Εικαστική διαδρομή

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ από τον Νίκο Βουλγαρέλη

Από το 1922 μέχρι σήμερα έχουν περάσει τρεις γενεές: Τρεις γενεές που ζυμώθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο με προσφυγιά, με παγκόσμιο πόλεμο, με εμφύλιο, με δικτατορία. Σε όλον αυτόν τον ανεμοστρόβιλο των γεγονότων μεστώνεται ο Ιωνιώτικος λαός και κατακτά διακρίσεις στη Τέχνη, τα γράμματα, τις επιστήμες, την Πολιτική.

Έχοντας τα εκδοτικά βοηθήματα των δύο συμπολιτών μου Βασ. Βογιατζόγλου και Χάρη Σαπουντζάκη, καθώς και την προσωπική μου μνήμη, προσπάθησα σ’ αυτόν τον μικρό χώρο φιλοξενίας να καταγράψω κι όχι να αναλύσω τους Ιωνιώτες Καλλιτέχνες που χάραξαν την εικαστική πορεία του τόπου μας.

Στην ζωγραφική κυρίως έχουμε έναν ικανό αριθμό ζωγράφων σπουδασμένων και μη, με ενδιαφέρον εικαστικό έργο.

Θυμάμαι την αυστηρή μορφή του Κυριάκου Βασιλειάδη, αυτού του δεξιοτέχνη σχεδιαστού χαλιών που φέρνοντας τις γνώσεις του από τη Μ. Ασία δημιούργησε εξαίρετες διακοσμητικές συνθέσεις.

Τον σημαντικότατο Βασίλη Βασιλειάδη που γεννήθηκε και έζησε στη Ν. Ιωνία. Ζωγράφος – Σκηνογράφος, δάσκαλος για πολλούς από εμάς, με μεγάλη ευαισθησία Καλλιτέχνου.

Τον ήρεμο και σεμνό Γιώργο Μαδωνή που ασχολήθηκε ερασιτεχνικά σαν σκηνογράφος σε θεατρικά σχήματα του Μεσοπολέμου.

Τον Χρήστο Καμπούρογλου που χαρακτηρίστηκε επισήμως Ζωγράφος Ναϊφ.

Θυμάμαι τον σεμνό Κουρέα Νίκο Μπέτο, αυτοδίδακτο ζωγράφο που ζωγράφισε την παλιά Ν. Ιωνία και στη συνέχεια χάρισε τα έργα τούτα στην Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου.

Την ζωγράφο Σούλη Σουρή, σύντροφο του ζωγράφου Νίκου Κακαδιάρη, που δυστυχώς έφυγε πολύ γρήγορα από την ζωή, διακόπτοντας την αξιόλογη ζωγραφική της πορεία.

Στην μνήμη μας επίσης ο Φώτης Κώτσινας, ζωγράφος ρεαλιστής που ατυχώς τον χάσαμε κι αυτόν πολύ γρήγορα.

Πέρασμα από την Ν. Ιωνία έκανε κι ένας απλός, ταπεινός άνθρωπος ο ζωγράφος Νίκος Βαγενάς.

Ο Νώντας Μυρεσιώτης καθώς και ο Παζαρόπουλος που αρκετά του έργα δώρισε στην Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου.

Και η πορεία στην Τέχνη συνεχίζεται. Νέοι καλλιτέχνες με οράματα δίνουν μια συνέχεια ποιοτικού έργου.

Η Βάνα Ελευθεριάδου, ο Βύρωνας Γιαλούρης, ο Νικ. Παπαδόπουλος, ο Στ. Πουλουτιάδης, ο Νικ. Ανδρικόπουλος, ο Δ. Αλεξανδρόπουλος, ο Νίκος Χατόγλου, η Όλγα Ψούνη, η Ingrid Σιδηροπούλου, η Ελένη Παπαγεωργίου, ο Γ. Καρακίτσος, η Αναπολιτάνου και πιθανόν και άλλοι που συμμετείχαν σε όλες τις Πανιωνικές Εκθέσεις.

Ξεχωριστή, με δυνατή δουλειά, η ζωγράφος και χαράκτρια Ντίνα Κότσιου-Πετρελή. Ζωγράφος με αξιόλογο έργο και η Ηλιάνα Τριγκατζή – Κασιμάτη. Οι ταλαντούχοι ζωγράφοι και χαράκτες Δημ. Σπανόπουλος και ο Ζάνας.

Η Χρυσούλα Βουδούρογλου που ύστερα από μία απουσία της στην Αγγλία γύρισε ώριμη καλλιτέχνις με σημαντικό έργο.
Πολιτογραφημένος Ιωνιώτης και ο Θεσσαλός Νίκος Κακαδιάρης που ζει και εργάζεται στη Ν. Ιωνία με ξεχωριστό ποιοτικό ζωγραφικό έργο.

Ιωνιώτης και ο Τάσος Σουγιούλ της γνωστής καλλιτεχνικής οικογένειας Σουγιούλ που ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Σημαντικός καλλιτέχνης ο ζωγράφος- Αρχιτέκτων Νίκος Γαζέπης, δημιουργός αξιόλογου έργου.

Παρουσία σημαντική στον τόπο μας ο ζωγράφος-Σκηνογράφος Ιωσήφ Πολυκάρπου. Έμπειρος στα πολιτιστικά, συνεχίζει ακούραστα και δημιουργικά την πορεία του Δημοτικού Θεάτρου. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια έζησε στη Ν. Ιωνία και ο Πάνος Κυπαρίσσης, άτομο με ευρεία παιδεία. Επιστήμονας και καλλιτέχνης στο χώρο της ζωγραφικής και μικρογλυπτικής.

Βέρος Ιωνιώτης και ο ζωγράφος-Γραφίστας, Λαζ. Βασιλειάδης. Ακούραστος και δημιουργικός ο ζωγράφος Παρασκευάς Πασίρογλου (Πασιρό) με πολύ και ενδιαφέρον έργο. Με σεμνότητα καταχωρώ και τον υποφαινόμενο με δραστηριότητα στη ζωγραφική- Μικρογλυπτική και γελοιογραφία, που μαζί με τους παραπάνω ζωγράφους έβαλα κι εγώ ένα μικρό λιθάρι για την εικαστική Ιωνία.

Πεδίο έκφρασης στη Τέχνη και η Κεραμική. Εδώ, διακρίνουμε τον γνωστό στο Πανελλήνιο Νίκο Δαζελίδη και ακολουθούν με αγάπη και παράδοση στην κεραμική τέχνη η Σόνια Τσαούση, η Κική Μαλλιακρίδα, η Ντία Τσαούσογλου, η Δέσποινα Αμπατζίδου.
Με αναφορά στην Αγιογραφία, έχουμε τον Στάθη Πολυχρονόπουλο και τον Μιχ. Αγγελιδάκη.

Στην Γλυπτική έχουμε μια σημαντική παρουσία του Χαρίλαου Κουτσούρη, τον Νίκο Γρηγοριάδη στην καλλιτεχνική χάραξη σε σκληρές επιφάνειες, την Πόλυ Βουλγαρέλη με ανάγλυφες συνθέσεις στο Μάρμαρο και την Αναπολιτάνου σε γλυπτικές συνθέσεις με πηλό Γκρε.

Στο ψηφιδωτό έχουμε δύο σημαντικούς ψηφιδογράφους, τον Γιάννη Δαγκλή με την φινάτη λεπτή του ψηφίδα και τον Σωτήρη Βαρβόγλη με τις μεγάλες του συνθέσεις στο ψηφιδωτό και Αγιογραφία.

Να θυμηθούμε, επίσης, και τον Στάθη Λεοντιάδη που κάνει ζωγραφική με γραμματόσημα, δουλειά γνωστή ανά το Πανελλήνιο, έργα του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες.

Η εικαστική μας σελίδα κλείνει με την αγαπημένη μας Madame Marie (Μαρία Λαμπρίδου), ταλαντούχα δασκάλα των Γαλλικών και δεξιοτέχνη στη διακοσμητική σύνθεση υφάσματος και κεντήματος.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η αναφορά αυτή έγινε για να καταγραφεί το εικαστικό δυναμικό της πόλης μας και να τιμήσουμε τη μεγάλη προσφορά των καλλιτεχνών στα πολιτιστικά δρώμενα.

Αν λησμονήθηκαν ορισμένοι καλλιτέχνες δεν οφείλεται σε πρόθεση και έχουν την βαθιά μου συγγνώμη.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ