Εμείς κρατάμε τη ζωή και την υγεία μας στα έξυπνα χέρια μας!

ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΜΟΥ ΣΩΜΑ!
Εμείς κρατάμε τη ζωή και την υγεία μας στα… έξυπνα χέρια μας!

«Τα χέρια μπορεί να είναι απαλά ή σκληρά, με χοντρές κλειδώσεις από την υπερβολική σκέψη ή παραμορφωμένα από την κριτική που οδηγεί σε αρθρίτιδα. Σφίγγουμε τα χέρια από φόβο για κάτι που δε θέλουμε να χάσουμε, από το φόβο πως ποτέ δεν θα έχουμε αρκετά ή από το φόβο μήπως δεν κρατήσουμε κάτι αν δεν το σφίξουμε πολύ. Τα σφιχτοδεμένα χέρια δε μπορούν να πιάσουν τίποτα καινούριο. Η ελεύθερη κίνηση των χεριών από τους καρπούς μας, δίνει την αίσθηση της χαλαρότητας και του ανοιχτού πεδίου. Αυτό που μας ανήκει κανείς δεν μπορεί να μα το πάρει. Γι αυτό ας χαλαρώσουμε»

(Luise L. Hay, Μεταμορφώστε τη ζωή σας)

Να χαλαρώσουμε. Αλήθεια πως μπορεί να γίνει αυτό όταν ξαφνικά ένα μήνα πριν εμφανίζεται στη χώρα μας ένας τόσος δα μικρός αόρατος εχθρός, και οι γενικές οδηγίες είναι: «μη φοβάστε, μην πανικοβάλλεστε, αλλά μείνετε στο σπίτι για ασφάλεια, να πλένεστε αλλά μην αγγίζεστε, μη κάνετε ούτε χειραψία, μη, μη, μη, μη»

Αλήθεια θα γίνουν τα πράγματα πάλι όπως πριν; Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Μήπως τώρα είναι η ευκαιρία μας να μάθουμε να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή; Μπορεί να μη μας επιτρέπεται να αγγίζουμε τους συνανθρώπους μας, όμως κανείς δεν μπορεί να μας απαγορέψει να φροντίζουμε και να αγγίζουμε με τα χέρια μας τον εαυτό μας.

Οι πρώτες μέρες μπορεί να ήταν περίεργες, για όλους όχι μόνο για μένα και μόλις πέρασε μια εβδομάδα προβληματίστηκα. Τι γίνεται τώρα; Έτσι θα είναι η ζωή μας από δω και πέρα; Πότε θα μπορέσω να βγω πάλι έξω να δουλέψω και να συνεχίσω τις δραστηριότητες μου, να βρω ξανά το ρυθμό μου;

Έβαλα κάτω τη λογική και αποφάσισα ότι δεν θα μπω στη διαδικασία να γκρινιάξω, να παραπονεθώ, να θυμώσω, αλλά θα σκεφτώ τι μπορώ να κάνω ώστε οι μέρες που χρειάζεται να μείνω στο σπίτι δεν θα είναι εγκλεισμός, αλλά ευκαιρία για δημιουργία, ευκαιρία να οργανωθώ για την ημέρα που όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα.

Χαρακτηριστικό του 21ου αιώνα είναι οι γρήγοροι ρυθμοί τους οποίους βιώνουμε καθημερινά κάνοντας ταυτόχρονα πολλά πράγματα μαζί. Οι ρυθμοί αυτοί απαιτούν συνεχή εγρήγορση όμως ο νους μας τείνει να έχει μικρότερη προσοχή και χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, γιατί τυπικά αγνοούμε τι σκεφτόμαστε και έτσι ανησυχούμε και λειτουργούμε σαν να έχουμε θέσει σε εφαρμογή τον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα να «ζούμε αλλά να μην είμαστε παρόντες στη ζωή μας».

Εμπειρίες και λεπτομέρειες χάνονται λόγω της απόσπασης προσοχής. Π.χ. Μπορεί να έχουμε πάει έξω για καφέ και ξαφνικά να ανακαλύπτουμε ότι μείναμε με άδειο φλιτζάνι. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε την παραμικρή λεπτομέρεια για τον καφέ. Στην ουσία δεν τον έχουμε απολαύσει πραγματικά.

Αυτό το απλό παράδειγμα είναι ένα μικρό δείγμα για να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να μιλάμε για δράσεις και να κάνουμε τυχαίες σκέψεις, αλλά συχνά να μην έχουμε επίγνωση ούτε των σκέψεων ούτε των δράσεων μας.

Αποτέλεσμα των ρυθμών αυτών είναι το στρες, η ανυπομονησία και η έλλειψη χρόνου για χαλάρωση.

Όμως εγώ αποφάσισα ότι από την κατάσταση αυτή θα βγω πιο δυνατή, θα βγω νικήτρια. Γνωρίζω πλέον ότι μια συμπεριφορά που εφαρμόζεται για 21 ημέρες γίνεται συνήθεια. Αντί λοιπόν να αρχίσω να θρηνώ, να παραπονιέμαι, να θυμώνω για την κρίση και να δημιουργώ καταστροφικές συνήθειες, θυμήθηκα τα λόγια του Καρλ Γιούνγκ, που βίωσε παρόμοιο εγκλεισμό, και αποφάσισα να αντιδράσω και να πράξω διαφορετικά.

Σκέφτηκα όλους όσους περνούν δύσκολα στη ζωή τους, τους ασθενείς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και ένιωσα ευλογημένη, διότι μετά από πολύ καιρό μου δινόταν η ευκαιρία να έχω απεριόριστο χρόνο να κάνω πράγματα που αγαπώ, αλλά πάνω απ όλα να με φροντίσω mindfully.

Δεν χρειάζεται να δραπετεύσουμε σε κάποιο βουνό ή να μπούμε σε μια σπηλιά για να βιώσουμε τα οφέλη του mindfulness. Τα έξυπνα χέρια μας μπορούν να μας βοηθήσουν απλά φέρνοντας την επίγνωση στην παρούσα στιγμή, ώστε να ενισχύσουμε την εσωτερική μας ικανότητα να επαναφέρουμε την ευεξία και υγεία στον οργανισμό μας. Να αφυπνίσουμε τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό αυτό ίασης του οργανισμού μας όπως προανέφερα, και το έξυπνο μου σώμα να πάρει το μήνυμα και να αντιδράσει..

Ως ρεφλεξολόγος, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι έχω όλα τα απαραίτητα εργαλεία: την αναπνοή μου και τα χέρια μου, τα έξυπνα χέρια μου. Άρχισα να προσφέρω συνεδρίες στον εαυτό μου, με τα χέρια μου, στα χέρια μου. Αυτά είναι τα εργαλεία μου. Γνωρίζοντας ότι ο ιός χρειάζεται βλέννα για να εισχωρήσει στον οργανισμό μου, να πλησιάσει ένα κύτταρο μου που μπορεί να το βρει αδύναμο που είναι το πιο κατάλληλο έδαφος για να πολλαπλασιαστεί, αποφάσισα να κλείσω την πύλη εισόδου στον εχθρό.

Τι χρειάζομαι λοιπόν: υγιή και δυνατά κύτταρα,

Εφαρμόζουμε την τεχνική Mindful Hand Reflexology καθημερινά με το σύντροφό μου, όμως σκέφτηκα ότι την πληροφορία αυτή πρέπει να τη μοιραστώ με τους φίλους μου, τους πελάτες μου, τους αγαπημένους μου, αλλά να κάνω και νέους φίλους. Το διαδίκτυο μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και την αξιοποιώ στο έπακρο. Και όσο βλέπω η τεχνική αυτή να δίνει ελπίδα και αισιοδοξία σε όσους την εφαρμόζουν, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το δίκτυο μας. Γίναμε μια μεγάλη ομάδα που διαλογιζόμαστε και φροντίζουμε το σώμα μας με τα ίδια μας τα χέρια διαδικτυακά.

Αγγίζουμε ο ένας τον άλλον με έναν διαφορετικό τρόπο, με τα μάτια μας, με το λόγο μας και ο καθένας από μόνος του αγγίζει τη δική του ψυχή και οραματίζεται το δικό του αύριο με αγάπη, ελπίδα και προσμονή.

Τα χέρια μας λοιπόν μας δίνουν την ευκαιρία να διαλογιστούμε mindfully και αγγίζοντας ρεφλεξολογικά σημαία να διαχειριστούμε στρες, ανησυχίες, φόβους, πόνους και να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Γιατί τα χέρια μας είτε σκασμένα, είτε κουρασμένα όπως και να είναι έχουν τη δύναμη να δημιουργούν, να γίνονται λαλιά για όσους δεν ακούν, να γίνονται μάτια της ψυχής για όσους δεν βλέπουν και να τους οδηγούν, μπορούν να γίνουν φωλιά και να σε κρατήσουν τρυφερά. Τα χέρια μπορούν να αγγίξουν, να αγκαλιάσουν, να αγαπούν, να ενώνονται και όλα να τα νικούν.

Έτσι λοιπόν με τα δικά μου χέρια άγγιξα τη δική μου ψυχή, ένιωσα τις ανάγκες μου, φρόντισα τους πόνους μου, απέβαλα και την παραμικρή ανησυχία που ερχόταν να απασχολήσει τις σκέψεις μου, οραματίστηκα το αύριο, ένιωσα ευεξία και χαρά.

Γιατί

“Η ελπίδα είναι η μόνη ευνοϊκή θεότητα που έμεινε ανάμεσα στους ανθρώπους… Μα ο άνθρωπος, όσο βλέπει το φως του ήλιου, χαίρεται τα αγαθά της ελπίδας”

Θέογνις ο Μεγαρεύς

ΦΙΛΥΡΑ
Κέντρο δια Βίου Ανάπτυξης
Αγ. Φωτεινής 57, Ν. Ιωνία
210 2774020 – κιν. 6980833238 & 6977285274
www.filira.eu, info@filira.eu

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ