Τοπική αγορά SOS: Συζήτηση με τον κ. Αλέξανδρο Πεστιμαλτζόγλου από την Συλλογικότητα Εμπόρων Καλογρέζας

Η Τοπική Αγορά στενάζει και εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύ ζήτημα επιβίωσης. Οι εμπορικοί και επαγγελματικοί φορείς ζητούν επέκταση των κυβερνητικών μέτρων, μιας και αυτά που ήδη εφαρμόζονται δεν κρίνονται επαρκή για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης.

Η Αγορά πλήττεται και ζητά άμεσα δραστικές λύσεις.

Πέρα όμως από τα γενικά αιτήματα που μόνο η Πολιτεία μπορεί να υποστηρίξει, αντιμετωπίζουμε ως πόλη και ζητήματα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Υπάρχουν άραγε μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον δήμο σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ανάσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας που είναι ο αδύναμος κρίκος της επιχειρηματικότητας;

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr ανοίγει τον διάλογο με σκοπό να ακουστούν απόψεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη δημοτική αρχή, αλλά και να εμπλουτίσουν τις προτάσεις των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Δημοσιεύσαμε τις απόψεις του κ. Χαράλαμπου Τζιρίτα, λογιστή – φοροτεχνικού και Πρόεδρου της Ε.Λ.Ο.Ν.Ι.Φ.Η. (Ένωση λογιστών – οικονομολόγων Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου).Συνεχίσαμε με τον κ. Σάββα Τάτση πρόεδρο της “Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Ιωνίας”, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στη Ν.Ιωνία ως Ηλεκτρολόγος. Δημοσιεύουμε τώρα τις απόψεις του κ.Αλέξανδρου Πεστιμαλτζόγλου, εμπόρου ενδυμάτων στην Καλογρέζα οικονομικό συντάκτη σε συνδρομητικό περιοδικό του λιανικού εμπορίου και με πολυετείς παρεμβάσεις μέσω της  Συλλογικότητας Εμπόρων Καλογρέζας.

Συζητώντας…

Κύριε Πεστιμαλτζόγλου, πέρα όμως από τα γενικά αιτήματα που μόνο η Πολιτεία μπορεί να υποστηρίξει, αντιμετωπίζουμε ως πόλη και ζητήματα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Υπάρχουν άραγε μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον δήμο σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ανάσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας που είναι ο αδύναμος κρίκος της επιχειρηματικότητας;

Είναι αλήθεια πως η τελευταία δεκαετία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τους μικρούς εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, της χώρας και του δήμου μας. Η οικονομική κρίση εξάντλησε τις επιπτώσεις της πάνω στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, αλλά και στους μικρούς επαγγελματίες. Ιδιαίτερα για τους τελευταίους, οι επιπτώσεις της κρίσης συνδέονται άμεσα με τη θέση τους στον μελλοντικό καταμερισμό εργασίας της οικονομίας. Ή διαφορετικά με τηναπαξίωση της θέσης τους, αφού ο στόχος, οικονομικά αντικειμενικός, αλλά και πολιτικά υποβοηθούμενος, είναι η απουσία τους από την αγορά προκειμένου να μείνει ελεύθερος χώρος για τις πολυεθνικές της παραγωγής και του εμπορίου. Η πανδημία ήρθε να επιδεινώσει την άσχημη κατάσταση των μικρών επαγγελματιών, αφού η απουσία ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των ΜΜΜ και των σχολείων, καθώς και η ανυπαρξία ελέγχου  των μεγάλων παραγωγικών ή εμπορικών μονάδων, αντικαταστάθηκε από τη διακοπή κάθε δραστηριότητας (lockdown).

Στη Νέα Ιωνία, αλλά και ειδικότερα στην Καλογρέζα που δραστηριοποιούμαι, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στα νοικοκυριά είναι καταλυτικές, με αποτέλεσμα, ακόμα και όταν τα μαγαζιά μας είναι ανοικτά να μην έχουμε δουλειά. Για συνωστισμό… ούτε λόγος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και γνωστά πια σε όλους, όπως η  έλλειψη ρευστότητας, τα χρέη σε δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη σε προμηθευτές, το κυνήγι από τις τράπεζες και ο μόνιμος κίνδυνος όσων έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να χάσουν σπίτια και μαγαζιά. Γνωστά είναι και τα αιτήματά μας απέναντι στην κεντρική εξουσία, αλλά γνωστή και η αδιαφορία της. Ή καλύτερα η επιλογή της να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι εμάς. Το αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση Πισσαρίδη, όπου γίνεται αναφορά στο ‘πρόβλημα’ των πολλών μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ δε μας χωράει.

Αναφορικά με το ρόλο της δημοτικής αρχής, έχουμε και στο παρελθόν, μέσω της Συλλογικότητας Εμπόρων Καλογρέζας, τοποθετηθεί και ζητήσει τη συνδρομή της. Στα πλαίσια αυτά, η απαλλαγή των εμπορικών καταστημάτων από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης, η απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία, η διαγραφή των χρεών τους και η αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών), αν γίνουν, θα είναι μια αρχή. Στη συνέχεια, η δημοτική αρχή, αν πραγματικά θέλει να σταθεί στο πλάι μας (των μικρών επαγγελματιών), μπορεί να αναδείξει με το θεσμικό της κύρος τα προβλήματά μας και να τεθεί συνοδοιπόρος στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας από την κεντρική εξουσία, αλλά και σύμμαχός μας στην αντιπαράθεση με τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές του εμπορίου.

Η πάλη για παράδειγμα για τη διεκδίκηση ανθρώπινου ωραρίου για τα μικρά μαγαζιά και τους εργαζόμενους σε αυτά, με τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, θα είναι επίσης μια θετική συμβολή. Βεβαίως, δεν αποκλείω και άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα την ανάδειξη της τοπικής αγοράς με διάφορους τρόπους, τη δημιουργία και τη συντήρηση του κατάλληλου περιβάλλοντος χώρου για την εύρυθμη λειτουργία της κάθε αγοράς, κεντρικής και συνοικιακής (καθαριότητα, περιποίηση δέντρων, φωτισμός), τη δωρεάν κατάρτιση των επαγγελματιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε συνεργασία με κρατικές σχολές ή με τις συνομοσπονδίες (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), όπως επίσης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και ιδεολογικού περιεχομένου προκειμένου να υπάρξει ένα αντίβαρο στην ισοπεδωτική καταναλωτική συνείδηση που διαμορφώνει η αγορά των MALLS, κ.λπ.

Άφησα για το τέλος, και όχι τυχαία, ένα αίτημα της Συλλογικότητας Εμπόρων Καλογρέζας,  στο οποίο έχω εμπλακεί και προσωπικά. Αναφέρομαι στη δημιουργία του Ιωνικού Κέντρου στον Περισσό από τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας. Συγκεκριμένα, όπως έχουμε υποστηρίξει το έργο αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική, πολιτισμική / ιδεολογική, περιβαλλοντική και οικονομική ζωή της πόλης, αφού εκτιμούμε πως αποτελεί περιφερειακό παράγοντα έμμεσης πριμοδότησης της επιτυχίας επενδύσεων εμπορικών κέντρων τύπου MALL στην περιοχή του Προμπονά και του παλιού χώρου της COLUMPIA. Γνωρίζοντας τη θέση της δημοτικής αρχής την καλώ να το ξανασκεφτεί.

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ