Βλάσης Αγτζίδης

Στις αρχές του Απριλίου έγινα δέκτης μιας πρότασης από έναν καλό φίλο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπορευτώ μαζί τους στις ευρωεκλογές με την ιδιότητα του “ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ”.

Για να πω την αλήθεια, ξαφνιάστηκα. Θυμήθηκα αυτό που είχα γράψει πριν από 4 χρόνια, στην πρώτη μου πολιτική εμπειρία με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο: “Δεν κρύβω ότι η υποψηφιότητα μου προκαλεί μια μεγάλη αγωνία. Κυρίως γιατί θα πρέπει εγώ, ένας ιστορικός του προσφυγικού ελληνισμού, να αναμετρηθώ με πολιτικούς. Ωστόσο πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε ακόμα και αυτό, ώστε ο πολιτικός μας πολιτισμός να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια και σεβασμό προς την άλλη άποψη και από διάθεση σύνθεσης και ανακάλυψης των κοινών σημείων..”

Δέχτηκα βεβαίως την τιμητική πρόταση, η οποία βασιζόταν στην 35χρονη περίπου ενασχόλησή μου με τις Λευκές Σελίδες της ιστορίας μας και την προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία (Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία….) και Ανατολική Θράκη….

Μόνο που τώρα -σε αντίθεση με το ’15- η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από τα σχετικά κομματικά όργανα. Κάτι που μάλλον σημαίνει μια ωρίμανση του χώρου και των συνθηκών. Ίσως να είχε και μια συμβολική σημασία, γιατί η πρόταση συνέπεσε με την κυκλοφορία του νέου μου βιβλίου που έχει τον εξής τίτλο: “Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην Ήτττα και το Τραύμα” από τις εκδόσεις Historical Quest.

Παράλληλα, η ρήση του Αριστοτέλη στα κοινά υπήρξε μια υπόμνηση της κοινωνικής ευθύνης που έχει ο κάθε πολίτης: «...ὁ δὲ μὴ δυνάμενος κοινωνεῖν ἢ μηδὲν δεόμενος δι’ αὐτάρκειαν οὐθὲν μέρος πόλεως, ὥστε ἢ θηρίον ἢ θεός» [Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1253a].

Ουσιαστικά συνέβη κάτι παράδοξο: για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία, η ιδιότητα του “ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ“, έγινε θετικό κριτήριο επιλεξιμότητας. Eπιπλέον είναι και ένα τεστ για τη δυναμική και την πολιτική εμβέλεια του προσφυγικού ελληνισμού.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, απ’ όποια σκοπιά και να το δει κανείς, η συγκεκριμένη πρόταση υπήρξε μια θετική πρόκληση σε μένα στην οποία ανταποκρίθηκα.

Με εκτίμηση
Βλάσης Αγτζίδης

Το CV μπορείτε να το δείτε εδώ

Σχετικά κείμενα:
Ο Αγτζίδης, η ευρωβουλή, το Ζήτημά μας, ένα στοίχημά μας…
Βλάσης Αγτζίδης: Γιατί κατεβαίνω στις εκλογές (Μια σημαντική υποψηφιότητα)

Τα τελευταία μου άρθρα:
Βλ. Αγτζίδης: Η εθνοκάθαρση των ελληνικών πληθυσμών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας
O tempora, o mores! Mε αφορμή την περί γενοκτονίας προεκλογική συζήτηση

Συνεντεύξεις:
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βλάσης Αγτζίδης, στην «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Κ. Φωτιάδης και Β. Αγτζίδης μιλούν για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ