H IONIANET σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ και videos κατέγραψε όσα διαδραματίστηκαν στις 26/2 σε ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο (9η και 10η συνεδρίαση) όπου κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις και οι οξύτητες. Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 7μ.μ., ξεκίνησε στις 8 λόγω έλλειψης απαρτίας και συζητήθηκαν μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα η έγκριση οικονομικών καταστάσεων του δήμου για το 2018 και το φλέγον ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων. Η Αντιπολίτευση (πλην παράταξης κ. Κουκουλάρη) ζήτησε την αναβολή της συζήτησης των επόμενων θεμάτων υποστηρίζοντας ότι η συνεδρίαση θα τραβούσε σε μάκρος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κουλούρη με αποτέλεσμα η 10η συνεδρίαση που περιελάμβανε συνολικά 22 θέματα να συνεχιστεί μόνο με τους 8 συμβούλους της δημοτικής αρχής και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη – 21ος Αιώνας», κ. Νίκο Κουκουλάρη, δηλ.9 δημ. σύμβουλοι επί συνόλου 41. Μάλιστα ο κ. Κουκουλάρης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για το 2ο θέμα που έβαλε η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και το 3ο για την επίθεση σε βάρος του κ. Μανούρη σε ΚΑΠΗ, απεχώρησε.
Συνέχεια της συνεδρίασης
Αμέσως μετά από την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων: «Δημιουργία Αλληλεγγύη», «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «εκτός σχεδίου», ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, συνέχισε τη διεξαγωγή της 10ης τακτικής συνεδρίασης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Λοιπόν, μετά τις αποχωρήσεις των συναδέλφων που ανέφερα έχουν παραμείνει: η κ. Σακκαλόγλου, ο κ. Κουλούρης, Ιωάννου, Χατζησαββίδης, Αλατσίδου, Χατζή, Καρβουνιάρης, Γρίβα και ο κ. Κουκουλάρης. Συνεχίζουμε, λοιπόν, στο 2ο θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της κατατεθείσας επιστολής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», που αφορά στην τοποθέτηση σημαιών έξω από το Δημαρχείο.».».
Για την κιτρινόμαυρη σημαία έξω από το δημαρχείο
Στη συνέχεια, ο κ. Κουλούρης ανέγνωσε τη συγκεκριμένη εισήγηση της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και ακολούθως η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «παρανόηση» από πλευράς της εισηγήτριας παράταξης, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων πως η κιτρινόμαυρη σημαία, που παραμένει αναρτημένη έξω από το Δημαρχείο της πόλης, «δεν αποτελεί θυρεό του Δήμου.».
Ο κ. Κουκουλάρης
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας», κ. Νίκος Κουκουλάρης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την απορία πως: «Ο λόγος που ζητάει η παράταξη στην εισήγηση να κατέβει η σημαία είναι ότι θεωρούν ότι είναι το σύμβολο του Δήμου μας;», για να λάβει την απάντηση του κ. Κουλούρη πως: «Όχι, ακριβώς. Για άλλον λόγο γίνεται.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κουκουλάρης τοποθετήθηκε για το θέμα λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι η κάθε σημαία είναι ένα σύμβολο. Και το κάθε σύμβολο συμπυκνώνει μέσα μία ιδέα. Και μία ιδέα, βέβαια, πάντοτε πηγάζει από τον ψυχισμό. Και ο ψυχισμός δημιουργεί μία δυναμική και ενίοτε και φανατισμό. Εδώ υπάρχουν σημαίες όπως είναι η σημαία του Π.Α.Ο.Κ., του Ολυμπιακού, της Α.Ε.Κ., που γίνονται άσχημες πράξεις εν ονόματι της σημαίας και πολλές φορές για σημαίες αθλητικών σωματείων χύνεται αίμα. Τώρα, η συγκεκριμένη σημαία… Μάλλον, η Ελλάδα είχε στη διαδρομή της και διατηρεί πάρα πολλές σημαίες. Και βλέπουμε τη σημαία των Σπετσών, τη σημαία της Μάνης, βλέπουμε, ξέρω ‘γω, τη σημαία των Ψαρών. Και, μάλιστα, έχουν γίνει και πάρα πολλές παρανοήσεις πάνω στη σημαία. Στην κάθε σημαία. Θα σας πω ένα παράδειγμα, που είναι έτσι πάρα πολύ ζωντανό. Ας πάρουμε τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας. Δεν θυμάμαι τι λέει από τη μία όψη, από την άλλη, όμως, έχει τον φοίνικα, που ο φοίνικας χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τη χούντα, από τη δικτατορία. Και ήταν το σήμα της δικτατορίας εφτά χρόνια. Που το κλέψανε από τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας. Όλοι το θυμόμαστε το πουλί. Τώρα, για τη συγκεκριμένη σημαία, την κίτρινη με τον δικέφαλο. Η συγκεκριμένη σημαία θεωρώ προσωπικά ότι είναι μία επίσημη σημαία του κράτους και της Ορθοδοξίας, και είναι και μία σημαία η οποία προϋπήρξε της ελληνικής σημαίας. Είναι μία σημαία, η οποία έχει να κάνει με την εποχή του Βυζαντίου, δεν πρέπει να την αγνοούμε, έχει να κάνει κύρια με τη σημαία της Ορθοδοξίας, Και αυτή η σημαία μαζί με τον Ακάθιστο Ύμνο, όταν απαγορευόταν η Ελλάδα να έχει εθνικό ύμνο, και δεν είχαμε εθνικό ύμνο, κι όταν απαγορευόταν να έχουμε ελληνική σημαία, αυτή η σημαία, λοιπόν, τετρακόσια χρόνια κράτησε μετά την πτώση του Βυζαντίου τους Έλληνες σε μία εγρήγορση. Τώρα, προσωπικά, δεν διαφωνώ με τη σημαία. Υπάρχει, όμως, ένα λεπτό σημείο, που διαφωνώ μαζί σας κυρία δήμαρχε. Αλλά από εκεί και πέρα το θέμα είναι δικό σας. Πιστεύω ότι αυτή η σημαία είναι επίσημη. Πιστεύω ότι αυτή η σημαία είναι ιδιαίτερη σημαία, που μπορεί, βέβαια, να αναρτηθεί.».
Επίσης, ο κ. Κουκουλάρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εμένα, η μόνη μου διαφωνία με τη σημαία, αλλά είναι δικό σας θέμα, είναι σαν να φοράς ένα σμόκιν, όπως σας είπα σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, για να πας να ψωνίσεις στη λαϊκή. Δικαίωμά σου, είναι. Δικαίωμά σου και να έχεις γραβάτα. Δικαίωμά σου να βάλεις το σορτσάκι, δικαίωμά σου είναι οτιδήποτε θες. Η σημαία είναι επίσημη. Εγώ θα έλεγα ότι αυτή η σημαία είναι για εθνικές γιορτές, για γιορτές της Ορθοδοξίας, για τον πολιούχο της πόλεως, για τους Αγίους Αναργύρους, για το Πάσχα μεθαύριο που έρχεται. Τώρα, αν από εκεί και πέρα εσείς θέλετε να την έχετε τη σημαία διαρκώς αναρτημένη πιστεύω ότι είναι δικαίωμά σας.» και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αποσπώντας τα μπράβο και το χειροκρότημα των συμβούλων της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» και της κ. Δημάρχου, όταν ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Δεν είναι δυνατόν να μην μας ενοχλεί η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι μία εμπορική σημαία, και να μας ενοχλεί η σημαία της Ορθοδοξίας.».
Η κ. Θωμαϊδου
Ακολούθως, η Δήμαρχος Ν.Ιωνίας κ. Θωμαΐδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ καλή τοποθέτησή σας κ. Κουκουλάρη. Ξέρω πόσο γνώστης είστε και πόσο έχετε διαβάσει και τι έχετε διαβάσει. Και ξέρω, επειδή κάναμε και κατ’ ιδίαν συζήτηση, πραγματικά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι όπως το είπατε: Φοράει ο ένας μία γραβάτα και ο άλλος φοράει ένα μπλουζάκι. Έτσι ακριβώς θεωρώ την τοποθέτησή σας. Πάντως, για μας σαν Δημοτική Αρχή τα σύμβολα έχουνε μια αυθύπαρκτη σημειολογία. Είναι τα ίδια μηνύματα της Ιστορίας, του πολιτισμού μας και της καταγωγής μας.».
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε και πάλι ο κ. Κουκουλάρης, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για πιθανή μελλοντική ακτιβιστική ενέργεια «βεβήλωσης» της συγκεκριμένης σημαίας, και στη συνέχεια ο κ. Κουλούρης προχώρησε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, όπου οι 9 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν τη σχετική εισήγηση της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία».
Για την επίθεση στον κ. Μανούρη
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον κ. Κουλούρη να διαβάζει την εισήγηση του επόμενου θέματος, με τίτλο: «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της κατατεθείσας επιστολής της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» που αφορά στην επίθεση που δέχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Π. Μανούρης κατά την διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΚΑΠΗ Περισσού» καθώς και μεταξύ άλλων μία επιστολή του Κ.Α.Π.Η. σύμφωνα με την οποία «αποδέχονται τον λάθος χειρισμό και ζητούν συγγνώμη.».
Ο κ. Χατζησαββίδης
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης λέγοντας πως: «Εμείς το έχουμε καταδικάσει. Τώρα ζητάνε συγγνώμη οι άνθρωποι. Αλλά θέλω να πω για τα πρακτικά, και αν ήταν εδώ θα έλεγα πάλι αυτά, ο κ. Μανούρης το θέμα το σηκώνει αυτό όταν αφορά τον εαυτό του. Δεν το σηκώνει όταν γίνεται μέσα σε αυτή την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και όταν με τραμπούκισαν και με διέκοπταν ο κ. Χαμαλίδης, και με απείλησε κιόλας μέσα στο Δ.Σ., και έβγαλα μια ανακοίνωση-καταγγελία, που θέλω να τη διαβάσω για τα πρακτικά να υπάρχει, που απευθυνόταν στους συμπολίτες και στις συμπολίτισσες. Ο κ. Χατζησαββίδης στη συνέχεια διάβασε την επιστολή του και συνέχισε : «Επίσης, θέλω να πω ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησα να ζητήσουν συγγνώμη οι συγκεκριμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ζήτησα να πάρουν θέση και οι παρατάξεις. Και εκεί ο κ. Μανούρης δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία, που έδειξε σε σχέση με τα Κ.Α.Π.Η..».
Ο κ. Κουκουλάρης
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Κουκουλάρης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Στον κ. Μανούρη είπα ότι όποιοι πολιτεύονται και ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο επόμενο είναι να βρίσκουμε διάφορους «Γκρούεζες», διάφορους «Γκόρτσους», που δημιουργούν προβλήματα. Εγώ, όμως, εκείνο το οποίο θα ήθελα είναι να φαίνεται ότι το καταδικάζουμε. Η ανακοίνωσή σας αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Αντιδήμαρχε, είναι πάρα πολύ σκληρή αυτή που βγάλατε. Εγώ νομίζω ότι γενικά στη συναδελφική μας συμπεριφορά πρέπει όσο γίνεται να πέφτουν οι τόνοι και να μην τους ανεβάζουμε τόσο. Τώρα, δεν είναι λογικό ότι κάποιος παλαβός θα βρεθεί, κάποιος φανατικός, και κάποια στιγμή θα στην πέσει; Όσο και συγκρατημένος να ‘σαι, όσο και προσεκτικός να ‘σαι, κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να υποστείς μια επίθεση από τον οποιονδήποτε ανισόρροπο. Γιατί και οι ανισόρροποι είναι ένα ποσοστό, που κυκλοφορεί μεταξύ μας, ανάμεσά μας. Εγώ, εκείνο που θα ήθελα εκτός από την καταδίκη, θα ήθελα να γίνει κατανοητό στους κομματάρχες, γιατί από τους κομματάρχες προερχόμαστε εμείς, που είμαστε αιρετοί. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε αιρετού να πηγαίνει οπουδήποτε. Δηλαδή, εμένα, δικαίωμά μου είναι αυτή τη στιγμή να πάω να πάρω ένα καρεκλάκι, ένα σκαμνάκι, και να πάω σε ένα Κ.Α.Π.Η. μέσα και να κάθομαι. Αυτοί όλοι που είναι στα Κ.Α.Π.Η. κάθονται εκεί και απολαμβάνουν τη φιλοξενία των φορολογούμενων. Και όλοι εμείς, επίσης, που διοικούμε και εσείς που διοικείτε, που είσαστε η Δημοτική Αρχή, και εσείς διαχειρίζεστε τα χρήματα των φορολογούμενων. Κανένας δεν έφερε από το σπίτι του το ρεύμα, δηλαδή, το «αϊρκοντίσιον», η θέρμανση, η ψύξη, η αναψυχή όλων αυτών των ανθρώπων έχει να κάνει με τη φορολογία και με τις κοινωνικές παροχές, που δίνει η πολιτεία. Εμείς, δε, είμαστε εκείνοι οι οποίοι είμαστε διαχειριστές όλων αυτών. Και γι’ αυτό, άλλωστε, έχουμε και το «πόθεν έσχες» και όλη αυτή την ταλαιπωρία και όλον αυτόν τον έλεγχο. Απολαμβάνουμε και τα καλά της ματαιοδοξίας μας και τα κακά του κάθε παλαβού. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό στους χώρους που υπάρχουν δημότες, που παριστάνουν ή είναι εθελοντές, πρέπει να καταλάβουν ότι ο εθελοντισμός δεν είναι περιστασιακός, είναι μία στάση ζωής. Και αυτοί οι διάφοροι τύποι, που πηγαίνουνε στα Κ.Α.Π.Η., είτε για να τους γράψουν τα φάρμακα είτε για να κάνουν τους γαμπρούς, γιατί όλοι ξέρουμε τι συμβαίνουν στα Κ.Α.Π.Η., πρέπει να καταλάβουν και πρέπει να σέβονται τους αιρετούς. Αυτό, όμως, δεν αρκεί μόνο με την καταδίκη. Αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Αντιδήμαρχε, θεωρώ, δηλαδή, ότι ο Μανούρης είχε δίκιο. Όπως δίκιο έχετε και σεις. Είμαστε υποχρεωμένοι ο ένας να προστατεύει τον άλλον.».
Η κ. Θωμαϊδου
Αφού ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αποχώρησε και ο κ. Κουκουλάρης από την αίθουσα και αμέσως μετά τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα η κ. Θωμαΐδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Θέλω να καταθέσω κι εγώ στο Δ.Σ., τόσο εγώ όσο και η παράταξή μου έχει καταδικάσει το συγκεκριμένο γεγονός και έχω προσωπικά τοποθετηθεί καταδικάζοντας τα γεγονότα απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όμως, με τη σημερινή ευκαιρία θέλω να καταθέσω κι εγώ το ότι τέτοια γεγονότα είναι καταδικαστέα κι απαράδεκτα. Και, βέβαια, θα πρέπει να δείχνουμε την ίδια ευαισθησία, όπως είπε προηγουμένως και ο κ. Χατζησαββίδης, να δείχνουμε την ίδια ευαισθησία κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος βάλλεται είτε εντός είτε εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ήθελα να σταματήσω εδώ, γιατί καταθέτω κι εγώ πολλές φορές έχω, δυστυχώς, έχω προσωπικά υποστεί «μπούλινγκ», σεξισμό και όλα αυτά. Και έχω, βέβαια, καταθέσει και δελτίο Τύπου. Και όχι μόνο. Και πολλά άλλα. Και χυδαίες και «αήθειες» συμπεριφορές. Και, φυσικά, όλα αυτά είναι καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχονται. Θέλω το Δ.Σ. πραγματικά σ’ αυτό το θέμα να δείξετε ιδιαίτερη ευαισθησία και ό,τι πούμε αυτή τη στιγμή και ό,τι καταθέσουμε να ισχύει.».
Στη συνέχεια, δίχως να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί του θέματος (όπως προβλεπόταν για την εισήγηση και όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο σχετικό βίντεο), ο κ. Κουλούρης ανέφερε πως: «Ωραία. Άρα, συζητήθηκε εκτενέστατα το θέμα το τρία, η πρόταση της «Δημιουργίας Αλληλεγγύης». Καταδικάστηκε και επαναλήφθηκε η καταδίκη σε όλα τα ζητούμενα.».
Για την ανακαίνιση του δημαρχείου
Ο κ. Κουλούρης συνέχισε με το επόμενο θέμα, με τίτλο: «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της κατατεθείσας επιστολής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», που αφορά στις εργασίες ανακαίνισης του Δημαρχείου.».
Κατά τη διάρκεια της «συζήτησης» του συγκεκριμένου θέματος (σημειώνουμε πως η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντες μόνον τους οκτώ δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Δύναμη προοπτικής») η κ. Θωμαΐδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Έχει θέσει επανειλημμένες φορές τη συγκεκριμένη ερώτηση και του έχω απαντήσει. Φαίνεται ότι δεν του επαρκεί η συγκεκριμένη απάντηση. Τις περισσότερες φορές λέει ότι δεν απαντώ. Έχω απαντήσει τρεις τέσσερις φορές.».
Αμέσως μετά από τις απαντήσεις της κ. Θωμαΐδου, παρότι στην εισήγηση και πάλι αναφέρεται ξεκάθαρα πως για το θέμα απαιτούνταν: «Συζήτηση και λήψη απόφασης» και δεν αφορούσε απαντήσεις σε απλά ερωτήματα, ο κ. Κουλούρης προχώρησε στο επόμενο θέμα, λέγοντας πως: «Αυτή είναι η απάντηση της Δημάρχου για το θέμα που έφερε, το ερώτημα που κάνει ο κ. Μανούρης. Δόθηκε απάντηση για άλλη μια φορά. Προχωράμε στο 5ο θέμα.».
Για την στήριξη των Σχολικών επιτροπών
Κατόπιν, συζητήθηκε το 5ο θέμα, με τίτλο: «Ψήφισμα της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη στήριξη των Σχολικών Επιτροπών και την κάλυψη αναγκών των σχολείων του Δήμου Νέας Ιωνίας», για το οποίο η κ. Θωμαΐδου ανέφερε πως: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να το ψηφίσουμε έτσι όπως έχει έρθει. Αν και τα εκθέσαμε τα προβλήματα. Κι εμείς συμφωνούμε μ’ αυτά. Είναι χρόνια προβλήματα. Και συμφωνούμε ότι θα πρέπει να τα ψηφίσουμε.», με αποτέλεσμα στην ψηφοφορία που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε η εισήγηση υπερψηφίστηκε, καθώς οι οκτώ παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν θετικά.
Άλλα θέματα
Επίσης, από τα υπόλοιπα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε το θέμα: «Υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤΤ104 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», με τίτλο: «Τεχνική βοήθεια υποστήριξης Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού για την επικαιροποίηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.», το οποίο υπερψηφίστηκε λαμβάνοντας 8 ψήφους υπέρ, επί συνολικά οκτώ παρόντων δημοτικών συμβούλων.
Παναγιώτα Σούγια