Φορολογικές διευκολύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, διοικητικές διευκολύνσεις και απαλλαγή από τις επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων θα απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τους πρώτους μήνες του νέου έτους που θα ενταχθούν στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο προβλέπεται η ενίσχυση του υπάρχοντος Μητρώου που λέγεται Περσέας το οποίο θα καταγραφεί τις επιχειρήσεις που όχι μόνο είναι συνεπείς εργοδότες αλλά και που χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους με την συμμετοχή των εργαζομένων τους.
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων. Για την ένταξη στο συγκεκριμένο μητρώο θα παίζουν ρόλο τα εξής:
– Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
– Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
– Οι ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.
Το μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.
Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλή παραβατικότητα. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας – σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Ο νέος ολοκληρωμένος και μόνιμος «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο των στοχευμενων πολιτικών θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων απασχόλησης, που θα πλαισιώνεται από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και επιστημονικούς φορείς.
Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο “Λευκό Μητρώο” θα υιοθετηθούν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή και αύξηση του προσωπικού κατά τη διάρκεια της κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πρόκειται για το μέτρο “Περσέας”, το οποίο αν και ψηφίστηκε το 2014 δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Πηγή: dikaiologitika.gr