Μήπως έχεις αλλεργία και δεν το ξέρεις;

Tα φιστίκια, τα αυγά, η γύρη αποτελούν τα κοινά αλλεργιογόνα και μπορούν εύκολα να αποφευχθούν απλά καταναλώνοντας τροφές που δεν τα περιέχουν ή – στην περίπτωση της γύρης – παίρνοντας ένα χάπι πριν να βγείτε έξω τις επικίνδυνες περιόδους. Αλλά τι γίνεται με τις αλλεργίες που δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν; Τι γίνεται με τις αλλεργίες που δεν γνωρίζετε καν έχετε; Εδώ είναι μερικές ασυνήθιστες αλλεργίες που μπορεί να έχετε και που μπορεί να σας προκαλέσουν από μια απλή φαγούρα μέχρι έντονη δυσφορία.

Αλλεργία στον ήλιο

Το μαύρισμα δίπλα στην πισίνα είναι σχεδόν αδύνατο για όσους πάσχουν από PMLE – μια αλλεργία στον ήλιο! «Το πολύμορφο εξάνθημα που προκαλείται αν έχετε τη συγκεκριμένη αλλεργία είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλείται από εξωτερικούς φυσικούς παράγοντες», λέει ο Δρ. Greg Black, αλλεργιολόγος στο  Carolina Allergy and Asthma Consultants. “Οι άνθρωποι που πάσχουν από PMLE τείνουν να βγάζουν μικρά, κόκκινα εξανθήματα”.

Η έκρηξη του φαινομένου παρουσιάζεται συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του καλοκαιριού και είναι αρκετά απίθανο τα επεισόδια να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το PLME μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με πρεδνιζόνη (ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που μπορείτε να πάρετε με συνταγή γιατρού) είτε εφαρμόζοντας μια σημαντική ποσότητα αντηλιακού πριν βγείτε έξω.

Αλλεργία στα καλλυντικά

Ενώ μπορεί να αγαπάτε τη νέα καλοκαιρινή απόχρωση στα κραγιόν ή στις σκιές ματιών, ο Δρ Black μας συμβουλεύει να δώσουμε προσοχή στο τρόπο που αντιδρά το σώμα μας σε ορισμένα καλλυντικά. Ορισμένα καλλυντικά προσώπου περιέχουν αυτά που ονομάζονται απελευθερωτές φορμαλδεΰδης. Οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται επάνω στο δέρμα σας και έρχονται σε ανταγωνισμό με το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μετά τη διαμάχη, το σώμα ερμηνεύει αυτές τις χημικές ουσίες ως αλλεργιογόνα και έτσι προκαλείται το εξάνθημα και το ερεθισμένο δέρμα. Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε το προϊόν ή καλύτερο το συστατικό στο οποίο αντιδρά ο οργανισμός μας.

Αλλεργία στο νικέλιο

Η δερματίτιδα που προκαλείται με την επαφή με νικέλιο είναι η πιο κοινή εξ επαφής αλλεργία. Στα άτομα με αυτήν την αλλεργία, το σώμα αντιδρά απέναντι στο συνδυασμό των σωματιδίων νικελίου. Το πιο συνηθισμένο μέρος όπου θα δείτε τα συμπτώματα αυτής της αλλεργίας είναι κάτω από τον αφαλό, όπου το πίσω μέρος του τζιν σας τρίβεται πάνω στην κοιλιά σας. Ναι, το κουμπί του αγαπημένου σας τζιν θα μπορούσε να είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα!

Ενώ το εξάνθημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αμέσως με τοπικά στεροειδή, η επιβεβαίωση της αλλεργίας στο νικέλιο είναι η λύση. Και επειδή δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αλλεργία εξ επαφής, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να καλύπτετε με ταινία το κουμπί του παντελονιού σας και φυσικά να αποφεύγετε τα κοσμήματα από νικέλιο.

Αλλεργία σε βρώμη/σίκαλη

Μπορεί η μπύρα να είναι το αγαπημένο σας ποτό, αλλά ξέρετε ότι μπορεί να είστε αλλεργικοί στη μπύρα; Αν έχετε τη συγκεκριμένη αλλεργία, δεν είναι το αλκοόλ απέναντι στο οποίο αντιδρά ο οργανισμός σας αλλά στα συστατικά από τα οποία παράγεται. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι κνίδωση, φαγούρα ή ναυτία μετά την κατανάλωση μπύρας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τις αλλεργίες στα τρόφιμα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τις συγκεκριμένες τροφές.

Αν και αυτές οι αλλεργίες είναι αρκετά ασυνήθιστες, μπορεί να αποτελούν την εξήγηση για τη δυσφορία που μπορεί να αισθάνεστε καθημερινά. Αν νομίζετε ότι έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλεργίες, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον αλλεργιολόγο το συντομότερο δυνατόν.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ