Παρουσιάστηκε το βιβλίο της κ. Μαρίας Χατζόγλου: «Νικόλυκος»

Το βράδυ της Τρίτης (25/6), στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της «Στοάς του Βιβλίου» στην Αθήνα, οι εκδόσεις «Πληθώρα» παρουσίασαν το καινούργιο βιβλίο της Ιωνιώτισσας κ. Μαρίας Χατζόγλου, με τίτλο: «Νικόλυκος».

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Πάνος Σόμπολος, ξεκίνησε με τους εκλεκτούς ηθοποιούς κ.κ. Γρηγόρη Βαλτινό και Κατερίνα Κρέπη να διαβάζουν υπό μορφή θεατρικού αναλογίου χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Μαρίας Χατζόγλου.


Ο κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιου του Πειραιά, συγγραφέας κ. Νίκος Κυριαζής, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Όταν μου πρότειναν να μιλήσω για το βιβλίο, λέω: ««Νικόλυκος», τι είναι αυτό το πράγμα;». Μου φάνηκε λίγο περίεργο το βιβλίο κι ως τίτλος. Μετά, όμως, όταν το διάβασα, πραγματικά ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη, γιατί είναι ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο. Και να πω τώρα και κάποιες ιδέες που μου γεννήθηκαν. Πρώτα-πρώτα, η ιστορία του Λύκου-Λυκανθρώπου  είναι μία ιστορία που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες. Υπάρχει π.χ. στη Γερμανία, στη Σκανδιναβία, στην Αγγλία, στη Γαλλία. Δηλαδή, είναι ένας θρύλος ότι κάποιοι άνθρωποι σε κάποιες ειδικές συνθήκες, κυρίως με πανσέληνο κ.τ.λ., μετατρέπονται σε λύκο και γίνονται κακοί, ανεξέλεγκτοι, επιτίθενται σε ανθρώπους, σκοτώνουν κ.τ.λ.. Εδώ έχουμε μια αντιστροφή του μύθου. Δηλαδή, δεν έχουμε έναν λυκάνθρωπο, αλλά αν μπορώ να το πω λίγο διαφορετικά: Έχουμε έναν «ανθρωπόλυκο». Δηλαδή, ξεκινάει από λύκος και μετά από το πείραμα που γίνεται (δεν θα πω λεπτομέρειες, γιατί να σας αφήσω το ενδιαφέρον για να διαβάσετε το βιβλίο) μετατρέπεται σε άνθρωπο, ο οποίος είναι και μουγκός, ηθελημένα μάλλον, γιατί μαθαίνει πάντως να διαβάζει και να γράφει και τα λοιπά, και γίνεται άνθρωπος.».

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε σε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Γενικά, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο βιβλίο. Δηλαδή, δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι τόσο ενδιαφέρον.», και ακόμη πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Πέρα από τον μύθο και τον θρύλο κ.τ.λ. έχει και κάποια πολύ ωραία κομμάτια που μου αρέσανε ιδιαίτερα.».


Ο κ. ΝΙΑΡΧΟΣ
Ακολούθως, οι κ.κ. Γρηγόρης Βαλτινός και Κατερίνα Κρέπη ανέγνωσαν και άλλα ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το βιβλίο και στη συνέχεια ο κ. Σόμπολος ανέγνωσε κάποια αποσπάσματα από την ομιλία του συγγραφέα κ. Θανάση Νιάρχου, ο οποίος εκτάκτως δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Ανάμεσα σε άλλα, που συμπεριλαμβάνονταν στην ομιλία του κ. Νιάρχου, ακούστηκε πως: «Ο «Νικόλυκος», της Μαρίας Χατζόγλου είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα, που θα μπορούσε να διαβάσει κανείς τα τελευταία δέκα χρόνια. Μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιστορία, καθώς όσο αδρά προβάλλονται τα πρόσωπα που την στοιχειώνουν, άλλο τόσο ζωηρά αποτυπώνεται ο ιστορικός ανάπλους, που επιχειρείται με την πρόθεση να αποδοθεί εξελικτικά η περιπέτεια της χώρα μας, χωρίς ίχνος άμεσης κοινωνιολογικής ανατομίας. Καταφέρνει ο «Νικόλυκος» σε οποιαδήποτε περιβάλλοντα κι αν μας μεταφέρει ή όποια κι αν είναι η χρονική απόσταση ανάμεσά τους, να διατηρεί ζωντανή τη συνέχεια μιας κληρονομικής καταβολής, ακριβώς γιατί ο μύθος του μυθιστορήματος δεν είναι μια επινόηση της συγγραφέως, αλλά προκύπτει χάρη σε σχέση ανθρώπων, που όσο πιο πραγματικές αναγνωρίζονται, τόσο μεγαλύτερη είναι η γοητεία που προκαλούν. Παρά το γεγονός ότι η Μαρία Χατζόγλου δίνει στον ορίζοντα του μυθιστορήματός της μια τεράστια προοπτική, οι συγκρίσεις ανάμεσα στο άλλοτε και το τώρα, το χτες και το σήμερα, παραμένουν τόσο ανάγλυφες, ώστε φυσιολογικά να πιστεύει κανείς πως οι εποχές αλλάζουν απλά το ένδυμά τους, παραμένοντας το ίδιο πάντα ανθρωποφαγικές.».


Ο κ. ΠΑΤΤΑΚΟΣ
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Ιατρού κ. Στρατή Παττακού, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Αναρωτιόμουν αν είναι δυνατόν μία κυρία της Νομικής να γράφει τόσο δυνατά. Διαβάζεις το βιβλίο και λες: «Δεν είναι δυνατόν». Γράφει για καρδιά, αισθάνεσαι ότι είναι καρδιολόγος. Γράφει για ψυχή, αισθάνεσαι ότι είναι ψυχολόγος. Γράφει για Ιστορία. Αυτό το βιβλίο τα πλέκει τόσο καλά, που δεν στέκεται στην αντιπαράθεση αυτής της στιγμής. Στέκεται στους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι, αριστεροί-δεξιοί, ψηλοί-κοντοί, είναι άνθρωποι. Βάζει και έναν λύκο μέσα, ο οποίος εξανθρωπεύεται και γίνεται πιο άνθρωπος από μας. Και εκεί αρχίζεις να έχεις μια παράξενη σύγκρουση μέσα σου. Πώς είναι δυνατόν να γράφεται κάτι με τόση δύναμη; Έχει προτάσεις μικρές, στακάτες. Αλλά κάθε πρόταση εκφράζεται τόσο δυνατά, που στέκεσαι και λες: «Αυτό εγώ δεν το έχω σκεφτεί.».» και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ο έρωτας, η φύση, οι εναλλαγές είναι τόσο δυνατές, που πραγματικά το βιβλίο αυτό με καθήλωσε. Και δεν είναι διαφημιστικό. Άλλωστε, δεν το έχει ανάγκη. Θα το διαβάσετε το βιβλίο. Είναι σίγουρο. Και θα πείτε: «Είχε δίκιο ο γιατρός..».».

Η κ. ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ
Κατόπιν, ο κ. Βαλτινός διάβασε ακόμη ένα απόσπασμα από τον «Νικόλυκο» και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η συγγραφέας, κ. Μαρία Χατζόγλου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Θα σας πω κατ’ αρχήν ότι «Νικόλυκος» είναι μια έκφραση ότι νικάμε τον λύκο. Είναι ένα αλληγορικό πρόσωπο, είναι ο ήρωας ο οποίος κινείται μεταξύ πραγματικότητας και μύθου. Πραγματεύομαι τον μύθο του Λυκάονα, τον πρώτο βασιλιά της Αργολίδας.», ακολούθως αναφέρθηκε στον σχετικό μύθο και αμέσως μετά είπε μεταξύ άλλων πως: «Δεν είχα κανέναν σκοπό να μιλήσω για λυκανθρώπους. Είναι ένα τρικ. Έχουμε, όντως, έναν ανθρώπινο πλάσμα με κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπινα, το οποίο επειδή δεν θυμάται πολλά πράγματα για την πρωτινή του ζωή μέσα στο μυαλό του έχει δημιουργηθεί ότι ίσως να έχει ζήσει σαν λύκος.».

Στη συνέχεια, η κ.Χατζόγλου αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το μυθιστόρημά της και ολοκλήρωσε ευχαριστώντας τους εκδότες του βιβλίου της, όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοσή του, αλλά και τους ανθρώπους που παραβρέθηκαν στην παρουσίασή του.

Ο κ. ΒΑΛΤΙΝΟΣ
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ηθοποιό κ. Γρηγόρη Βαλτινό να λέει μεταξύ άλλων πως: «Όταν διάβασα το πρώτο της βιβλίο, το: «Ορατών τε αοράτων», μαγεύτηκα. Είναι υπερβατική συγγραφέας, κι αυτό μ’ αρέσει πάρα πολύ. Θέλησα αμέσως να το κάνω θεατρικό έργο. Δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να βρεθεί ο άνθρωπος να κάνει τη μεταγραφή σε θέατρο. Και το ίδιο έπαθα και με τον «Νικόλυκο». Θέλω να σας πω ότι έχει μία γραφή ταυτόχρονα θεατρική, γιατί οι ήρωες μιλάνε με έναν τρόπο εντελώς θεατρικό, όχι με την έννοια της ψευτιάς, αλλά με την έννοια της αλήθειας.», τονίζοντας, επίσης, πως: «Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή τα μυθιστορήματά της θα γίνουνε και θεατρικά και κινηματογραφικά. Εγώ κινούμαι πάντοτε σ’ αυτή την κατεύθυνση, και επειδή δεν την αγαπώ μόνο, αλλά τη θαυμάζω κιόλας.».

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, διακρίναμε μεταξύ άλλων τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριο Βερβεσό, τον ποιητή κ. Νίκο Μοσχοβάκο, καθώς και την υψίφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Τζίνα Φωτεινοπούλου.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ