‘Ιδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης

Το σπίτι του Ποιητή σήμερα, μετά την αναπαλαίωση.

Ιδρυση – μικρό ιστορικό

Το ΄Ιδρυμα “Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης” είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και διέπεται από τις διατάξεις του ν.δ. 2039/1939 και του ιδρυτικού του Προεδρικού Διατάγματος.

Συστήθηκε από το Δήμο Νέας Ιωνίας το 1995, με βάση τη δωρεά προς αυτόν του σπιτιού που έμενε ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος από τη σύζυγό του Μαρία Ντόττα – Σινοπούλου και ενός μέρους της βιβλιοθήκης του από τη σύζυγό του και τα αδέλφια του Παύλο Σινόπουλο και Μαρία Γεωργίου Σινοπούλου. Τα υπόλοιπα βιβλία του ο ποιητής τα είχε δωρίσει εν ζωή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη δωρεά δεν περιλαμβάνονται ούτε τα χειρόγραφα του ποιητή, ούτε τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του, ούτε άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας αποδέχθηκε τη δωρεά αυτή, γιατί ήθελε να τιμήσει τη μνήμη του ποιητή, που έζησε και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σ΄ αυτό το σπίτι.

Το σπίτι – ένα παλαιό και σε κακή κατάσταση ισόγειο προσφυγικό κτίσμα της δεκαετίας του 1930 – αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην αρχική του μορφή και έλαβε τη σημερινή λειτουργική για τις ανάγκες του Ιδρύματος μορφή του επί δημαρχίας Πέτρου Μπουρδούκου.

Οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού του Ποιητή, διατηρητέοι.

Με φροντίδα του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και προσωπικώς του ποιητή Βασίλη Στεριάδη, που ήταν τότε Πρόεδρος, διατηρήθηκαν και παραμένουν όπως ήταν κατά το χρόνο του θανάτου του ποιητή και της Μαρίας Σινοπούλου, το γραφείο του, οι βιβλιοθήκες του και το γνωστό για τους φίλους του καθιστικό.

  • Σκοπός και Μέσα

Σκοπός του Ιδρύματος είναι “η μελέτη της νεοελληνικής ποίησης και ιδιαίτερα της νεωτερικής, στην οποία ο Τάκης Σινόπουλος εθήτευσε, και η σύνδεσή της με την κοινωνία”.

Ο σκοπός αυτός επιχειρείται να επιτευχθεί :

            α. Με την προσπάθεια δημιουργίας ενός σπουδαστηρίου της νεοελληνικής ποίησης, στο οποίο οι μελετητές και οι εραστές της ποίησης θα μπορούν να καταφεύγουν για τις μελέτες τους και για την πνευματική και ψυχική τους απόλαυση.

            β.  Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε ετήσιους κύκλους, με άξονα τη νεωτερική ποίηση και

            γ. Με τη λειτουργία ενός “εργαστηρίου ποίησης”, κυρίως για μαθητές που αγαπούν την ποίηση και γράφουν ή φιλοδοξούν “να γράψουν”.

Η δημιουργία του σπουδαστηρίου ευρίσκεται εν προόδω, το ποιητικό εργαστήριο λειτούργησε πειραματικά με την ευθύνη της ΄Ελσας Λιαροπούλου ένα χρόνο με καλά αποτελέσματα, ενώ οι ετήσιοι θεματικοί κύκλοι συνεχίζονται με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρώτος κύκλος 2001 – 2002 : Θεωρίες της Λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Δεύτερος κύκλος 2003 – 2004 : Ματιές στη Νεώτερη Ελληνική Ποίηση (1930 – 1960). Πρόσωπα και Θέματα. Τρίτος κύκλος 2004 – 2005 : Ποίηση και Ιστορία. Τέταρτος κύκλος 2005 – 2006 : ΄Εντεκα σύγχρονοι ΄Ελληνες ποιητές μιλούν για την ποίηση και διαβάζουν ποιήματά τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από το θάνατο του Τάκη Σινόπουλου ο Δήμος Νέας Ιωνίας και το ΄Ιδρυμα διοργάνωσαν ειδικές εκδηλώσεις το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Μαΐου 2006.

Φωτό από τις τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ποιητή.

Οι εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΤΑΚΗ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟ, περιέλαβαν ανακοινώσεις για το έργο του, προβολή ταινιών για τον ποιητή, μουσικά έργα γραμμένα σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου. Ανακοίνωσαν εργασίες τους : Ο ποιητής Χρίστος Ρουμελιωτάκης, ο δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Παγανός, ο ποιητής και πεζογράφος Γιάννης Ευσταθιάδης, ο ποιητής Γιάννης Κοντός και η τεχνοκριτικός Αθηνά Σχινά. Προβλήθηκαν : η ταινία μικρού μήκους του συγγραφέα και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη “Πύργος – Τάκης Σινόπουλος” και η ταινία – ντοκουμέντο του Κυριάκου Αγγελάκου – παραγωγή του 1984 της εκπομπής ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ για την ΕΡΤ – “Τάκης Σινόπουλος”.

Ακούσθηκαν τα έργα του Μιχάλη Γρηγορίου : Ο κύκλος τραγουδιών “Ντοάνα”, αποσπάσματα από τον κύκλο τραγουδιών “Ο Οδυσσέας στο ποτάμι” και από το έργο “Οι αποχαιρετισμοί της θάλασσας”. Ερμήνευσαν οι τραγουδιστές Σαβίνα Γιαννάτου και Δώρος Δημοσθένους. Στο πιάνο συνόδευε ο συνθέτης.

Την Κυριακή 28 Μαΐου ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννης Χαραλάμπους αποκάλυψε την προτομή του ποιητή – έργο του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα – που έχει στηθεί στην πλατεία που υπάρχει μπροστά στο σπίτι του ποιητή, στον Περισσό, στην οδό Τάκη Σινόπουλου 22.

Φωτό από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ποιητή (αριστερά η Φιλαρμονική του Δήμου Ν.Ιωνίας, δεξιά ο Δήμαρχος Ν.Ιωνίας κ. Γ.Χαραλάμπους με τον γλύπτη κ.Δημήτρη Αρμακόλα, ο οποίος φιλοτέχνησε το έργο κέντρο και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ.Χρήστο Ρουμελιωτάκη).

Διοίκηση

Το ΄Ιδρυμα διοικείται από ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελείται από δύο Δημοτικούς Συμβούλους και πέντε ΄Ελληνες πολίτες με ευδόκιμη θητεία στα γράμματα και τις τέχνες. Τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγουν μεταξύ τους τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Ταμία του Ιδρύματος.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτέλεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χάρης Σαπουντζάκης και Ηρακλής Γκότσης και οι συγγραφείς Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Δάλλας, Δαμιανός Κοκκινίδης, Γιάννης Κοντός και Βασίλης Στεριάδης.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Μαγιόπουλο και Ανδρέα Καφετζή και τους συγγραφείς Γιώργο Ζεβελάκη, Γιάννη Κοντό, Γιάννη Πατίλη, Χρίστο Ρουμελιωτάκη και Χάρη Σαπουντζάκη.

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος, για ένα σύντομο διάστημα, υπήρξε ο ποιητής, δοκιμιογράφος και καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννης Δάλλας, τον οποίο διαδέχθηκε ο ποιητής και κριτικός Βασίλης Στεριάδης. Από το 1999 Πρόεδρος είναι ο ποιητής Χρίστος Ρουμελιωτάκης.

Το ΄Ιδρυμα επιδοτείται από το Δήμο Νέας Ιωνίας.

*Η σύσταση και η λειτουργία ενός Ιδρύματος για την ποίηση – μοναδικού στην Ελλάδα – δεν είναι τυχαίο γεγονός. ΄Οπως και η στοργή με την οποία το αντιμετωπίζουν ο Δήμαρχος και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη Νέα Ιωνία έζησαν σπουδαίοι ποιητές, όπως ο ΄Αγγελος Σημηριώτης, ο (και σπουδαίος γλωσσολόγος) Μένος Φιλήντας, ο Δημήτρης Δούκαρης, ο Τάκης Σινόπουλος και ο Βασίλης Στεριάδης. Στη Νέα Ιωνία επίσης όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης φέρουν ονόματα ποιητών : Του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, του ΄Αγγελου Σικελιανού, του Κώστα Βάρναλη, του Μένου Φιλήντα, του Γιώργου Σεφέρη και από τους νεώτερους του Δημήτρη Δούκαρη και του Τάκη Σινόπουλου. Στη Νέα Ιωνία, τέλος, έχουν ανεγερθεί οι προτομές του ΄Αγγελου Σημηριώτη, του Μένου Φιλήντα και, πρόσφατα, του Τάκη Σινόπουλου.

  • Επικοινωνία

Διεύθυνση του Ιδρύματος:Τάκη Σινόπουλου 22 – Περισσός 111 42 Αθήνα, τηλ. 210 2583.416, e-mail:elpenor@otenet.gr

Ώρες λειτουργίας του σπουδαστηρίου: Τρίτη – Πέμπτη & Παρασκευή : 9 π.μ. – 3 μ.μ. και 5.30 – 8.30 μ.μ.
Δευτέρα & Τετάρτη: 5.30 – 8.30 μ.μ. 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ