Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο, κα Δέσποινα Θωμαΐδου

 κα. Θωμαϊδου, ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία της κριτικής σας για τη δημοτική αρχή του κ. Γκότση;
Η Δημοτική Αρχή του κ. Γκότση δυστυχώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Δεν προώθησε τις τομές που είχε ανάγκη ο Δήμος μας τόσο σε θέμα καθημερινότητας αλλά  και σε αναπτυξιακές δράσεις. Η πόλη μας δεν είναι «καθαρή», δεν είναι ασφαλής, δεν είναι φιλική και προσπελάσιμη στο Δημότη και τον επισκέπτη. Ο εμπορικός μας κόσμος έχει σειρά προβλημάτων και αιτημάτων που δεν λύθηκαν, αλλά δεν δρομολογήθηκαν και οι λύσεις τους κιόλας. Υπάρχει παντελής απουσία αναπτυξιακών έργων , δομών και υποδομών στην πόλη από την εγκατάλειψη του αστικού πρασίνου, των πεζοδρομίων, των παιδικών χαρών,  της διάλυσης της Δημοτικής Συγκοινωνίας, της προβληματικής στάθμευσης ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και της συνακόλουθης υποβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προγραμματικές δεσμεύσεις σας που θα πραγματοποιήσετε (κατά προτεραιότητα), εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Η πολιτική της ανεξάρτητης Παράταξής μας, της Δύναμης Προοπτικής είναι ανθρωποκεντρική. Ο Δημότης έχει τον πρώτο λόγο και εμείς είμαστε εδώ μαζί του για να αλλάξουμε την πόλη και τη ζωή του.

Οι δράσεις μας αφορούν δύο κυρίαρχους άξονες παρέμβασης. Ο πρώτος αφορά τα θέματα καθημερινότητας, τον ευπρεπισμό της πόλης, τα σκουπίδια, το αστικό πράσινο, τα πεζοδρόμια, τη σήμανση, την ασφάλεια, τον οδοφωτισμό και την κοινωνική πολιτική. Ο δεύτερος άξονας αφορά το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα με παρεμβάσεις επανάχρησης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Δήμου, την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, βιοκλιματικές αναπλάσεις οδών και πλατειών και το
«συμμάζεμα» των οικονομικών του Δήμου. Μιλάμε για εφαρμόσιμο πρόγραμμα που μπορεί να ανατάξει τη φθίνουσα πορεία της πόλης, τα τελευταία χρόνια.

Πως θα απαντούσατε στους συνδημότες μας αν σας ρωτούσαν γιατί να σας εκλέξουν ως Δήμαρχο; Που διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;
Είμαστε η μόνη Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη, δεν υποστηριζόμαστε από κανένα πολιτικό κόμμα και ο λόγος μας είναι πραγματικά ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος. Το πρόγραμμα μας είναι ρεαλιστικό, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο.

Δηλώνεται ανεξάρτητη υποψήφια ή έχετε πολιτικό και κομματικό πρόσημο;
Όπως προείπα η Δύναμη Προοπτικής δεν έχει κομματικό χρίσμα. Διότι αντιλαμβάνεται την Αυτοδιοίκηση ως χώρο έκφρασης της τοπικής κοινωνίας και των προβλημάτων της και όχι ως υποστηρικτή κομματικών κελευσμάτων και υποδείξεων που αγνοούν τα προβλήματα της Ιωνιώτικης κοινωνίας και προβάλλουν σκοπιμότητες και συμφέροντα τα οποία δεν εξυπηρετούν τον τόπο.

Λόγω απλής αναλογικής θα υπάρξουν συνεργασίες παρατάξεων για την διοίκηση του δήμου μας. Με ποιες θα μπορούσατε να συνδιοικήστε;
Η Δύναμη Προοπτικής όπως έχει τονίσει επανειλημμένα είναι μια «ανοικτή» παράταξη η οποία πρώτιστο στόχο έχει τον Ιωνιώτικο λαό, την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου. Συνακόλουθα, κάθε Δημοτική Παράταξη που πρεσβεύει τις αρχές της Δημοκρατίας και της ισονομίας και η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας με δημόσια δέσμευση, είναι ευπρόσδεκτη.

Τι σημαίνουν για σας:
Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ο θεσμός του  πολίτη: το μέλλον του και η προοπτική του
Ευρωπαϊκή Ένωση: Το πλαίσιο αναφοράς της πατρίδας μας με όλα της τα προβλήματα και ένας χώρος που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται με νέες πολιτικές και οράματα
Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά: Ζούμε την εποχή του τέλους  των ιδεολογιών. Πολιτικές στάσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία έχουν πάντα θέση στην πολιτική από όπου και εάν προέρχονται.
Ανεργία: Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που συνδέεται με το σήμερα και το αύριο του τόπου. Πρόκειται για μείζονος κοινωνικής σημασίας θέμα που συνδέεται με τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων, του δυναμικότερου κομματιού του τόπου μας και προφανώς δεν χρήζει απλά οικονομικίστικων  στάσεων και συμπεριφορών.
Νεολαία: Η ελπίδα μας και η προοπτική μας.
Μετανάστες: Παγκόσμιο ζήτημα με άμεσες προεκτάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η αντιμετώπιση του απαιτεί πολιτικές ενσωμάτωσης , μακριά από φοβικότητες και  εθνικιστικές εξάρσεις
Μικρασία: (με μια φράση) Η ιστορία μας, η προοπτική μας.

Αν κάποιος δεν σας γνωρίζει ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σας ως άνθρωπος;
Θα ήθελα να σας πω τούτο. Δεν θεώρησα ποτέ, μα ποτέ τον εαυτό μου πολιτικό. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Ναι, και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Είμαι πολιτικός μηχανικός! Αλλά μόνο πολιτικός… Μηχανικός! Για μένα και αυτό είναι συμβόλαιο τιμής, ο λόγος ο πολιτικός είναι τα έργα. Ίσως γι’ αυτό, όπως καλά γνωρίζετε, με ό,τι  ασχολούμαι, τολμώ να πώ, το έκανα και θα το κάνω με ζήλο και επίγνωση.

Ως γυναίκα προσπάθησα στη ζωή μου, δημιούργησα και νομίζω ότι καταξιώθηκα στην Ιωνιώτικη κοινωνία που τόσο αγαπώ και είμαι σαν έτοιμη από καιρό, όπως έχει πει και ο ποιητής, για να συνεχίσω τον ωραίο μας αγώνα. Αυτή είμαι!

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Για μένα, όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι πολύ περιορισμένος εκ των πραγμάτων. Τον αξιοποιώ με διάβασμα, τέχνη και πολιτισμό, λατρεύω το θέατρο και τον καλό κινηματογράφο.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας επιλογές
α) συγγραφέα / ποιητή: Κωνσταντίνος Καβάφης και Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
β) κινηματογραφικό ή θεατρικό έργο: «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θ. Αγγελόπουλου και «Η Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου
γ) τραγουδίστρια: Χάρις Αλεξίου, ηθοποιός: Μάνος Κατράκης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ