Σημειώσεις

Του ΧΑΡΗ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ

1.Υπάρχει και μια σοβαρή εκδοχή που θέλει το τοπωνύμιο να προέρχεται από τους μεγάλους στύλους του Αδριάνειου υδραγωγείου, που ο λαός ονόμαζε «Ποδάρους ή Ποδάρες».

2. Το «Ελληνικό σχολείο» ή «Σχολαρχείο» ήταν μια καθαρά Ελληνική εφεύρεση. Μεσολαβούσε μεταξύ του 4/χρονου Δημοτικού και του 4/χρονου Γυμνασίου. Είχε 3 τάξεις. Εξυπηρετούσε μιαν ανάγκη καλής βασικής εκπαίδευσης 7/χρονης διάρκειας. Το Γυμνάσιο, ως τότε, δεν ήταν εύκολα προσβάσιμο από τον πολύ κόσμο.

3. Οι μαθητές πολλές φορές παθιάζονταν για τους δασκάλους τους. Τους άρεσε και να λοιδωρούν τους δασκάλους, διευθυντές, κατά προτίμηση, άλλων σχολείων. Τους είχαν βγάλει μάλιστα και τραγούδια που τραγουδούσαν όταν επέστρεφαν νικητές από τους ατέλειωτους πετροπόλεμους στις απέραντες τότε αλάνες (ιδίως γύρω από το ρέμα του Γιαμπουλά, στο συγκρότημα σήμερα των σχολείων 2ου και 12ου, ή σ’ ολόκληρη τη γειτονιά γύρω από τον Ποδονίφτη και τους πεσσούς του Αδριάνειου υδραγωγείου). Ένα γνωστό τραγούδι, με πολλές παραλλαγές έλεγε: Ο (… όνομα διευθυντή) γάιδαρος και τα παιδιά σαμάρι. Ανέβηκε (π.χ. ο κυρ Χατζής) και πήγε στο παζάρι …

4. Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί στη Ν. Ιωνία αρκετές μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά. Αν εξαιρέσουμε τα εντελώς «πρωτόλεια» κάποιων μαθητών Δημοτικών, κυρίως, σχολείων θα πρέπει να αναφέρουμε:

Α) τη «Μαθητική Φλόγα», εφημερίδα που εξέδιδαν, το 1953, οι μαθητές της Ε’ Οκταταξίου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας. Κυκλοφόρησε 6 τεύχη. Υπεύθυνοί της ήταν ο Ντίνος Θανόπουλος (μετέπειτα Νομάρχης), ο Χάρης Σαπουντζάκης, ο Λεων. Βογιατζόγλου (δημ. Σύμβουλος, τέως αντιδήμαρχος), ο Αγγ. Αρναούτογλου (τ. πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου), ο Δάμος Κοκκινίδης (ληξίαρχος, συγγραφέας), ο Δ. Γιαννακόπουλος κι ο Ι. Πανταζής. Συνεργάζονταν συχνά ο Βάσος Βογιατζόγλου (συγγραφέας-ποιητής), ο Κώστας Σαρδελής (ιστορικός-συγγραφέας), ο Χρήστος Ρουμελιωτάκης (ποιητής, τ. πρόεδρος Δημοτ. Συμβουλίου), ο Γιώργος Μιχαηλίδης (ο γνωστός σκηνοθέτης), ο Νίκος Ξανθόπουλος (ηθοποιός, τραγουδιστής), ο Τάσος Παπαδόπουλος (ποιητής), ο Νίκος Γαζέπης (ζωγράφος), ο Λάκης Βασιλειάδης (ζωγράφος), η Ευγενία Γιαννοπούλου (τ. αντιδήμαρχος Ηρακλείου, συγγραφέας) και τόσοι άλλοι.

Β) το «Μαθητικό Πυρσό», εφημερίδα που την ίδια περίοδο εξέδιδαν μαθητές του Νυκτερινού Γυμνασίου Ν. Ιωνίας. Κυκλοφόρησαν 2-3 τεύχη συνολικά.

Γ) τον «Κάδμο», περιοδικό που μεταξύ των ετών 1969-1976 εξέδιδε η Σχολή Σαπουντζάκη, με την ιδιαίτερη φροντίδα του ιδιοκτήτη και διευθυντή της Χαράλαμπου Σαπουντζάκη, του Αντωνίου. Καλαίσθητο, πολύχρωμο αν και στον πολύγραφο. Θα πρέπει να εκδόθηκαν περίπου 20 τεύχη. Αργότερα, η σχολή εξέδιδε ειδικά αφιερώματα, με εργασίες μαθητών της (για την επέτειο του ΟΧΙ, για τα 70 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής κλπ.).

Δ) τους TEENagers, περιοδικό σύγχρονο, έγχρωμο και πολυσέλιδο ιδιοκτησία της «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΠΕ», με εκδότες τον Πάνο Λάμπρου και Τάκη Μαγκαναδέλλη, με πολλούς συνεργάτες και δεκάδες μαθητές-ανταποκριτές απ’ όλα τα Λύκεια Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας που κυκλοφόρησε σε 9 τεύχη ανάμεσα 1993-94.

Ε) το «Κάλβου και Τζαβέλα γωνία», περιοδικό που εξέδιδαν μεταξύ 1993-94 οι μαθητές του 2ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, με τη συνεργασία και τη βοήθεια καθηγητών.

Στ) το ειδικό περιοδικό με μελέτες και άρθρα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους υποψήφιους, που κατά την τελευταία 10ετία εκδίδει το φροντιστήριο ΣΥΝΟΛΟ.

Ζ) το περιοδικό «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» που εκδίδει το δεύτερο Γυμνάσιο.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ