Έντονη υπνηλία, ναυτία ή και πονοκέφαλος… και όλα αυτά την πιο ακατάλληλη στιγμή. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε εναλλακτικά και με φυσικό τρόπο;
Τα θετικά νέα είναι ότι μετά από πολλές μελέτες του ανθρώπινου οργανισμού, οι επιστήμονες έχουν βρει δεκάδες τεχνάσματα και κόλπα που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεγελάσουμε το σώμα μας και να νιώσουμε καλύτερα.
1. Αν έχετε μεθύσει και νιώθετε το δωμάτιο να περιστρέφεται, βάλτε το χέρι ή το πόδι σας σε μια επίπεδη επιφάνεια (τραπέζι, ράφι)
Το αλκοόλ αραιώνει το αίμα και ο εγκέφαλος παύει να προσανατολίζεται, οπότε ο χώρος γύρω του αρχίζει να περιστρέφεται. Αν όμως βάλουμε το χέρι ή το πόδι σε ένα επίπεδο επίπεδο, ο εγκέφαλος εντοπίζει ένα νέο σημείο εκκίνησης και ο “χορός” σταματά. Επ’ ευκαιρία, να θυμάστε πως τα νεύρα στο βραχίονα είναι πιο ευαίσθητα, έτσι αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα με τη βοήθεια του χεριού παρά με το πόδι.
2. Για να μειώσετε τον πόνο, βήξτε
Εάν π.χ. πρέπει να τρυπήσετε το δάχτυλό σας για να δώσετε αίμα και η διαδικασία φαντάζει ιδιαίτερα επίπονη, αρχίστε να βήχετε ελαφρά. Ο βήχας αυξάνει την πίεση στο στήθος και εμποδίζει την αγωγιμότητα των νεύρων. Αυτό βοηθά στη μείωση του πόνου.
3. Αν δεν ακούτε το άτομο με το οποίο μιλάτε στο τηλέφωνο, βάλτε το τηλέφωνο στο δεξί αυτί
Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας ασχολείται με την αποκρυπτογράφηση των ακουστικών πληροφοριών και διακρίνει τον τόνο των ήχων. Δηλαδή, το δεξιό αυτί αντιλαμβάνεται ταχύτερα και καλύτερα την ομιλία.
4. Για να μην φτερνιστείτε, πιέστε το δάκτυλο στην περιοχή κάτω από τη μύτη
Μην καλύπτετε εντελώς τη μύτη και το στόμα σας. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση και μπορεί να βλάψει την ακοή σας. Τοποθετήστε το δάχτυλό σας στην περιοχή κάτω από τη μύτη σας. Ή απλά τρίψτε τη “γέφυρα” της μύτης για λίγα δευτερόλεπτα.
5. Για να αποφύγετε την υπνηλία, κρατήστε την αναπνοή σας
Οι συνήθεις ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στην ανακούφιση από την κόπωση και την υπνηλία. Εισπνεύστε βαθιά και κρατήστε τον αέρα για 10 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια εκπνεύστε αργά. Χάρη σε αυτό, ο καρδιακός ρυθμός θα αυξηθεί και θα… ξυπνήσετε αμέσως.
6. Αν έχετε κακή διάθεση, δαγκώστε ένα μολύβι
Μια άλλη άσκηση που λειτουργεί με επιτυχία. Αυτή η κίνηση, το δάγκωμα, ενεργοποιεί τους ίδιους μυς που χρησιμοποιούμε όταν χαμογελάμε. Έτσι, μας βοηθάει να εξαπατήσουμε τον εγκέφαλό μας και να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας.
7. Εάν νιώθετε το λαιμό σας να σας “γρατζουνάει”, ξύστε το αυτί σας
Τις περισσότερες φορές, πριν αρρωστήσουμε για τα καλά, νιώθουμε το λαιμό μας να μας “γρατζουνάει”. Όταν σας συμβεί αυτό, πιέστε το λοβό του αυτιού με τα δάχτυλά σας και κάντε ένα απαλό μασάζ. Τα νεύρα του αυτιού συνδέονται με νεύρα στο λαιμό. Όταν κάνουμε μασάζ στο αυτί, τονώνουμε επίσης τους μυς του λαιμού.
8. Εάν φάγατε πολύ, καταπολεμήστε τη δυσπεψία με μια τσίχλα
Αν φάγατε πολύ στο πάρτι ή στο σπίτι της γιαγιάς σας, τότε το μάσημα βοηθάει στο να νιώσετε καλύτερα. Η τσίχλα επιταχύνει την παραγωγή σάλιου, με αποτέλεσμα να χωνεύουμε πιο γρήγορα.
9. Για να ηρεμήσετε, όταν είστε πολύ νευρικοί, βάλτε τον αντίχειρα στο στόμα
Εάν νιώθετε πολύ νευριασμένοι, δοκιμάστε αυτό το κόλπο: βάλτε τον αντίχειρα στο στόμα και προσπαθήστε να αναπνεύσετε, φουσκώνοντας τα μάγουλά σας. Μια τέτοια άσκηση διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Μελέτες δείχνουν ότι η διέγερση του βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και στην ηρεμία των νεύρων.
10. Για να αποφύγετε την καούρα, ξαπλώστε από την αριστερή πλευρά
Το στομάχι έχει κυρτό σχήμα. Όταν ξαπλώσετε από την αριστερή πλευρά, προστατεύεται το περιεχόμενο του στομάχου από το να γυρίσει πίσω στον οισοφάγο και έτσι εμποδίζετε την καούρα.
11. Για να απαλλαγείτε από τη ναυτία, πιέστε το εσωτερικό του καρπού
Βρείτε ένα σημείο που απέχει 3 εκ. από την παλάμη σας, στο εσωτερικό του καρπού σας. Εφαρμόστε έντονη πίεση σε αυτή την περιοχή – και στις δύο πλευρές του καρπού – και στη συνέχεια κάνετε ένα δυνατό μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αυτός ο τρόπος απαλλαγής από τη ναυτία προέρχεται από την κινεζική ιατρική και υπόσχεται ανακούφιση μέσα σε 5 λεπτά.