Η προστασία από απόλυση λόγω μητρότητας που ισχύει για 18 μήνες είναι για τον πρώτο εργοδότη που απασχολείται η μητέρα ή για όλους τους εργοδότες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απαντάει η λογίστρια, φοροτεχνικός και οικονομική σύμβουλος κυρία Ειρήνη Τσεσμελή

Αγαπητή Κυρία

Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. (αρ. 36. Ν. 3996/2011).

Μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά, αφού η κρίση, αν ένα περιστατικό αποτελεί σπουδαίο λόγο ή όχι, ανήκει στα δικαστήρια. Ακόμα και σε περίπτωση εγκυμοσύνης σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου.

Επίσης θεωρείται άκυρη η απόλυση εφόσον δεν έχει νωρίτερα ενημερωθεί με γνωστοποίηση της σπουδαιότητας του λόγου απόλυσης η Επιθεώρηση Εργασίας σύμφωνα με πδ.176/97.

Από την άλλη μεριά θα σας ενημερώσω ότι η προστασία του 18μηνου ισχύει από την προστασία που σας παρέχεται από την διάρκεια και το είδος της σύμβασης εργασίας που έχετε υπογράψει. Δηλαδή εάν ήσασταν ορισμένου χρόνου και αυτή έληξε πριν την πάροδο του 18μηνου τότε δεν έχετε προστασία.

Έτσι δεν νομίζω ότι στην νέα σύμβαση εργασίας να μπορεί να γίνει χρήση αφού δεν το συμφωνήσατε με τον εργοδότη.

Ειρήνη Τσεσμελή Φοροτεχνικός – Λογίστρια – Οικονομική Σύμβουλος Θράκης 10, Άγιος Δημήτριος Μπραχάμι

Τηλέφωνο: 2112102823 Κινητό: 6976982983

Web: www.taxgservices.gr

Email: tsesmeliservises@gmail.com

Πηγή: singleparent.gr

Μπορείτε να μας στέλνετε τα δικά σας ερωτήματα στο info@ionianet.gr η να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ