H Νέα Ιωνία θρηνεί ένα από τα παιδιά της, τον Νίκο Μπράτιμο. Για όσους τον γνώριζαν ο Νίκος ήταν ένας χαρακτηριστικός Ιωνιώτης, με αγάπη για την πόλη του, ένας δημοτικός σύμβουλος με πολλές κατά καιρούς θέσεις ευθύνης, αυθεντικός και ειλικρινής που ξεχώριζε για την ιδιοσυγκρασία του. Το Σάββατο κηδεύτηκε παρουσία πολλών φίλων του και η πόλη μας έγινε φτωχότερη. Λίγα λόγια έγραψα ως αποχαιρετιστήριο, όπως τα αισθανόμουνα και τα δημοσιεύσαμε στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr.
Θετικά, αλλά και αρνητικά σχόλια συγκέντρωσε το τελευταίο editorial. Κάποιοι αναγνώστες της εφημερίδας μας αντέδρασαν λέγοντας ότι κακώς αναφέρονται ευθύνες και στην κυβέρνηση για το δεύτερο lockdown, γιατί την ευθύνη την έχουν μόνο οι πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα. Για σοβαρευτείτε βρε παιδιά, διαβάστε πάλι το άρθρο κι απαντήστε με επιχειρήματα. Βεβαίως φταίνε και οι πολίτες, αλλά η Κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα που έπρεπε για να προλάβει ή να περιορίσει το κακό; Και δεν το λέμε αντιπολιτευτικά, αλλά τις όποιες αστοχίες ποιος θα τις πληρώσει; Μήπως θα έχουμε εκτός από τους νεκρούς, πάλι λουκέτα και ανεργία; Όποιος θέλει το παραδέχεται για να μπορέσουν να διορθωθούν τα πράγματα, ειδικά στο ΕΣΥ και στα Μέσα Μεταφοράς, γιατί έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, γίνεται σε δόσεις, μιας και η φλυαρία πάει σύννεφο, με αποτέλεσμα αυτό να διεξάγεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά να διακόπτεται. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης 12/11, εκεί που όλα πήγαιναν καλά (σπάνιο πράγμα) το κλίμα πολώθηκε σ’ ένα θέμα για τα σχολεία. Από τη μια μεριά η δημοτική αρχή και από την άλλη όλη η Αντιπολίτευση. Μετά εμείς υπερβάλλουμε όταν γράφουμε ότι τα δημοτικά μας πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα;
Για παράδειγμα, το τελευταίο δημ. συμβούλιο τρεις ώρες συζητούσε (τρόπος του λέγειν) για το πώς θα γράφονται τα δελτία τύπου του δήμου. Δεν λέω θέμα είναι και μάλιστα σοβαρό και καλώς μπήκε, γιατί η ιστοσελίδα του δήμου και η σελίδα του στο facebook πρέπει να είναι πλουραλιστικές και όχι μονόπατα υπέρ της δημοτικής αρχής, αφού τα Μέσα Ενημέρωσης του δήμου ανήκουν σε όλους, ωστόσο 3 ώρες συζήτηση γι’ αυτό το θέμα όταν η πανδημία καλπάζει και η Ν. Ιωνία υποφέρει είναι too much. Νομίζω ορθότερο είναι να επικεντρωθούμε στο να σταθεί απέναντι στην πανδημία η πόλη όρθια και να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις, κι εκεί βλέπω μόνο προτάσεις κι όχι πρωτοβουλίες.
Όσο για το facebook η δημοτική αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις το έχουν θεοποιήσει και δώστου δελτία τύπου, πάλι και πάλι. Δεν λέω χρήσιμο είναι το Μέσον και μπορεί εκεί ο καθένας να βγάζει με το σχόλιό του τα εσώψυχά του, αλλά σοβαρή συζήτηση σπανίως γίνεται. Έτσι είναι το fb, μπηχτές, ειρωνείες, βρίσιμο, κάποιοι λίγοι διαβάζουν τα δελτία τύπου και μετά η ανάρτηση πάει πίσω και άντε να την ξαναβρείς. Σοβαρά θέματα ανεβαίνουν πρώτα στην προσωπική σελίδα των δημοτικών μας αρχόντων και μετά αποστέλλονται στον τοπικό τύπο που όμως εκεί έχει μια άλλη βαρύτητα, χωρίς περιττά σχόλια, θα διατηρηθεί περισσότερο και σε αρχείο, θα το διαβάσουν και πολλοί συμπολίτες.
Μιας λοιπόν και είναι τόσο σημαντικό το θέμα της ενημέρωσης για τις θέσεις των παρατάξεων και τα τοπικά θέματα, περιμένουμε πρωτοβουλίες για να στηριχτεί ο Τοπικός τύπος. Η εφημερίδα μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr, με τα 14 χρόνια καθημερινής παρουσίας στην πόλη μας, τα εκατοντάδες ρεπορτάζ, τις δημοσιεύσεις, τις συνεντεύξεις και την συνεχή συμμετοχή στα κοινά της Νέας Ιωνίας, προσεχώς θα έχει και συνδρομητικό περιεχόμενο και από τον Απρίλιο κάνουμε δημόσια καμπάνια για συνδρομητές. Ο Τοπικός τύπος, η εφημερίδα μας, που όπως όλες οι μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις πλήττεται από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας, αναζητά με διαφάνεια πόρους για να συνεχίσει να προσφέρει με την ίδια ποιότητα το δημοσιογραφικό έργο του, αλλά ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί εδώ και 5 μήνες στο αίτημά μας να γίνει κι αυτός συνδρομητής, ενώ χρησιμοποιεί κατά κόρον τις υπηρεσίες μας. Ευτυχώς ανταποκρίνονται συμπολίτες, τοπικοί σύλλογοι και φορείς, αλλά ο Δήμος, βρε παιδιά, επιτρέπεται να σιωπά; Τόσα χρόνια η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr ενημερώνει έγκυρα τους συμπολίτες μας, καλύπτει τις εκδηλώσεις συλλόγων, δήμου και δημοτικών παρατάξεων, χωρίς να ζητήσει και να λάβει ούτε ένα ευρώ διαφήμιση ή επιχορήγηση από τον δήμο ή την Πολιτεία και η προσφορά μας έχει αναγνωριστεί με ανακοινώσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Ποια είναι η πολιτική του Δήμου μας για τον τοπικό τύπο; Αναρωτιέμαι και αναμένω.
Μέσα σε όλα οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα τη συμπεριφορά κάποιων εναντίον του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και τη διαπόμπευσή του. Αυτές είναι απάνθρωπες και ολοκληρωτικού τύπου πρακτικές.
Αποφάσισε ο Μακρόν να συγκρουστεί με τους φανατικούς ισλαμιστές, αλλά φοβάμαι ότι θα συσπειρώσει εναντίον του, και της Δύσης γενικότερα, όλες τις μουσουλμανικές χώρες και θα ενισχύσει την ισλαμική τρομοκρατία. Πιστεύω στην αδυσώπητη κριτική για τα κακώς κείμενα κάθε θρησκείας, αλλά όχι στην βλασφημία. Η ενέργειά του να αναρτήσει δημόσια τα περιβόητα σκίτσα με τον Μωάμεθ προσβάλλει τους μουσουλμάνους και τους στρέφει προς τους φανατικούς, αναδεικνύει μάλιστα τον Ερντογάν σαν ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. Ναι, η ισλαμική τρομοκρατία πρέπει να κτυπηθεί, ναι, ο θρησκευτικός φανατισμός και η συνάντησή του με την πολιτική είναι ο πιο μεγάλος εχθρός της δημοκρατίας, ναι, δεν γουστάρουμε να μας επιβάλλουν οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι τον δικό τους τρόπο ζωής και θα αμυνθούμε, αλλά με περισσότερη δημοκρατία, φροντίδα για το επίπεδο ζωής και παιδείας των εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Ευρώπης, συνεργασία με τους πιο μετριοπαθείς και απομόνωση των φονταμενταλιστών.
Πλησιάζει η 17 Νοέμβρη και οι πορείες είναι ένας τρόπος να θυμηθούμε τους δημοκρατικούς αγώνες επί χούντας και να τους συνδέσουμε με το σήμερα. Καταλαβαίνω και τον κίνδυνο συγχρωτισμού που επισύρει η Πολιτεία και την επιμονή των φορέων να διαδηλώσουν. Μια λύση θα ήταν να γίνει η πορεία, αλλά μόνο με αντιπροσωπείες κάθε φορέα και την τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας.
Κλειστά και τα βιβλιοπωλεία. Διαφωνώ απολύτως. Η ανάγνωση του καλού βιβλίου πάει στη χώρα μας από το κακό στο χειρότερο. Οι Έλληνες δεν πολυδιαβάζουν, είναι κολλημένοι στο κινητό και στην TV. Τώρα όμως με την καραντίνα ευκαιρία ήταν να αγοραστούν μερικά βιβλία παραπάνω και να στηριχτούν τα βιβλιοπωλεία, ειδικά της γειτονιάς. Κι αν αυτό δεν το επιτρέψουν, ας ανοίγει μόνο ένα βιβλιοπωλείο, εναλλάξ κάθε μέρα, σε κάθε δήμο..
Εκλέχτηκε ο Biden πρόεδρος των ΗΠΑ και πολλοί είναι αισιόδοξοι σε σχέση με τη χώρα μας. Προσωπικά περιμένω να κρίνω από έργα, γιατί ειδικά η εξωτερική πολιτική δεν είναι έργο του προέδρου, αλλά ινστιτούτων, επιτροπών, υπουργείου εξωτερικών και πολλαπλών συμφερόντων που την καθορίζουν, δεν είναι ζήτημα ενός προσώπου.
Με ρωτούν για την «Χρυσή Αυγή» κι αν είμαι ευχαριστημένος με την καταδίκη της. Απαντώ ευθαρσώς, η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και όχι ένα κόμμα που οτιδήποτε και να πιστεύει μπορεί να λειτουργεί εντός συνταγματικού πλαισίου. Προσωπικά δεν αμφισβητώ το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει τις όποιες απόψεις του, ακόμα κι αν διαφωνώ απόλυτα. Το πολίτευμα που έχουμε, η κοινοβουλευτική δημοκρατία, έχει προβλήματα, αλλά επιτρέπει σε όλους την ελεύθερη έκφραση ιδεών. Εφημερίδες και βιβλία όλων των πολιτικών αποχρώσεων, κυκλοφορούν ελεύθερα και είμαι ενάντια σε κάθε απαγόρευση. Όταν όμως κάποια οργάνωση απειλεί γραπτώς ,αλλά και με βία, τη ζωή και την ελευθερία των πολιτών αυτοί έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν με νόμιμα μέσα. Από την άλλη δεν πιστεύω ότι η φυλακή ως θεσμός σωφρονίζει, μάλλον εξασκεί την κακή πλευρά του κρατούμενου. Και βεβαίως δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία των πολλών ότι με λίγα χρόνια φυλακή ο Φασισμός νικήθηκε. Ο πολιτικός και ο κοινωνικός φασισμός αντιμετωπίζονται με διεύρυνση της δημοκρατίας, με Παιδεία και Πολιτισμό, κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και αντίκρουση στο επίπεδο των ιδεών, αλλιώς ξαναεμφανίζεται ανασυγκροτημένος, περισσότερο δυνατός και με άλλη μορφή.
Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης