Ο Νόμος της κας Κεραμέως για την Παιδεία έχει πολλά προβλήματα. Κατ’ αρχήν εξισώνει τα Πανεπιστήμια με τα κολέγια, μόνο που για να μπεις στα πρώτα πρέπει τα παιδιά μας να φτύσουν αίμα στο διάβασμα και στα φροντιστήρια, αντίθετα στα κολλέγια απλά πληρώνεις και μπαίνεις. Δεν είμαι προκατειλημμένος γενικά ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης / ξένων γλωσσών, που η δουλειά τους πιστοποιείται στο τέλος με εξετάσεις των μαθητών τους. Άλλο όμως τα κολέγια που κακά τα ψέματα κυριαρχούν άλλα κριτήρια.
Φυσικά και τα Πανεπιστήμια έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα και πρέπει πολλά να γίνουν σε υποδομές, χρηματοδότηση, εργαστήρια, επίπεδο σπουδών, προστασία, κλπ, αλλά πιστεύει κάποιος στα σοβαρά ότι η Αστυνομία εντός των χώρων τους θα λύσει κάποιο πρόβλημα παραβατικότητας; Αντίθετα, η αστυνόμευση εκτός των άλλων που αναφέρουν οι Πανεπιστημιακοί φορείς, θα δημιουργήσει συγκρούσεις και σωρεία επεισοδίων εναντίον των οργάνων της τάξης. Δεν είναι τυχαίο που το απορρίπτουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών.
Κι όσον αφορά τον περιορισμό του χρονικού ορίου σπουδών ή την κατάργηση των λεγόμενων αιωνίων φοιτητών, τι να πω; Αν κάποιος φοιτητής/τρια χρειαστεί να διακόψει τις σπουδές του, αν χρειάζεται να εργαστεί ή για οικογενειακούς λόγους, τι πειράζει να συνεχίσει αργότερα τις σπουδές του, αφού έτσι κι αλλιώς δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τα οικονομικά των Πανεπιστημίων;
Αυτά και πολλά άλλα θα ρωτούσαμε την κα Κεραμέως που επισκέφθηκε πρόσφατα σχολείο της πόλης μας και κανείς δεν μας ενημέρωσε ως όφειλε. Εν κρυπτώ η Υπουργός Παιδείας, γιατί τι θα μπορούσε να μας απαντήσει για τα 27 παιδιά ανά τάξη, την έλλειψη tests για τον covid-19, τις μάσκες αλεξίπτωτα, το άνοιξε – κλείσε των σχολείων;
Και μιας και πιάσαμε τους Υπουργούς, τι να πούμε για την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη που την κράζουν οι περισσότεροι άνθρωποι του Πολιτισμού για τη στάση της στο θέμα Λιγνάδη; Είναι δύσκολο όπως φαίνεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί. Δεν είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των ανθρώπων του Πολιτισμού και για πολλές άλλες πράξεις της, όπως τώρα που κάποιοι-ες μιλάνε δεν είναι ανεκτή η βία στις προσωπικές και εργασιακές σχέσεις.
Και για να ολοκληρώσουμε θα αναφερθούμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και στη διαχείριση του πρόσφατου χιονιά. Με ποιο δικαίωμα έκλεισε απροειδοποίητα την Εθνική Οδό με αποτέλεσμα ουρές χιλιομέτρων; Γιατί χωρίς να είναι αρμοδιότητά του έδωσε τέτοια εντολή η οποία επιτρέπει στην ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την Ε.Ο. να μην τηρήσει τη σύμβασή της που γράφει ότι έχει υποχρέωση πέραν της μίας ώρας να κρατά ανοικτό τον δρόμο με δικά της μηχανήματα;
Θετικό είναι ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου βγαίνουν πλέον στο YouTube. Έτσι ο συμπολίτης θα σχηματίσει προσωπική γνώμη για ανθρώπους και παρατάξεις, με μια προϋπόθεση, να μην βαρεθεί από την πολλή φλυαρία, τις κόντρες, και το ανούσιο πολλών θεμάτων.
Αποκάλυψε εμμέσως η Δήμαρχος κα Θωμαϊδου ότι μελετάει την κατασκευή Δημαρχείου στο Ο.Τ. 150, όπου γίνονται εδώ και καιρό εργασίες για υπόγειο δημοτικό parking και από πάνω πλατεία, πράσινο κλπ., με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Νομίζω ότι είναι πιο σωστό να το πει καθαρά και δημοσίως για να μελετηθεί το σχέδιό της αν είναι σωστό ή όχι, γιατί παλιά το είχε διαψεύσει. Ωστόσο αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης το σχέδιο θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις.
Η εφημερίδα μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr ξεκίνησε την παράθεση απόψεων φορέων της τοπικής αγοράς για το τι ιδιαίτερα μέτρα πρέπει να λάβουμε ως πόλη για να στηριχτούν οι τοπικές επιχειρήσεις. Δημοσιεύσαμε απόψεις των κ.κ. Χαράλαμπου Τζιρίτα (προέδρου των Λογιστών-Οικονομολόγων), Σάββα Τάτση (προέδρου των Επαγγελματοβιοτεχνών) και του Αλέξανδρου Πεστιμαλτζόγου (Έμποροι Καλογρέζας). Ο διάλογος θα συνεχιστεί απ’ όποιον φορέα επιθυμεί και ελπίζουμε κάποια από τα γραφέντα να υιοθετηθούν από την Δήμο και να συμπεριληφθούν στα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων, γιατί η κατάσταση της τοπικής αγοράς είναι δραματική, τα παράπονα που φθάνουν στα γραφεία μας πολλά και δεν βλέπω να γίνεται μέχρι στιγμής κάτι ουσιαστικό.
Ναι, ενδιαφέρομαι όπως και πολλοί άλλοι για τα ζωάκια συντροφιάς και κάνω ότι μπορώ για τα αδέσποτα ζωάκια της πόλης μας τα οποία εκ του νόμου είναι αρμοδιότητα του δήμου η σίτιση και η περίθαλψή τους, ενώ σημαντικό μερίδιο συνεισφοράς έχουν οι φιλόζωοι συμπολίτες. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Κανλή (εξαιρετικά φιλόζωο) για τη δημιουργία του πρώτου ανεπίσημου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στη Ν. Ιωνία. Τώρα έχω την τύχη να συνεργάζομαι με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κα Σακκαλόγλου, με την απίστευτη αγάπη και προσφορά της για τα ζωάκια. Από κοντά και η Φιλοζωϊκή Ένωση Ν.Ι. με την πρόεδρο κα Κόκοτζη που επί χρόνια δίνει μεγάλο αγώνα μαζί με εθελοντές. Οι φιλόζωοι της πόλης μας είναι χιλιάδες, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας και ζητάμε εδώ και καιρό μια στενή συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων, διάθεση υπάρχει, αναμένουμε.
Κι επειδή μιλάμε για φιλοζωϊα δεν εννοείται κατά τη γνώμη μου φιλόζωος που δεν αγαπά τους ανθρώπους. Κατανοώ τους συμπολίτες μου που δεν γουστάρουν τα ζωάκια, αλλά δεν κατανοώ τους σκατόψυχους που τα κακοποιούν. Ο νόμος που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί πλέον τέτοιες πράξεις ή όποιους τις υποκινούν ως κακουργηματικές και τα πρόστιμα είναι πολύ βαριά. Ας προσέξουν κάποιοι με τις φόλες γιατί δεν θα τους χωράει η πόλη κι αυτό το εγγυώμαι.
Η Δήμαρχος λέει ότι χειρίστηκε σωστά το θέμα του καταστρεπτικού χιονιά, η Αντιπολίτευση διαφωνεί. Πέρα από το μπάχαλο των Κρατικών υπηρεσιών και το μπαλάκι ευθυνών κι επειδή θα ζήσουμε αρκετά ακόμα ακραία φαινόμενα, μήπως πρέπει να συνεδριάζει ανά μήνα η Επιτροπή πολιτικής προστασίας του δήμου, σε ζωντανή μετάδοση και με διευρυμένη σύνθεση για να προετοιμαζόμαστε για τα μελλούμενα. Σε άλλους δήμους συνεισφέρουν και εθελοντές, εδώ γιατί δεν οργανώνουμε ένα τέτοιο φορέα; Πριν χρόνια κάτι υπήρχε.
Είναι ή όχι τα απανωτά lockdown και το «ακορντεόν» η επιβαλλόμενη λύση για τον κορωναϊό; Ποια η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ιδιαίτερα στις μεταλλάξεις και για κάποιες ηλικίες; Θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του covid-19; Εγώ δεν βλέπω εύκολη λύση. Η καραντίνα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, το ΕΣΥ έχει πολλές ανάγκες, ο συγχρωτισμός θα φέρνει νέα κρούσματα και πάει λέγοντας. Ίσως πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα συνυπάρχουμε στο μέλλον με τον covid-19, όπως με την γρίπη. Λίγο τα εμβόλια, λίγο η φυσική ανοσία, κάποιες προφυλάξεις ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και ο κορωνοϊός θα αφομοιωθεί κάποια στιγμή στην καθημερινότητά μας.
Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης