Ρένα Δούρου

Η Ρένα Δούρου γεννήθηκε το 1974 στο Αιγάλεω Αττικής, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία, ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές, επίσης ως υπότροφος, στη Γαλλία, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, το οποίο και της απένειμε τον τίτλο του διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών το 2018. Ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική και Τουρκική γλώσσα. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως σύμβουλος εκδόσεων όπως επίσης σε εταιρείες επικοινωνίας.

Έχει συγγράψει τα βιβλία «Μια κουβέντα με τον Γλέζο» (Αθήνα, 2014) και «Η Απόλαυση του Εθνικισμού» (Αθήνα, 2007), έχει γράψει τον πρόλογο στο συλλογικό έργο για τον Τέρι Ήγκλετον «Για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική» (εκδόσεις Το Πέρασμα, 2009), ενώ έχει συμπράξει σε διάφορα άλλα συλλογικά έργα.

Από το 1995 συμμετείχε στη Νεολαία του Συνασπισμού. Κατόπιν διετέλεσε υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο ΚΕΑ-Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αρχικά εκπροσωπώντας τον Συνασπισμό και μετέπειτα τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχθηκε Βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012.Κατά την κοινοβουλευτική της θητεία συμμετείχε στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Μετανάστευσης και την Επιτροπή Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Εκλέχθηκε επίσης Αναπληρωματική Γενική Γραμματέας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Αττικής. Είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Πρόεδρος Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής. Στη διάρκεια της θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής διασφάλισε την υλοποίηση κρίσιμων έργων πνοής, που επιλύουν προβλήματα πολλών δεκαετιών, όπως η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την ύδρευση της Αίγινας καθώς και η ενοποίηση της πόλης με το παράλιο μέτωπο, ένα φιλόδοξο όραμα πολλών δεκαετιών, το οποίο με την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, καθώς και στο Μικρολίμανο, δημιουργεί την Αττική Ριβιέρα.

Είναι επίσης μέλος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

(Αντιπρόσωπος του Επιμελητηρίου Περιφερειακών Αρχών και τακτικό μέλος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων). Παρεμβαίνει συστηματικά στις εργασίες της Ολομέλειας του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της τοπικής Δημοκρατίας, της αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, του περιβάλλοντος. Την άνοιξη του 2016 ανέλαβε, με τους ομολόγους της των ιταλικών Περιφερειών του Λάτσιο και της Σικελίας, την πρωτοβουλία να αποστείλουν κοινή επιστολή σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Περιφερειών έναντι του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου προς τους Προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τον Απρίλιο του 2016. Το 2018 εισηγήθηκε στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Έκθεση σχετικά με τον ρόλο των Περιφερειών απέναντι στο προσφυγικό – μεταναστευτικό φαινόμενο.

Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε διακεκριμένα πανεπιστήμια, όπως τα: New York University, Princeton University, University of Essex. Αρθρογραφεί συχνά στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

Τον Μάιο του 2014 η Περιφέρεια Αττικής, με τη Ρένα Δούρου και τη «Δύναμη Ζωής», γύρισε σελίδα.

Εδώ και πέντε χρόνια, αθόρυβα και δυνατά, η Αττική αλλάζει πρόσωπο.

 • Από τη διαφθορά, την ανθρωπιστική κρίση και τα λουκέτα
 • Στη νοικοκυρεμένη διοίκηση, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τη διαφορά με το χθες κάνουν τα 1.250 έργα, προϋπολογισμού 2.1 δις ευρώ και τα 360 ανοικτά εργοτάξια και στους 66 δήμους, που τονώνουν τις τοπικές αγορές και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Τη διαφορά με το χθες την κάνει η συνέπεια λόγων και έργων μας.

Το 2014 είχαμε υποσχεθεί: “ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας”, “νέο αναπτυξιακό – παραγωγικό πρότυπο”, “προστασία και οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος”, “οικολογική διαχείριση των αποβλήτων”, “ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την τουριστική προβολή”, “πολιτισμό για όλους”. Σήμερα οι στόχοι αυτοί, σε μεγάλο βαθμό, υλοποιούνται.

Η Διοίκηση της Ρένας Δούρου κατέγραψε την περίοδο 2014 – 2019, επτά πρωτιές για τον πολίτη, την κοινωνία, το περιβάλλον. Δημιούργησε :

 1. Δίκτυο έργων υποδομής με επίκεντρο:
 • 168 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ
 • την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου (Αττική Ριβιέρα), προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ
 • τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.
 1. Πλέγμα Κοινωνικής Συνοχής, με προγράμματα όπως το “Ρεύμα Για Όλους”, τη “Διάθεση ειδών λαϊκών αγορών σε ευπαθείς ομάδες”, τη χρηματοδότηση 55 Κέντρων Κοινότητας, Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ατόμων με Αναπηρία, Κακοποιημένων Γυναικών, Κοινωνικών Παντοπωλείων, Κοινωνικών Φαρμακείων, Συσσιτίων, τη διασφάλιση της έγκαιρης μετακίνησης 22.000 μαθητών καθημερινά στα σχολεία τους, την ίδρυση του Κέντρου Logistics για τη στήριξη κοινωνικών δομών. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια στηρίζει:
 • τη Δημόσια Υγεία με 40 εκατομμύρια για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για 31 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με 20 εκατομμύρια τα στρατιωτικά νοσοκομεία και με 22.3 εκατομμύρια τη λειτουργία 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)
 • Το Πυροσβεστικό Σώμα με 5 εκατομμύρια για την αγορά 35 πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και με την παραχώρηση του ΚΤΕΟ Μεγάρων
 • την Ελληνική Αστυνομία με 5 εκατομμύρια για την αγορά οχημάτων και εξοπλισμού
 • τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς με 30 εκατομμύρια για την αγορά 92 οικολογικών λεωφορείων
 1. Νέο, οικολογικό, πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων, με νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης και της ανακύκλωσης.
  Αποκατέστησε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (στα Μέγαρα, στην Παλαιά Φώκαια, κα.), απαλλάσσοντας τους πολίτες από ευρωπρόστιμα.
 2. Νέα δεδομένα για υγιή, καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα με τη στήριξη των νέων, των γυναικών, των συνεργατικών σχηματισμών καθώς και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με 50 εκατομμύρια στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ», με 11,5 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
 3. Νέο Πολιτιστικό χάρτη της Αττικής με ανακαίνιση παλιών υποδομών, δημιουργία νέων και στήριξη καθολικά προσβάσιμων εκδηλώσεων. Είτε πρόκειται για την ανακαίνιση του θεάτρου του Λυκαβηττού είτε για την Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα: για μια νέα σχέση Πολιτισμού και Αυτοδιοίκησης.
 4. Νέο πλαίσιο μαζικού αθλητισμού με 140 έργα υποδομής, αξίας 217 εκατομμυρίων: από το νέο βιοκλιματικό πολυδύναμο αθλητικό κέντρο στη Νέα Σμύρνη ως την κατασκευή του αθλητικού πάρκου στο Σχιστό του Κορυδαλλού. Ή τη στήριξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου.
 5. Ολιστική τουριστική προβολή της Αττικής, με σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο δράσης και τη σύσταση νέων, πρωτοπόρων θεσμών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων όπως το Film Office της Αττικής.

Σχεδιάζουμε ήδη τα επόμενα βήματα, με ορίζοντα το 2030.

Για μια Αττική

 • δίπλα στους πολίτες με διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής για όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις,
 • με αστικές υποδομές επόμενης γενιάς που θωρακίζουν από την κλιματική αλλαγή και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών
 • πράσινη, φιλική, ελκυστική και ασφαλής για κατοίκους κι επισκέπτες
 • με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές για πολίτες κι επιχειρήσεις,
 • μοναδικό διεθνή προορισμό ως κοιτίδα του παγκόσμιου Πολιτισμού,
 • με σύγχρονη διοίκηση, με συμμετοχή των πολιτών, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Μαζί βγάζουμε την Αττική από την κρίση και την παρακμή.

Έλα μαζί για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα για εμάς και το αύριο των παιδιών μας.

Μην αφήσουμε την Αττική να ξαναπέσει στα χέρια αυτών που άφησαν την Περιφέρεια αθωράκιστη και χρεοκόπησαν την πατρίδα μας.

Επικοινωνία: www.renadouroudynata.gr

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ