Παρουσιάστηκε το βιβλίο-ντοκουμέντο του κ. Μ. Λίτση: “Στης μεταπολίτευσης τα χρόνια”

Το απόγευμα της Δευτέρας (2/12), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α., παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο-ντοκουμέντο του δημοσιογράφου-συγγραφέα κ. Μωυσή Λίτση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Στης μεταπολίτευσης τα χρόνια», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Τόπος».

Πρόκειται για μια εξαιρετική περιήγηση, επιπέδου ρεπορτάζ, σε μία από τις πολυτιμότερες πηγές που αντικατοπτρίζουν το γενικευμένο κλίμα  της έντονης πολιτικοποίησης-κομματικοποίησης και του ριζοσπαστισμού των πρώτων χρόνων της λεγόμενης Μεταπολίτευσης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ντοκουμέντων: τις προκηρύξεις, τις μπροσούρες και τα φυλλάδια, τα οποία κυκλοφορούσαν άφθονα σε γειτονιές,, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες.

Μέσα από τις σελίδες του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, ο αναγνώστης μεταφέρεται σε χρόνια και καταστάσεις επαναστατικού ενθουσιασμού, αλλά και φανατισμού και αντιπαραθέσεων σχετικά με το ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να φτάσει ένας πολίτης στον «παράδεισο» της κοινωνικής χειραφέτησης.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η πληθώρα του αποκαλυπτικού υλικού του βιβλίου προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα-δημοσιογράφου, καλύπτοντας με επάρκεια τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής, όπως: επετείους του Πολυτεχνείου, εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κινητοποιήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, καθώς και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα, που χαρακτηρίζουν τις έντονες πολιτικές δράσεις και τα οράματα της όχι και τόσο μακρινής εκείνης εποχής για μία καλύτερη κοινωνία.

Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Μίλτου Πρωτογερέλλη και στη συνέχεια για το βιβλίο του κ. Λίτση μίλησαν οι κ.κ. Τάσος Κωστόπουλος, Λήδα Μοσχονά και Γιάννης Παντελάκης, ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Α΄ Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκος Φίλης, συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Καλαμαράς. Επίσης, για το βιβλίο του μίλησε και ο ίδιος ο κ. Μωυσής Λίτσης, αποσπάσματα της ομιλίας του μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ