Ο ιδιοκτήτης μου απαγορεύει με όρο στο συμβόλαιο να έχω κατοικίδιο. Τί ισχύει;

Καλησπέρα σας Νοικιάζω ένα διαμέρισμα και σαν όρο στο συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης έχει θέσει το να μην έχω κανένα κατοικίδιο. Εχω ακούσει πως μέχρι 5 κιλά επιτρέπεται κατοικίδιο βάσει νόμου. Τί ισχύει; Σας ευχαριστώ!

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ντούλιου Σταυρούλα

Αξιότιμε/η Κύριε/Κυρία Σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 4235/2014, ο οποίος υπερισχύει του κανονισμού της πολυκατοικίας «……Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά: α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχό τους, β) δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, γ) η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων, που επιτρέπονται, στα δύο (2) ζώα ανά διαμέρισμα…Οι ανωτέρω αριθμητικοί περιορισμοί ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες»

Στην περίπτωσή σας ναι μεν υπερισχύει ο Νόμος, ωστόσο υπάρχει η ελευθερία των συμβάσεων, σύμφωνα με την οποία εάν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να σας ενοικιάσει το χώρο του επειδή έχετε κατοικίδιο, τότε έχει το δικαίωμα να το θέσει ως όρο της μισθώσεως ή δύναται να επιτρέψει την κατοχή κατοικιδίου συγκεκριμένου βάρους. Κατ` επέκταση και το «επιτρεπτό» εκτιμώμενο βάρος του κατοικιδίου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη και δεν ορίζεται εκ του νόμου.

Με εκτίμηση
Ντούλιου Β. Σταυρούλα

Δικηγόρος Λάρισας Κενταύρων 1, Πλατεία Εβραίων, 41222, Λάρισα
Τηλ. & Φαξ: 24130-19329/ Κιν: 6951813145
Ε-mail : stavrouladouliou@gmail.com

 

Πηγή: singleparent.gr

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ