Πανελλαδικές 2020: Εγκύκλιοι με όλες τις πληροφορίες για το νέο σύστημα

Όπως είναι γνωστό φέτος θα εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε πέρυσι επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου

Όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου, αλλά και τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που πρόκειται να λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δίνει το υπουργείο Παιδείας με σημερινές εγκυκλίους του.

Όπως είναι γνωστό φέτος θα εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε πέρυσι επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στις εγκυκλίους, οι μαθητές της τελευταίας τάξης Γενικών Λυκείων (δηλαδή Γ ́ ημερησίου, Γ ́ τριετούς εσπερινού και Δ ́ τετραετούς εσπερινού), εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχουν υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι περασμένων ετών ημερήσιου ή εσπερινού μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν με το παλαιό ή με το νέο σύστημα. Για όσους αποφοίτους επιλέξουν το παλαιό σύστημα, εκδόθηκε η ανάλογη εγκύκλιος.

Όπως είναι γνωστό, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι ότι φέτος η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία εξετάζονται από όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία έχει αντικαταστήσει τα Λατινικά στις Ανθρωπιστικές Σπουδές ενώ οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση μπορούν να επιλέξουν μόνο ένα επιστημονικό πεδίο.

Πάντως, τα δύο συστήματα έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη και τρόπο υπολογισμού των μορίων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.

Οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας παρατίθενται παρακάτω:

Εγκύκλιος 1: Εισαγωγή υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ έτους 2020 με το ΝΕΟ σύστημα

Εγκύκλιος 2: Εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ έτους 2020 με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ