Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Παναγιώτη Μανούρη

κ. Μανούρη, ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία της κριτικής σας για τη δημοτική αρχή του κ. Γκότση;
Η απάντηση είναι απτή και βρίσκεται στους δρόμους, στις πλατείες και σε κάθε γωνιά της Νέας Ιωνίας. Δεν υπήρξε κανένα στρατηγικό όραμα για την πόλη. Δεν έγινε κανένα ουσιώδες έργο υποδομής και δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία για μελέτες, που θα βοηθούσαν σήμερα στη μόχλευση πόρων. Ρώτησα πρόσφατα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ευθαρσώς τον κύριο Γκότση ποιο έργο θεωρεί πως αφήνει πίσω του κι απάντηση δεν πήρα.  Σ’ αυτή την ίδια πενταετία της οικονομικής κρίσης υπάρχουν Δήμοι γύρω μας που προχώρησαν. Εδώ, στη Νέα Ιωνία, την φιλοπρόοδη γειτονιά των Μικρασιατών, ζούμε πια μόνο παρακμή και κινήσεις εντυπωσιασμού. Η παροιμιώδης ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής ξανάφερε στο προσκήνιο προβλήματα όπως, η καθαριότητα, η παραβατικότητα, ο ελλιπής φωτισμός, τα επικίνδυνα πεζοδρόμια, οι ανασφαλείς παιδικές χαρές και άλλα. Θεωρώ ότι λείπει η γνώση, η βούληση και οι ικανότητες που απαιτεί η σύγχρονη διοίκηση ενός αστικού Δήμου.

Η διαχείριση της μιζέριας και της παρακμής δεν έχει καμία σχέση με το έργο ενός σύγχρονου Δήμου.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προγραμματικές δεσμεύσεις σας που θα πραγματοποιήσετε (κατά προτεραιότητα), εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Η Νέα Ιωνία θα ξαναγίνει Κέντρο Εμπορίου και Πολιτισμού. Το πνεύμα της προκοπής που έφεραν οι Μικρασιάτες ιδρυτές της, πρέπει να επιστρέψει. Η πόλη έχει ιστορία και μπορεί να την αναδείξει. Έχει μνημεία, που δεν αξίζουν λήθη και παρακμή. Έχει Εμπορικό Κέντρο, που πρέπει να ξαναγίνει κόμβος έλξης για όλη την Αττική. Έχει ανθρώπους με μεράκι, που θέλουν να χαμογελάσουν πάλι και να νιώσουν περήφανοι για την πόλη που ζουν. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και για όλες υπάρχουν εκτενείς αναλύσεις στο πρόγραμμά μας. Η πόλη θα γίνει ανθρωποκεντρική και σύγχρονη.

Πως θα απαντούσατε στους συνδημότες μας αν σας ρωτούσαν γιατί να σας εκλέξουν ως Δήμαρχο; Που διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;
Εμείς, η παράταξή «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και ο συνδυασμός μας, στοχεύουμε στον άμεσο εκσυγχρονισμό της πόλης. Πιστεύουμε πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση πρέπει να περάσει επιτέλους κι από τις δομές του δικού μας Δήμου, με ψηφιοποίηση υπηρεσιών και όλα τα σύγχρονα εργαλεία που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα του προγράμματός μας: ένα άλμα ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο αστικό περιβάλλον.  Δομήσαμε προτάσεις για κάθε πρόβλημα και φέραμε λύσεις και σχέδιο που βασίζεται σε επιστημονική γνώση και εμπειρία. Ο κόσμος έχει την επάρκεια να κρίνει προτάσεις και προγράμματα. Εμείς απλά Ξέρουμε, Θέλουμε και Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της παρακμής στη Νέα Ιωνία.

Δηλώνεται ανεξάρτητος υποψήφιος ή έχετε πολιτικό και κομματικό πρόσημο;
Τα κόμματα δεν είναι εχθροί ή φίλοι μας. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Δημοκρατικό πολίτευμα και ο τρόπος που ασκείται η Κεντρική εξουσία. Η Αυτοδιοίκηση όμως ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να καταλάβουν όλοι πως είναι άλλο πράγμα. Υπηρετεί το Δήμο κι όχι τη ΒΟΥΛΗ. Πράγματι, την παράταξή μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους δύο κόμματα εξουσίας (η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ). Όμως αυτό απλά επιβραβεύει τους σχεδιασμούς και την πορεία μας. ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ.

Παραμένουμε ανεξάρτητοι και ακηδεμόνευτοι. Δέσμευση για μας είναι το καλό της πόλης και τίποτε άλλο.

Συσπειρώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε στρατηγικές ανάπτυξης και πορευόμαστε με γνώμονα το πώς η πόλη θα βγει γρήγορα από την παρακμή και θα επιστρέψει στην πρόοδο. Και φυσικά, αν τα κόμματα εκτιμούν την προσπάθειά μας, αυτό μας τιμά. Όμως οι κομματικές ταυτότητες δεν έχουν πια θέση στη διοίκηση των πόλεων.

Λόγω απλής αναλογικής θα υπάρξουν συνεργασίες παρατάξεων για την διοίκηση του δήμου μας. Με ποιες θα μπορούσατε να συνδιοικήστε;
Πράγματι ο νέος νόμος και οι Δήμοι του Κλεισθένη θα είναι αποτέλεσμα ευρύτερων συνεργασιών. Για μας όμως αυτή η κουλτούρα δεν είναι νέα. Θυμίζω πως την προηγούμενη τετραετία στηρίξαμε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής που κρίναμε πως ήταν για το καλό της Νέας Ιωνίας. Το μίνιμουμ της προγραμματικής δέσμευσης που θα ζητήσουμε μετά τις εκλογές είναι απλό και έχει να κάνει με τον πραγματικό λόγο ύπαρξης της Αυτοδιοίκησης: το καλό και η ανάπτυξη της πόλης.

Τι σημαίνουν για σας: Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά, Ανεργία, Νεολαία, Μετανάστες, Μικρασία; (με μια φράση)
Τοπική Αυτοδιοίκηση
είναι ο τρόπος να φτιάξουμε ξανά ποιότητα ζωής, κοινωνικό κράτος και πολιτισμό στα μικρά κύτταρα της γειτονιάς και της πόλης μας. Αν αυτό πετύχει τότε η χώρα θα έχει ελπίδες να συνέλθει.
Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η συμπόρευση 28 κρατών, που πρέπει να βρουν τρόπο να κρατούν τη ταυτότητά τους και να συνεργάζονται προς όφελος των πολιτών τους.
Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά είναι οι δύο δεξαμενές σκέψης,  που μοιράζουν σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες ιδέες. Οι διαφορές τους βρίσκονται στον τρόπο που προσεγγίζουν την κρατική παρέμβαση, τη φορολογία και την κοινωνική πολιτική.
Η Ανεργία είναι η χειρότερη μάστιγα της εποχής μας. Κατατροπώνεται μόνο με ευρύτερες συνέργειες και οι Δήμοι πρέπει να μπουν ενεργά σ’ αυτό το εγχείρημα.
Νεολαία είναι ελπίδα. Μυαλά φρέσκα και ανοιχτά, που θα μας ξεπεράσουν. Γι’ αυτό πρέπει να τους δώσουμε ζωτικό χώρο, ώθηση και κίνητρα.
Μετανάστες: Άνθρωποι που είχαν λόγους να αφήσουν τον τόπο τους και να μετακινηθούν.
Η Μικρά Ασία: Αλησμόνητη πατρίδα, γενέτειρα των ιδρυτών της Νέας Ιωνίας και κοιτίδα του πολιτισμού που έφεραν οι πρόσφυγες εδώ.

Αν κάποιος δεν σας γνωρίζει ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σας ως άνθρωπος;
Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι χωράμε εύκολα σε λέξεις και χαρακτηριστικά. Σε ό,τι με αφορά προσπαθώ να βρίσκω το σωστό μέτρο στα καθημερινά διλήμματα. Για μένα η δικαιοσύνη είναι εσωτερική ανάγκη. Και προσπαθώ να είμαι υπομονετικός και δίκαιος. Μεγάλη σημασία επίσης δίνω στην εξέλιξη και τον εμπλουτισμό των γνώσεων. Επιλέγω να παρακολουθώ την εποχή μου και τις εξελίξεις της και προσπαθώ να ενημερώνομαι και να βελτιώνομαι ως άνθρωπος. Θα σας πω χαρακτηριστικά πως εν μέσω εκλογών δεν παραμέλησα το μεταπτυχιακό μου και ολοκλήρωσα επιτυχώς τις εξετάσεις μου. Ακριβώς επειδή θεωρώ ότι για να βάζεις υποψηφιότητα για Δήμαρχος, πρέπει να εκπαιδεύεις το μυαλό σου και να το ανοίγεις διαρκώς σε νέους ορίζοντες. Όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Ο ελεύθερος χρόνος είναι σχετική έννοια. Ιδίως όταν τον συζητάμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πάντως, όταν έχω ελεύθερο χρόνο διαλέγω να απολαμβάνω ήρεμες και ψυχωφελείς στιγμές. Σ’ αυτό βοηθά η οικογένειά μου, που είναι πάντα η καλύτερη παρέα, οι φίλοι μου, τα ταξίδια και οι μικρές αποδράσεις. Άλλοτε πρόκειται για έναν περίπατο (αγαπώ πολύ το περπάτημα, γιατί πέρα από υγεία χαρίζει και παραστάσεις, που ξεκουράζουν το νου), άλλοτε πρόκειται για μία βόλτα με ποδήλατο, άλλοτε για μία εκδρομή κι άλλοτε για μία όμορφη βραδιά με φίλους και κρασάκι. Ή απλά ένα καλό βιβλίο.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας επιλογές α)συγγραφέας, β)κινηματογραφικό ή θεατρικό έργο, γ)τραγουδιστής ή ηθοποιός, δ)τηλεοπτική σειρά
Αγαπώ τα ιστορικά βιβλία και την οπτική γωνία που φτιάχνουν στον αναγνώστη τους για μία συγκεκριμένη εποχή και τα γεγονότα της.

Μιλώντας γενικότερα για βιβλία, να σας πω ότι σχετικά πρόσφατα ένας φίλος μου, μου έκανε δώρο το βιβλίο «Ο καλός Δήμαρχος», που σκοπεύω να διαβάσω αμέσως μετά τις εκλογές.

Θέατρο και κινηματογράφος είναι τα αγαπημένα μου διαλείμματα.  Απολαμβάνω συχνά δικές μου επιλογές, αλλά διασκεδάζω  και με τις ταινίες που διαλέγουν τα παιδιά και δεν νοιώθω «υποχρεωτικός» θεατής, ως συνοδός τους.

Αν πρέπει να διαλέξω «αγαπημένο ηθοποιό», δεν θα ήταν ένας. Ξεχωρίζω όλους τους πρωταγωνιστές του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου και τις ταινίες που μας σημάδεψαν. Και από τραγουδιστές νομίζω πως – λόγω εντοπιότητας – έχω έναν επιπλέον λόγο να αγαπώ τον Στέλιο Καζαντζίδη κι όσα υπέροχα τραγούδια έντυσε με τη φωνή του. Μάλιστα, στο πρόγραμμά μας υπάρχουν και προτάσεις αξιοποίησης  για το μουσικό υλικό του αείμνηστου Καζαντζίδη.

Όσο για την τηλεόραση θα με βρείτε «αδιάβαστο». Βλέπω κάποιες ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων μόνο.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ