Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή της κ. Ελένης Φιλίνη

Το απόγευμα της Δευτέρας (20/5), στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Όστρια», στην Αθήνα, παρουσιάστηκε η αξιόλογη ποιητική συλλογή της ηθοποιού, τραγουδίστριας, χορεύτριας και ποιήτριας κ. Ελένης Φιλίνη, με τίτλο: «Με τα μάτια της ψυχής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια».

Η κ. ΦΙΛΙΝΗ
Η παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε με την κ. Ελένη Φιλίνη να λέει μεταξύ άλλων πως: «Ήθελα κάποια στιγμή να βγάλω αυτά τα ποιήματα. Χρόνια το παλεύω. Την πήρα την απόφαση. Είναι κάποια κομμάτια, όπως θα διαβάσετε, που είναι αυτό που λέμε: μέσα από την ψυχή μας,  Εγώ έχω ξεκινήσει να γράφω στιγμές και έθιμα από τα εννέα χρόνια μέχρι τώρα. Έχω άπειρα. Και τώρα αποφάσισα κάποια στιγμή να βγούνε αυτά. Θα δείτε ένα «άλλο» πρόσωπο της Ελένης. Ίσως κάποια είναι μελαγχολικά, ίσως θα διακρίνεται και έναν πεσιμισμό, αλλά δεν νομίζω ότι γίνεσαι καλλιτέχνης αν είσαι μέσα στην τρελή χαρά. Γι’ αυτό και προσπαθώ για πολλούς λόγους. Ο άνθρωπος έχει τα δικά του περάσματα στη ζωή. Αυτό αφορά μόνον εμάς τους ίδιους, δεν αφορά τους άλλους. Δεν είναι ανάγκη να βαραίνουμε τους άλλους ανθρώπους. Αλλά ο άνθρωπος που μπορεί να έχει πονέσει από παιδί, να του έχουν συμβεί διάφορα στη ζωή του, στην πορεία στη δουλειά του, σε όλα του, κάποια στιγμή προσπαθεί να δίνει χαρά στους άλλους. Αυτό παλεύω εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθώ να δώσω χαρά. Και νομίζω ότι το έχω καταφέρει αρκετά. Όσο γίνεται. Και τα τελευταία χρόνια μέσα από το τραγούδι είναι πολύ πιο εύκολο να το δώσω αυτό. Γιατί με τον ρόλο κρύβεσαι πίσω από ένα πρόσωπο. Στο τραγούδι είσαι εσύ και ο κόσμος, είσαι ο εαυτός σου. Ξεσηκώνεις τον κόσμο, τον κάνεις χαρούμενο, τον κάνεις να είναι καλύτερος.».

Επίσης, η κ. Φιλίνη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Μέσα από αυτά τα ποιήματα προλάβαμε να μελοποιήσουμε τρία, που είναι μέσα στο βιβλίο σε ένα CD. Στο εξώφυλλο, για όσους αναρωτιούνται, είμαι εγώ ενός έτους και η μητέρα μου.», και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλες και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση -και δεν ήταν καθόλου λίγοι- ευχαριστώντας τους ατομικά για την παρουσία τους. Μάλιστα, ανάμεσα στους δεκάδες ηθοποιούς, τραγουδιστές και γενικότερα ανθρώπους της Τέχνης, του θεάματος και της πολιτικής ήταν και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Άγγελος Μοσχονάς, ο οποίος απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό είπε μεταξύ άλλων πως: «Με την Ελένη γνωριστήκαμε επαγγελματικά. Εκείνο που την ξεχωρίζει και την κάνει ακόμα καλύτερη είναι ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και μια μεγάλη ψυχική καρδιά.». 

Ο κ. ΚΑΡΠΟΝΤΙΝΗΣ
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο μουσικός και τραγουδιστής κ. Παύλος Καρποντίνης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η Ελένη μου έδωσε αρκετά χειρόγραφα ποιήματα να τα ρίξω μια ματιά, να δούμε τι γίνεται, πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Και ήταν μια έκπληξη. Δηλαδή, είδα μέσα από την ανάγνωσή τους έναν άνθρωπο, που δεν τον είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ίσως είναι η πλευρά που κρύβουμε όλοι μας μέσα μας, που είναι αθέατη δημόσια. Εμένα προσωπικά με γοήτευσε αυτό το πράγμα, γι’ αυτό και γράψαμε αρκετά τραγούδια. Έξι-επτά, τουλάχιστον, είναι ολοκληρωμένα. Και δύο από αυτά είναι και στο CD, το οποίο κυκλοφορεί. Μου άρεσε πολύ αυτή η πλευρά της. Θεωρώ ότι είναι η αυθεντική πλευρά της, γι’ αυτό και η παρότρυνσή μου ήταν να τα βγάλει στο φως.». 

Ο κ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
Κατόπιν, ο σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας κ. Κώστας Παπαπέτρου μίλησε για την κ. Ελένη Φιλίνη (υπό μορφή ανάγνωσης επιστολής προς αυτήν), περιγράφοντάς την όπως τη γνώρισε μέσα από τη μακρόχρονη φιλία τους, κι ακόμη είπε μεταξύ άλλων πως: «Τώρα, πάνω στην ωριμότητά σου, έρχεσαι να μας εκπλήξεις και με το βιβλίο σου. Ήξερα από παλιά ότι έγραφες. Κάτι μου είχες πει, αλλά δεν ήξερα ότι γράφεις τόσο λυρικά, τόσο τρυφερά, με τόση ευαισθησία, όμως, και με τόσο βαθιά νοήματα και ουσία. Το έγραψες με το χέρι της καρδιάς, και, ναι: Με τα μάτια της ψυχής. Σου έδωσα πολλές φορές συγχαρητήρια για ερμηνείες σου στο θέατρο, στο τραγούδι, στην τηλεόραση. Θα σε συγχαρώ και τώρα γι’ αυτό το όμορφο βιβλίο, την έμπνευσή σου για το γεμάτο νόημα συγκινητικό εξώφυλλο και το περιεχόμενό του, που θα συνιστούσα σε όλους τους φίλους και θαυμαστές σου να το διαβάσουν για να ανακαλύψουν και να θαυμάσουν μια άλλη Ελένη, που αξίζει τον κόπο να την προσέξουνε.».

Ο κ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο πανεπιστημιακός και πολιτικός κ. Θόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Ελένη έχει παντρευτεί τη ζωή, το θέατρο και τη μουσική.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Ελένη τρέχει, αλλά τρέχει με χαμόγελο. Τρέχει γιατί αγαπάει τη ζωή, τρέχει γιατί είναι όμορφη. Και δεν είναι όμορφη εξωτερικά. Είναι όμορφη κι από μέσα. Πιο όμορφη από μέσα. Κι αυτό το ξέρετε όλοι και δεν χρειάζεται να το τονίσω.», και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Θα κλείσω με έναν στίχο της, που λέει τα εξής: «Αν με ρωτήσουν γιατί ζω θα πω για ν’ αγαπάω. Σαν με ρωτούν γιατί γελώ τους δείχνω τα πουλιά.». Ένα όμορφο πουλί είναι η Ελένη, που γελάει, αγαπάει, πονάει, και μας κάνει όλους χαρούμενους μέσα από τις δουλειές της.»  

Η κ. ΧΟΛΝΤΕΝ
Στη συνέχεια, παρενέβη η κ. Καίη Χόλντεν, η οποία υπήρξε δασκάλα της κ. Φιλίνη από όταν αυτή ήταν ακόμη μαθήτρια, και μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια τόσο για τον χαρακτήρα της, όσο και για την καλλιτεχνική της εξέλιξη.

ΠΟΙΗΜΑ
Τέλος, προκειμένου να δώσουμε μία ιδέα από την ποιητική της κ. Ελένης Φιλίνη, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε το ακόλουθο ποίημα, που περιλαμβάνεται στην παρουσιαζόμενη συλλογή της:

Άνθρωποι κι ανθρωπάκια (Ελένη Φιλίνη, Με τα μάτια της ψυχής, σ. 34)
«Άνθρωποι κι ανθρωπάκια κουρδισμένα ρομποτάκια
μας πηγαίνουν και μας φέρνουν μας πουλάνε
και μας γδέρνουν.

Αν ακούσεις τη φωνή τους θα νομίζεις πως μιλούν
μα αν κοιτάξεις την ψυχή τους
οι κραυγές σου θ’ ακουστούν.

Άνθρωποι και ανθρωπάκια σε τρελό χορό γυρνάμε
τα τιγράκια μαϊμουδάκια γίνονται και δεν μιλάνε.

Αετός και καρακάξα δίπλα-δίπλα καθισμένοι
οι αλήτες κι οι λεχρίτες στον λαιμό μας βολεμένοι.

Κάντε κάτι αδελφάκια γιατί βλέπω κάθε μέρα
πως πεθαίνουν τα παιδάκια και μου στρίβει το μυαλό.

Μη ξεχνάτε το σκοπό σας στο μικρό σας το ταξίδι
δίπλα είναι ο αδελφός σας μην του δίνεται λεπίδι.

Η ζωή μας είναι δώρο ανεκτίμητο κι ωραίο
μην αφήνετε τα όντα να σας έχουνε υπό.

Πάρτε αγκαλιά το δίκιο κάντε το πλατιά σημαία
στα σκουλήκια δώστε χώμα στους ανθρώπους ουρανό.».

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ