Τι περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Την Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

Του Γιώγου Δημοσθένους

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων για οφειλές προς την εφορία.
Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ώστε να ωφεληθούν άμεσα από τις διατάξεις του οι φορολογούμενοι.
Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει συγκεκριμένα τα εξής:
1.Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους 6.2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων από φέτος. Οι φορολογούμενοι θα δουν τις ακόλουθες μειώσεις στα εκκαθαριστικά τους μέσα στον Αύγουστο.
α. Όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν 30% λιγότερο φόρο.
β. Όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 60.000 ευρώ μέχρι 70.000 ευρώ θα πληρώσουν 27% λιγότερο φόρο.
γ. Όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 70.000 ευρώ μέχρι 80.000 ευρώ θα πληρώσουν 25% λιγότερο φόρο.
δ. Όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 80.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ θα πληρώσουν 20% λιγότερο φόρο.
ε. Όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 1.000.000 ευρώ και πάνω θα πληρώσουν 10% λιγότερο φόρο.
2. Βελτιώνεται επί της ουσίας η ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως η υπάρχουσα ρύθμιση δεν έχει την απήχηση που αναμενόταν καθώς έχουν επικυρωθεί 189.500 αιτήσεις για συνολικά χρέη –κεφάλαιο και προσαυξήσεις– 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να καταστεί ελκυστικότερη η ρύθμιση ούτως ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι οι εξής:

α. Μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων.

Για παράδειγμα αν ένας οφειλέτης οφείλει στην εφορία 2.500 ευρώ με την υπάρχουσα ρύθμιση μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 83,3 δόσεις των 30 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 120 δόσεις των 20,84 ευρώ.

Θα δοθούν επίσης κίνητρα στους οφειλέτες που θα ενταχθούν προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί το τραπεζικό μοντέλο split and freeze , να σπάσει δηλαδή η οφειλή σε δυο κομμάτια.

Να παγώνει το ένα μέρος όσο πληρώνεται το άλλο και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.

β. Μειώνεται το επιτόκιο από 5% σε 3%.
γ. Εντάσσονται στις 120 δόσεις όλες οι επιχειρήσεις που η βασική τους οφειλή είναι μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
δ. Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
ε. Αλλάζει η πάγια ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία. Αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση των δόσεων από 12 ή 24 που είναι σήμερα σε 24 ή 36 δόσεις προκειμένου να μπορέσουν να διευκολυνθούν αυτοί που έχουν προβλήματα στην εξόφληση των οφειλών τους προς το Δημόσιο.
Οι όποιες αλλαγές στη ρύθμιση είναι πιθανό να συνδέονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε ο οφειλέτης που εντάσσεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.

Πηγή: www.businessnews.gr

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ