Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος, υπ. βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μαρούσι. Είμαι 34 ετών, σπούδασα οικονομικά και διεθνείς
σχέσεις και ως εμπειρογνώμων διεθνών σχέσεων έχω εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και σε
διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους
Πρόσφυγες. Παράλληλα, το 2017 ξεκίνησα μαζί με φίλους τη δική μου επιχείρηση.

Στις 7 Ιουλίου θα είμαι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, στην περιοχή που μεγάλωσα και γνωρίζω καλά. Αγαπώ τη χώρα μου και πιστεύω απόλυτα στις δυνατότητες της. Ξέρω όμως πολύ καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένας νέος επιστήμονας, ένας νέος επιχειρηματίας και αυτό γιατί τις βίωσα ο ίδιος. Γι’ αυτό το λόγο θα είμαι υποψήφιος. Πιστεύω σε μία Ελλάδα ίσων ευκαιριών και ίσων δικαιωμάτων, πραγματικής εργασίας και δίκαιων αμοιβών, που επιβραβεύει την προσπάθεια και προστατεύει τον πολίτη, μία χώρα δυναμική και εξωστρεφή, με θετική διεθνή παρουσία και ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Email: kon.foutzopoulos@gmail.com
Tel: 6970558235
Facebook: @foutzopoulos


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κωνσταντίνε καλώς ήρθες. Πες μας λίγα πράγματα για εσένα. Ποιός είσαι, με τί ασχολείσαι;
Ευχαριστώ πολύ. Λίγα πράγματα για μένα. Είμαι 34 ετών. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μαρούσι, σπούδασα οικονομικά και διεθνείς σχέσεις, ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία στη Γερμανία αλλά το 2009 πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα.

Είμαι εμπειρογνώμων διεθνών σχέσεων και με την ιδιότητα αυτή έχω εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ και η Σοσιαλιστική Διεθνής. Ταυτόχρονα, είμαι και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικών Συμβούλων (EAPC) και μέλος αρκετών διεθνών δικτύων, οργανισμών και δεξαμενών σκέψης. Τα τελευταία χρόνια μπήκα και στον χώρο του ελεύθερου επαγγέλματος, ξεκίνησα μαζί με φίλους μία επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας που επεκτείνεται τώρα και στο Χαλάνδρι. Με αυτή τη διπλή ιδιότητα λοιπόν του νέου επιστήμονα και νέου επιχειρηματία αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική και να είμαι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ας σταθούμε λίγο στην ιδιότητά σου ως διεθνολόγος. Υποθέτω ότι θα έχεις συγκεντρώσει πολλές εμπειρίες και διεθνείς επαφές αυτά τα χρόνια.
Σίγουρα η επαγγελματική μου ενασχόληση με τον χώρο των διεθνών σχέσεων ήταν και είναι για μένα ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολιτικούς όπως ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεζ, ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Πρόεδρος Ζούμα της Νοτίου Αφρικής μεταξύ πολλών άλλων. Ανοίγεις τους ορίζοντες σου και στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα, αντιλαμβάνεσαι την ανάγκη διεθνών συμμαχιών, ισχυρών συμμαχιών που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα μας. Όπως σε όλες τις καταστάσεις στη ζωή, όταν έχεις φίλους και συμμάχους είσαι πιο δυνατός.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στη Σοσιαλιστική Διεθνή, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση παγκοσμίως, κομμάτι του ΟΗΕ, με μέλη σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν είναι γνωστό αλλά η Σοσιαλιστική Διεθνής μέσω του παγκόσμιου δικτύου της στήριξε πολύ την Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ασία μέχρι την Λατινική Αμερική, που αγαπούν την Ελλάδα και όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν για θέματα που μας αφορούσαν στον ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα ήταν εκεί, μας υποστήριξαν και έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την πολιτική; Γιατί τώρα; 
Πολύ καλή ερώτηση. Κοιτάξτε, η κοινωνία μας αλλάζει, η Ευρώπη και ο κόσμος γύρω μας αλλάζουν. Και προσωπικά αισθάνομαι ότι έχουμε μείνει στάσιμοι. Αναλωνόμαστε πολιτικά σε συζητήσεις μικροκομματικές, χάνουμε την ουσία των πραγμάτων και δεν έχουμε ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της χώρας μας. Χρειαζόμαστε φρέσκιες ιδέες, τις οποίες πιστεύω ότι έχω και θέλω να προσφέρω για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Αγαπώ τη χώρα μου και πιστεύω απόλυτα στις δυνατότητες της. Ξέρω όμως πολύ καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένας νέος επιστήμονας, ένας νέος επιχειρηματίας και αυτό γιατί τις βίωσα ο ίδιος. Γι’ αυτό το λόγο θα είμαι υποψήφιος στις 7 Ιουλίου.

Γιατί με το Κίνημα Αλλαγής;
Γιατί είναι η πραγματική προοδευτική παράταξη της χώρας. Όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχει προσφέρει πολλά στον τόπο. Σήμερα έχουμε την τάση να τα απαξιώνουμε όλα με τεράστια ευκολία. Για μένα εκπροσωπεί την παράταξη που άλλαξε την χώρα, ένα σύνολο προοδευτικών αξιών που άλλαξαν την χώρα. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το κοινωνικό κράτος, έφερε μεγαλύτερη ισότητα στην ελληνική κοινωνία, προώθησε την εθνική συμφιλίωση, ακολούθησε μία δυναμική και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική που έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ.

Ακόμα και στην περίοδο της κρίσης μόνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που συχνά ξεχνάμε ότι δεν υπήρχε, και ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας στην ουσία δεν επέτρεπε την οικονομική διάσωση κρατών μελών, με τη ΝΔ και τον Σύριζα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση όπως η Διαύγεια και το opengov.

Για να έρθουμε στο σήμερα. Ο  ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένοι στους  ιδεολογικούς δογματισμούς τους. Μιλούν για ανάπτυξη που συνεπάγεται τη στασιμότητα και τις ανισότητες αντίστοιχα. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη μόνη νηφάλια, ρεαλιστική πολιτική επιλογή για τους προοδευτικούς πολίτες. Γι αυτούς τους λόγους είμαι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής.

Είσαι ένας νέος υποψήφιος. Τι πιστεύεις ότι δεν έχει γίνει σωστά στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια;
Πιστεύω σε μία Ελλάδα ίσων ευκαιριών και ίσων δικαιωμάτων, πραγματικής εργασίας και δίκαιων αμοιβών, μία χώρα που επιβραβεύει την προσπάθεια και προστατεύει τον πολίτη, μία χώρα δυναμική και εξωστρεφή, με θετική διεθνή παρουσία και ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, ιδανικό τόπο όχι μόνο διακοπών αλλά και νέας επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι κάτι που έχει γίνει λάθος τα τελευταία χρόνια είναι η μη χαρτογράφηση της ελληνικής κοινωνίας και των αναγκών της. Σε μία digital εποχή, εμείς μιλάμε ακόμα με όρους του παρελθόντος. Ένα παράδειγμα, η γραφειοκρατία δεν έχει μειωθεί παρ όλες τις ηλεκτρονικές μεταρρυθμίσεις. Η εμπειρία μου όταν ξεκίνησα τη διαδικασία ανοίγματος μίας επιχείρησης; H ηλεκτρονική διαδικασία έχει απλά προστεθεί σε μία σειρά εγγράφων, αιτήσεων και γραφειοκρατίας.

Πραγματική εργασία. Όλοι μιλάνε για μείωση της ανεργίας, για επιστροφή των νέων στην Ελλάδα. Αλλά υπό ποιες συνθήκες; Mε τι μισθούς; Mην κοροϊδευόμαστε, και πριν την κρίση, κανένας νέος δεν μπορούσε να ζήσει πραγματικά, να κάνει οικογένεια, να έχει δικό του σπίτι με αυτούς τους μισθούς. Η ελληνική οικογένεια ήταν πάντα εκεί να βοηθήσει. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ειπωθούν.

Νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας με δίκαιες αμοιβές. Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία της μεσαίας τάξης. Αυτά δεν έχουν γίνει σωστά, αυτά πρέπει να αλλάξουμε.

Και κατεβαίνεις στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας;
Ακριβώς. Στον βόρειο τομέα, εδώ γεννήθηκα και εδώ μεγάλωσα. Εδώ είναι οι φίλοι και η οικογένεια μου. Στο σύντομο αυτό διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών, γύρισα όλες τις γειτονιές μας και ξέρω καλά τόσο τα κοινά προβλήματα των περιοχών μας όσο και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γειτονιάς. Έχω όρεξη και ενέργεια να προσφέρω και να συνεργαστώ με όλους ώστε να γίνει η ζωή των πολιτών μας καλύτερη. Υπάρχουν ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό που δεν μπορούν να λυθούν μόνο σε κεντρικό επίπεδο, χρειάζεται η συνεργασία και η συμβολή όλων, κεντρικού κράτους, δήμων και περιφέρειας. Θα επιμείνω στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας μας.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ