Σήμερα λείπει το όραμα

Συνέντευξη με τον Π. ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΟ, τ. Δήμαρχο στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 2000

Πέρα από την ιστορική άποψη με την οποία θα μπορούσε να προσεγγίσει κανείς το παρελθόν ενός τόπου, ένας άλλος τρόπος είναι συνομιλώντας με ανθρώπους που για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα ανέλαβαν την εξουσία αυτού του τόπου, ήρθαν σε άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας και γνώρισαν τα προβλήματά τους. Ο Πέτρος Μπουρδούκος διετέλεσε Δήμαρχος της πόλης τα χρόνια 1991 – 1998. Μιλάει στο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» για το πώς θυμάται αυτός τη Ν. Ιωνία των παιδικών του χρόνων, για τις αλλαγές που έχουν επέλθει και τα προβλήματα που σήμερα η πόλη μας αντιμετωπίζει.

Πανόραμα: Ποιες αλλαγές παρατηρείτε στην Ν. Ιωνία από την εποχή που τη θυμάστε μέχρι σήμερα;

Π. Μπουρδούκος: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ν. Ιωνία. Η σημερινή πόλη δεν έχει καμμία σχέση με την παλιά προσφυγούπολη της δεκαετίας του 50. Τα χαμηλά σπίτια, οι χωμάτινοι δρόμοι, οι αλάνες, τα ρέματα έχουν αντικατασταθεί από πολυώροφα κτίρια, το τσιμέντο και την άσφαλτο. Η Ν. Ιωνία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρόχειρα με αποκλειστικό σκοπό τη γρήγορη στέγαση των προσφύγων, που έφθαναν καραβιές – καραβιές από τις χαμένες πατρίδες, χωρίς καμμιά πρόβλεψη για πάρκα, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους. Όλα αυτά, και σε συνδυασό με την ανάγκη στέγασης της οικογένειας που μεγάλωνε, την αύξηση των συντελεστών εκμετάλλευσης των οικοπέδων την περίοδο της Δικτατορίας, το επιχειρηματικό κέρδος, το σύστημα αντιπαροχής, την αλόγιστη ανάπτυξη, την άγνοια και την πολιτική ατολμία, δημιούργησαν πλήθος δυσεπίλυτα προβλήματα και οδήγησαν την Πόλη μας στα πρόθυρα της ασφυξίας. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια (με τη δραστική μείωση του Συντελεστή Δόμησης, τον καθορισμό χρήσεων γης, την απομάκρυνση των καταπατητών και την αναδάσωση της Ομορφοκκλησιάς (Κτήμα Βεϊκου), την ανάπλαση των πρώην ρεμάτων και των παραρεμάτιων περιοχών, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα και τις επιμέρους πολεοδομικές παρεμβάσεις, μέσα στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού, που έγινε με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας, την επιστημονική γνώση, τη συμμετοχή των κατοίκων και των φορέων, στόχευαν στην ανακοπή της καθοδικής πορείας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην δημιουργία των προϋποθέσεων ισόρροπης ανάπτυξης.

Πανόραμα: Έχει, και κατά πόσο μεταβληθεί η οικονομική και κοινωνική δομή της Ν. Ιωνίας;

Π. Μπουρδούκος: Οι μεταπολεμικές περιπέτειες της χώρας μας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έσπρωξαν χιλιάδες κατοίκους της Ελληνικής επαρχίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Στην πόλη μας όπου η οικόσιτη κλωστοϋφαντουργία παρουσίαζε ιδιαίτερη άνθιση, εγκαταστάθηκε ένα μεγάλο μέρος από αυτούς και συνέβαλαν αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας και ιδιαίτερα της κλωστοϋφαντουργίας, η οποία, παρά το άνοιγμα των αγορών, επιβίωσε και για πολλά χρόνια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70, απετέλεσε τον κύριο τομέα απασχόλησης. Έκτοτε, κυρίαρχο στοιχείο θα μείνει το εμπόριο, η σφύζουσα εμπορική αγορά, που σφράγισε ανεξίτηλα τη φυσιογνωμία της πόλης μας. Αυτές οι ανακατατάξεις στην οικονομική δομή οδήγησαν σε αντίστοιχες και στην κοινωνική δομή. Οι παλαιοί κάτοικοι μετακινήθηκαν και οι νεότεροι κάτοικοι αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του πληθυσμού. Δεν πρέπει να λησμονούμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη μας πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική ζωή του τόπου.

Πανόραμα: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ν. Ιωνία και πώς μπορούν αυτά να επιλυθούν;

Π. Μπουρδούκος: Θεωρώ ότι η επιλογή και η κατάταξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια μεγάλη πόλη σαν τη Ν. Ιωνία, η οποία αποτελεί μάλιστα ένα κομμάτι στο ψηφιδωτό που λέγεται Λεκανοπέδιο Αττικής, είναι εν πολλοίς υποκειμενική και αυθαίρετη. Τα σημερινά προβλήματα είναι σύνθετα και αλληλένδετα και η επιλογή τους πρέπει να είναι αντικείμενο συνολικής ανάλυσης και θεώρησης. Η μελέτη των νέων δεδομένων (Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση, Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ.), ο επαναπροσδιορισμός των στόχων , η σύνθεση των επιμέρους απόψεων και η σύνταξη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού είναι σήμερα θέματα άμεσης προτεραιότητας για την επιβίωσή μας. Είναι επομένως αναγκαία η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτή νομίζουμε είναι η απαίτηση των καιρών και ιδού πεδίο λαπρό για όσους δηλώνουν ότι νοιάζονται για την πόλη μας.

Πανόραμα: ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον της Ν. Ιωνίας;

Π. Μπουρδούκος: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Η Ν. Ιωνία έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές, πολέμους, εμφυλίους, προσφυγιά, έχει περάσει οικονομικές κρίσεις κι όμως έχει αντέξει. Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη στους κατοίκους και πιστεύω ότι τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν θα ξεπεραστούν γρήγορα και θα προχωρήσουμε μπροστά. Επειδή είναι πρόσφατος ο χρόνος που διατελέσαμε δημοτική αρχή οι θέσεις μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή η πόλη είναι γνωστές και σαφώς καθορισμένες. Εκείνο που σήμερα μετράει είναι να καταθέσουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις του τόπου, όχι μόνο οι πολιτικές, τις θέσεις τους επάνω στα προβλήατα της Ν. Ιωνίας έτσι ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Το δικό μας παράπονο είναι ότι ενώ συζητούν για τα πάντα τό κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος, λες και αυτό είναι το κυρίαρχο στην πολιτική ζωή και αυτό αφορά τους πολίτες και το ποιοι θα στηρίξουν ποιους, αντί το σημαντικότερο θέμα να είναι οι θέσεις όλων των υποψηφίων για τα προβλήματα της πόλης. Θεωρούμε, λοιπόν, αναγκαίο να καταθέσουν όλοι τις απόψεις τους για την πόλη, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος και ο πολίτης να ακούει τι προτείνει ο κάθε ένας από εμάς.

Πανόραμα: Υπήρχε κάτι επί δημαρχίας σας το οποίο δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε και λυπάστε γι’ αυτό;

Π. Μπουρδούκος: Υπήρχε και υπάρχει ένα συνολικό όραμα για την Ν. Ιωνία και πρώτα απ΄όλα υπάρχει αγάπη για την Ν. Ιωνία. Υπήρχε ένας συνολικός σχεδιασμός που είχε πολλές φορές περιγραφεί και ο οποίος κόπηκε και το χειρότερο δεν είναι ότι κόπηκε αλλά ότι δεν αντικαταστάθηκε από κάτι άλλο. Έδώ και ενάμισυ χρόνο περίπου δεν βλέπουμε όχι όραμα αλλά ούτε στοιχειώδεις προτάσεις για να προχωρήσουμε. Κι αυτό πονάει.

Εύα Σεϊντή

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ