – ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ – στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».

Πάντως τα μέτρα που πήραν το τελευταίο μήνα κάποιες επιχειρήσεις εγείρουν ενστάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εταιρία ενοικίασης προσωπικού και εταιρία  τηλεμάρκετινγκ υποχρέωναν για αρκετές ημέρες  τους εργαζόμενους να περνούν από μηχάνημα θερμομέτρησης, ενέργεια  που συνιστά παραβίαση των  προσωπικών δεδομένων.  Άλλη εταιρία κάθε Δευτέρα καλεί τους υπαλλήλους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για το πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακο, αν ταξίδεψαν και με ποιους ήρθαν σε επαφή. Εταιρία ενέργειας  κρατά εκτός εργασιακού χώρου για εύλογο διάστημα  τους υπαλλήλους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Τμήματα τραπεζών  και εταιρίες τεχνολογίας επίσης  προτρέπουν τους υπαλλήλους να δουλεύουν από το σπίτι τους ως μέτρο προφύλαξης για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

Διευκόλυνση γονέων: Συνδικάτα δέχονται καταγγελίες ότι εργοδότες αρνούνται να δώσουν άδειες σε γονείς για να κρατήσουν τα  παιδιά τους στο σπίτι με το κλείσιμο των σχολείων η τις αφαιρούν από την κανονική άδεια. Το υπουργείο Εργασίας προτρέπει τους εργοδότες να διευκολύνουν τους γονείς παρέχοντας άδειες  στην περίπτωση που έχουν κλείσει οι σχολικές μονάδες που φοιτούν τα παιδιά τους.

Ευέλικτο ωράριο: Σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο εργασίας συνιστάται το ευέλικτο ωράριο και ενώ αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο ΕΡΓΑΝΗ τροποποίηση ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνονται εργαζόμενοι και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας) Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.

Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Τηλεργασία: Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

Αναστολή καταβολής εισφορών: Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Εργαζόμενοι στον Τουρισμό: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό είναι οι πρώτοι που φαίνεται να πλήττονται από την αναταραχή στην αγορά εργασίας λόγω κορωνοιού .Οι ακυρώσεις συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων το Μάρτιο έδωσαν ένα δυσοίωνο δείγμα ότι η χρονιά αλλιώς άρχισε και αλλιώς θα εξελιχθεί. Ο προβληματισμός των επιχειρηματιών του τουρισμού εντάθηκε μετά τη συνέχιση της ακύρωσης κρατήσεων για το Πάσχα. Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξουν μεν το Πάσχα για την τουριστική σεζόν αλλά θα προσλάβουν λιγότερο εποχικό προσωπικό με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι που είχαν κλείσει για όλη τη σεζόν να μείνουν στον αέρα.

Οι  ξενοδόχοι της Αθήνας ήδη μετρούν απώλειες από τις ακυρώσεις συνεδρίων. Μεγάλα ξενοδοχεία εκτιμούν ότι η ζημιά μέχρι τώρα κυμαίνεται από 500.000 έως 1 εκ ευρώ. Για να μετριάσουν τη ζημιά ήδη δίνουν αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών στους υπαλλήλους και αυξάνουν τα ρεπό.

Την ίδια ώρα πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας σύμβασης εργασίας 2020- 2021 των ξενοδοχοϋπαλλήλων  οι οποία σαφώς θα προέβλεπε αυξήσεις άνω του 4% για τις δύο χρονιές.

«Ο ιός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που πλήττει τον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία το Πάσχα προσλαμβάνουν λιγότερο προσωπικό. Δε μπορούμε όμως να προεξοφλήσουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις και ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για άφιξη 30 εκ. τουριστών το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι μέρος των επιχειρηματιών δραματοποιεί το γεγονός  για να συμπιέσει τις αμοιβές μας. Αν δεν προχωρήσουμε στην υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης , θα προσφύγουμε στον ΟΜΕΔ και θα εξαγγείλουμε κινητοποιήσεις» τονίζει ο κ. Γιώργος  Χότζογλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ