Προβολή της ταινίας “Sophie Scholl – Οι Τελευταίες Μέρες” στην Εργ. Λέσχη Νέας Ιωνίας

Η ιστορία του Λευκού Ρόδου

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία μικρή ομάδα νέων, ανάμεσά τους και η Σόφι Σολ  (Sophie Scholl), ίδρυσαν το κίνημα «Λευκό Ρόδο».  Πρόκειται για αντιστασιακή οργάνωση η οποία έδρασε στη Ναζιστική Γερμανία από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι το Φεβρουάριο του 1943. Στο διάστημα αυτό, τα μέλη της, που ήταν κυρίως φοιτητές, τύπωσαν σε χιλιάδες αντίτυπα και έριξαν στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου έξι διαφορετικές προκηρύξεις, με τις οποίες προσπάθησαν να αφυπνίσουν το γερμανικό λαό και να τον ξεσηκώσουν κατά του ναζιστικού καθεστώτος.  Τα μέλη της οργάνωσης κινούνταν από ανθρωπιστικά και πνευματικά κίνητρα, απέρριπταν το φασισμό και το μιλιταρισμό και πίστευαν σε μια ενωμένη Ευρώπη, στην ποία θα κυριαρχούσε η ανοχή και η δικαιοσύνη.

Η ομάδα ήταν σαφώς επηρεασμένη από τον Χριστιανισμό και θεωρούσαν πως το καθεστώς του Ναζιστικού Κόμματος στρεφόταν ενάντια στις ευαγγελικές αξίες αλλά κυρίως ενάντια στην ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Κομβικό σημείο αποτέλεσε η είδηση για τις μαζικές δολοφονίες ανθρώπων με νοητική υστέρηση. Συγκεκριμένα η ιδέα για τον σχηματισμό του Λευκού Ρόδου είχε τις «γεννήθηκε» όταν τα μετέπειτα μέλη της διάβασαν την, αντιναζιστικού περιεχομένου, ομιλία του Επισκόπου του Μούνστερ, Γκραφ Φον Γκάλεν, καθώς επίσης και από τα χριστιανικά «πιστεύω» του συναγωνιστή τους Αλέξανδρου Σμόλερ.

Το όνομα της ομάδας εξάλλου προτάθηκε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Σμόλερ βάσει ενός αποσπάσματος του μυθιστορήματος «Αλελφοι Καραμάζωφ» του Φ. νρτοστογιέφσκι αλλά και από το πολιτιστικό «Κίνημα Νεολαίας» μέλος του οποίου ήταν το έτερο μέλος της οργάνωσης Κρίστοφ Προμπστ.

Στην βραχύβια δράση τους τύπωσαν και μοίρασαν έξι διαφορετικές παράνομες προκηρύξεις σε πολλά αντίτυπα. Στα δυο πρώτα φυλλάδια τους έγραφαν αντίστοιχα.

“Ποιος από εμάς μπορεί να φανταστεί την ντροπή που θα πέσει επάνω μας και επάνω στα παιδιά μας όταν θα βγουν στο φως τα τρομερά εγκλήματα που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία;”

“Μετά την κατάκτηση της Πολωνίας, 300.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν σ αυτή τη χώρα με τον πιο κτηνώδη τρόπο. Οι Γερμανοί κοιμούνται τον ηλίθιο ύπνο τους και ενθαρρύνουν τους φασίστες εγκληματίες.”

Όσον αφόρα την πρωταγωνίστρια της ταινίας μας και την δράση της, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο φίλος της, Φρίτζ Χάρτναγκελ, καθώς ο ίδιος είχε πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο και της είχε διηγηθεί πολλά από τα εγκλήματα που διέπραξαν Γερμανοί στρατιώτες. Τα όσα της εξιστόρησε ο Φρίτζ, όπως οι δολοφονίες άμαχων Σοβιετικών, δεν άφησαν περιθώρια στη Σόφι να εγκαταλείψει τον αγώνα μέσω του Λευκού Ρόδου και εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή του κινήματος….

Στις 18 Φεβρουαρίου 1943, η Σόφι και ο Χανς πήγαν στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου κρατώντας μια δέσμη από φυλλάδια τα οποία έγραφαν την έκτη προκήρυξη του Λευκού Ρόδου, η οποία έμελλε να ήταν και η τελευταία. «Στους συναδέλφους, μαχητές της ελευθερίας στην αντίσταση.» Το αρχικό πλάνο των Σόφι και Χανς ήταν να μοιράσουν όλα τα φυλλάδια σε μια διάλεξη, αλλά δεν πρόλαβαν καθώς το μάθημα είχε ήδη ξεκινήσει. Έτσι, αποφάσισαν να μην αφήσουν τα υπόλοιπα φυλλάδια σκορπισμένα και τα πήραν μαζί τους στο αίθριο του πανεπιστημίου. Τότε ήταν που τους είδε ένας υπηρεσιακός υπάλληλος με το όνομα Γιάκομπ Σμιτ, ο οποίος κράτησε τα δύο αδέρφια και χωρίς να χάσει χρόνο κάλεσε τη Γκεστάπο….

Διαθέτουμε σήμερα συγκλονιστικά γράμματα των νέων αυτών προς τους οικείους τους, πριν από τον αποκεφαλισμό τους, καθώς και μαρτυρίες των φυλάκων ή άλλων συγκρατουμένων, για να διαπιστώσουμε εμβρόντητοι ότι πορεύονται προς τον θάνατο ειρηνικά και με την προσδοκία της αιώνιας ζωής. Ο Κρίστοφ Προμπστ αποχαιρετάει τα αδέρφια Σολ με τη φράση «σε λίγο θα ξαναϊδωθούμε στην αιωνιότητα»!

Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας – Υδραγωγείο. Ομάδα Προβολών.

Πηγές:

https://left.gr/news/i-sofi-sol-leyko-rodo-kai-i-neaniki-antistasi-ston-fasismo-sti-germania-toy-43

https://www.kathimerini.gr/1026913/article/politismos/vivlio/leyko-rodo-amaranto

https://www.mixanitouxronou.gr/i-neari-germanida-tis-fotografias-antistathike-stoys-nazi-kai-ektelestike-sti-gkilotina-ta-teleytaia-tis-logia-itan-den-yparchei-schedon-kaneis-na-prosferei-ton-eayto-toy-gia-ena-dikaio-skopo/

https://www.athinorama.gr/cinema/movie/sophie_scholl___oi_teleutaies_meres-1008032.html

https://www.ert.gr/eidiseis/politismos/sophie-scholl-teleftees-meres-provoli-stin-kallithea/

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ