Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ηρ. Κακαβάνη «Φώτης Αγγουλές προλετάριος ποιητής»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Φώτης Αγγουλές
Προλετάριος ποιητής

Του Ηρακλή Κακαβάνη
Εκδόσεις Ατέχνως

Έτος έκδοσης: Μάιος 2020
Σελ. 104
Σχήμα 14Χ21
Τιμή: 11 ευρώ

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε, χωρίς επιβάρυνση
Παραγγελίες: EkdoseisAtexnos@gmail.com
? 6979795057

Αθήνα: Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο – Θεμιστοκλέους 37 – 210 380 2644
Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες – Αλ. Σβώλου 28 – 2310 273207
Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Λίγα λόγια για την έκδοση

Ο Φώτης Αγγουλές γεννήθηκε το 1911 στον Τσεσμέ. Στα 1914 η οικογένειά του διωγμένη από τους Τούρκους βρέθηκε στη Χίο. Η Χίος έγινε ο τόπος του, δέθηκε με το νησί και τους ανθρώπους της.

Σ’ ευχαριστώ

Νησάκι μου ολοπράσινο, ανθοπλήμμυρο, μυρολουσμένο,
φιλόξενο, μυριόχαρο και πολυαγαπημένο,
σ’ ευχαριστώ και σ’ αγαπώ και δεν ξεχνώ πως μούγινες
μητέρα της ορφάνιας μου, πατρίδα του ξενιτεμού μου,
και κοίμισες τον πόνο μου, μες στ’ άνθια σου και μούδωσες
το χάδι της παρηγοριάς, στις νύχτες του καημού μου.
Και τώρα, ιδές, όπως κεντά το σκίνο η Χιωτοπούλα
για να δακρύσει τ’  ακριβό κι ευωδιαστό μαστίχι,
όμοια κι η σκέψη μου, κεντά το σκίνο της αγάπης μου,
για να κυλήσουν μιας βαθιάς ευγνωμοσύνης δάκρυα,
και να σου γίνουν στίχοι.
(Μενεξέδες)

Στη Χίο έμαθε τα λίγα γράμματα, έγραψε τους πρώτους σατιρικούς στίχους, μα κυρίως αρχίζει να αποκτά ταξική συνείδηση. Σιγά σιγά ωριμάζει με τα βάσανα και μεστώνει σκέψη και ταλέντο μέσα στους κοινωνικούς αγώνες. Στη μάχη για τον επιούσιο γνώρισε όλους τους αναβαθμούς του ανθρώπινου πόνου και βρέθηκε και ο ίδιος μπροστά στην απανθρωπιά της κοινωνικής εκμετάλλευσης της εκμετάλλευσης. Εσμιξε με τους ανθρώπους του μόχθου, γνώρισε τους πόθους και τις λαχτάρες τους και με το πηγαίο ποιητικό του ταλέντο τα έκανε τραγούδι.

 Ο Φώτης Αγγουλές  έζησε μια ζωή δραματική. Μια ζωή σημαδεμένη από το μόχθο, τις στερήσεις και τους διωγμούς, αλλά και μια ζωή σημαδεμένη από αγωνιστική συνέπεια και αυταπάρνηση και από μια ποιητική δημιουργία σημαδεμένη από την αγάπη για τον άνθρωπο και τα πιο υψηλά ιδανικά.

Απ’ όπου πέρασε ο Φώτης Αγγουλές,  δε σταμάτησε να γράφει στίχους αντιφασιστικούς, παλικαριάς, ανθρωπιάς, αγάπης για τον άνθρωπο και ταξικής συνείδησης. Έγραφε ποιήματα όπως ψάρευε, όπως δούλευε στο τυπογραφείο. Όπως έκανε όλες τις δουλειές. «Γράφω ποιήματα για να ζω» έλεγε και ας μην έβγαζε δραχμή από αυτά. 

Ως κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του (26 προς 27 Μάρτη του 1964)  έμεινε πιστός στην ιδεολογία του και στην τάξη του. Έζησε και πέθανε με την ιδεολογία του, έγινε ένα με το λαό του, με την ανάσα του. «Σ’ ΕΣΑΣ, μ’ ΕΣΑΣ στις ερημιές / και στ’ άθλια κακοτόπια / που το ψωμί το πείνασα / και το φαρμάκι το ‘πια». Δε δίστασε να αντιπαλέψει την αγριότητα του καιρού του.«Κανένας ζωντανός δε ζει εκτός καιρού και τόπου». 

Στην παρούσα έκδοση με τη χρήση τεκμηρίων και μαρτυριών σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Φώτη Αγγουλές. Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια να ιδωθεί το έργο του υπό το πρίσμα των ιστορικών συνθηκών της εποχής του και της ηρωικής πορεία του λαϊκού κινήματος, καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της ιδεολογίας του και της ποίησής του. Περιλαμβάνει επίσης, αθησαύριστα κείμενα και ποιήματά του.

Περιέχει ακόμη,  άγνωστα – αθησαύριστα ποιήματά του (ένα με αφορμή την αυτοκτονία του Κώστα Καρυωτάκη) και δύο αθησαύριστα χρονογραφήματά του.


Ηρακλής Κακαβάνης – Δημότης Νέας Ιωνίας Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ

Ο συγγραφέας

Ο Ηρακλής Κακαβάνης γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 εργάζστηκε ως δημοσιογράφος. Αρχικά στον «Ριζοσπάστη» για 23 χρόνια και στη συνέχεια σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ατέχνως».

Το 2011 συμμετείχε με εισήγηση για τη γλώσσα του Κ. Βάρναλη στο συλλογικό τόμο «Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» 2012.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο δαίμων του τυπογραφείου», εκδόσεις «Προσκήνιο», 2008, «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του», εκδόσεις «Εντός», 2012.

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο «Κώστας Βάρναλης Αϊ – Στράτης Θυμήματα εξορίας» και το 2017 από τις εκδόσεις Εντύποις το βιβλίο «39+1 Άγνωστα ποιήματα του Κ. Βάρναλη» με πρόλογο – έρευνα – επιμέλεια δική του.

Έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη. Εκτός από τη βιβλιογραφία, πλούσια η αρθρογραφία του στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο, όπως και σε διαδικτυακά Μέσα.

Είχε τη φιλολογική επιμέλεια – πρόλογο στο Λεύκωμα «Ομήρου Ιλιάδα, 21 Λιθογραφίες το Henri Motte», εκδόσεις «Τυποεκδοτική», 2008.

Το 2009 επιμελήθηκε τις αναμνήσεις του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Λύσανδρου Ταμουρίδη, με τον τίτλο «Από τον Όλυμπο στο Γράμμο», όπου έγραψε το επίμετρο που συνοδεύεται από παρουσίαση του Αντιστασιακού Τύπου της Ελασσόνας του νομού Λάρισας, όπως επίσης έχει προλογίσει κάποια άλλα βιβλία.

Με τη χρήση τεκμηρίων και μαρτυριών σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Φώτη Αγγουλέ. Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια να ιδωθεί το έργο του υπό το πρίσμα των ιστορικών συνθηκών της εποχής του και της ηρωικής πορεία του λαϊκού κινήματος, καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της ιδεολογίας του και της ποίησής του. Περιέχει άγνωστα – αθησαύριστα ποιήματά του (εν με αφορμή την αυτοκτονία του Κώστα Καρυωτάκη) και δύο αθησαύριστα χρονογραφήματά του

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ