Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»

Το απόγευμα της Παρασκευής (17/5), στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός», στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Γεωργάκη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ» – Ή «Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ιανός».

Γι’ αυτό το επίκαιρο -λόγω εκλογών- βιβλίο μίλησαν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής κ. Νίκος Μάλλιαρης, ο δημοσιογράφος κ. Θάνος Σαρρής, η ηθοποιός και δημοσιογράφος κ. Όλγα Νικολαΐδου και ο σκιτσογράφος κ. Στάθης Σταυρόπουλος, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αλέξης Σπυρόπουλος.

Ο κ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ
Πρώτος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Νίκος Μάλλιαρης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και ελπίζουμε να εξελιχθεί η συζήτηση ευχάριστα, παραγωγικά, γιατί το ποδόσφαιρό μας περνάει μια παρατεταμένη κρίση, που δεν συνάδει με την αγάπη που δείχνουμε γι’ αυτό το ποδόσφαιρο και για την αγάπη που είχε και έχει ο Μίκης γι’ αυτό, όπως και όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, που περιγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο, χάρη στην πολύ καλή δουλειά, που έχει κάνει ο Γιάννης Γεωργάκης, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, γνώση του χώρου, και, κυρίως, είναι ακριβώς σ’ αυτό το πνεύμα: του άλλου ποδοσφαίρου∙ Του ποδοσφαίρου που διέπεται από φίλαθλο πνεύμα, από την αγωνιστικότητα και το ήθος.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μάλλιαρης είπε μεταξύ άλλων πως: «Αναφερόμαστε κατ’ αρχήν στον Μίκη, γιατί είναι ο άνθρωπος από τον πολιτιστικό και πνευματικό κόσμο, που εμφανέστατα έχει βγει προς τα έξω ότι είναι ποδοσφαιρόφιλος. Και, συγχρόνως, όχι μόνο αγαπάει το ποδόσφαιρο, αλλά και ενδιαφέρεται να προκύψει κάτι καλό μέσα σ’ αυτό. Ο Μίκης, δεν είναι απλά ένας καλλιτέχνης, ένας χαρισματικός μουσικός. Είναι ένας φωτισμένος δημιουργός, που συνθέτει κι ανασυνθέτει νότες, ανθρώπους, λαούς. Εμπνέεται από την ιστορία και από τους αγώνες των λαών συνθέτοντας και εξυψώνοντάς τους. Αγωνίζεται ο ίδιος και, συγχρόνως, μας βοηθά να υπερβούμε την καθημερινότητά μας, να ονειρευτούμε και μα αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή. Είναι ένας φωτισμένος «προπονητής», που θέλει να ετοιμάζει τους παίκτες του για τα μεγάλα παιχνίδια της ζωής. Ο Μίκης διαπνέεται από αγάπη, δημιουργικότητα και προσφορά. Αγαπάει τον συνάνθρωπό του, αγαπάει τον τόπο που ζει, αγαπάει το ποδόσφαιρο. Αγαπάει και την ομάδα του. Και, κυρίως, αγαπάει τους ποδοσφαιριστές. Αυτή του η αγάπη μετουσιώνεται σε προσωπική του προσφορά. Αλλά δεν του αρκεί, γιατί τα οράματά του γι’ αυτά που αγαπάει ξεπερνάνε τα στενά όρια που αυτά κινούνται. Που τα έχουμε βάλει εμείς να κινούνται. Μέσα στον μικρόκοσμό μας νιώθει τόσο δυνατός ο ίδιος, που θέλει τη δική του δύναμη να τη μεταδώσει σ’ αυτά που αγαπά και ασχολείται μαζί τους, είτε είναι η μουσική, η Ελλάδα, η πολιτική, η ομάδα του, γενικά το ποδόσφαιρο, είτε ολόκληρος ο κόσμος. Γιατί ο Μίκης πλέον είναι παγκόσμιος. Και για να συμβάλλει στην εξύψωση και στη βελτίωση των πραγμάτων και των καταστάσεων, που αυτός ασχολείται, γίνεται φιλόσοφος, γίνεται προπονητής. Μελετάει, ψάχνει και βρίσκει γιατί είναι στην κατάσταση που βρίσκονται και αναζητά άλλες δυνάμεις, που να συμβάλλουν στην υλοποίηση των οραμάτων του. Και όταν τις εντοπίζει, επιδιώκει τη σύνθεσή τους για τον κοινό σκοπό. Αλλά να μην οδηγηθούμε σε άλλους κόσμους, που κινείται ο Μίκης. Ας περιοριστούμε στο ποδόσφαιρο. Από μικρό παιδί παίζει ποδόσφαιρο. Και κάποια στιγμή γοητεύεται από την ομάδα, που κάτι του λέει και τον εκφράζει.», κι ακόμη εξιστόρησε περιστατικά με πρωταγωνιστή τον κ. Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία συνέβαλλαν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ποδοσφαιριστών, κι ακόμη μετέφερε στο κοινό αρκετές διασκεδαστικές στιγμές με τον Μίκη.

Ο κ. ΣΑΡΡΗΣ
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο κ. Θάνος Σαρρής, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο αυτό δείχνει στην πράξη πώς το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα άθλημα, πώς συνδέεται με τις τέχνες, και νομίζω ότι θα ήταν το καλύτερο δώρο για ανθρώπους των Γραμμάτων, για να καταλάβουν τι πραγματικά γίνεται μέσα στα γήπεδα, στις κερκίδες αυτών, στους δρόμους, στις αλάνες, όλο αυτό το πνεύμα, με το οποίο έχει γεμίσει κι ο Μίκης Θεοδωράκης.», ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε πως: «Νομίζω πως αυτές οι ιστορίες που έχει μέσα το βιβλίο και ο τρόπος που τις συνδέει, που είναι ξεκάθαρο ότι προέρχεται από μια εξαιρετική γραφή με εμπειρία πολλών ετών, μία τριβή του ρεπορτάζ και με τη φύση του ποδοσφαίρου και τις προεκτάσεις του, μας δίνει ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, το οποίο ακόμα και για ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν ασχοληθεί, ποτέ δεν έχουν καθίσει να καταλάβουν τον κοινωνικό ρόλο του ποδοσφαίρου, τον τρόπο πλέον που μπορεί να χαρίζει χαρά σ’ ένα παιδί το οποίο είναι άστεγο, σε ένα παιδί το οποίο είναι πρόσφυγας, το οποίο αναζητά μέσω του παιχνιδιού κάτι διαφορετικό στη ζωή του. Όλα αυτά είναι εκεί, μέσα στο βιβλίο, όλες οι προεκτάσεις του ποδοσφαίρου και η σύνδεσή του με την Τέχνη, είναι το πόσα έχει εμπνεύσει και έχει εμπνευστεί από ανθρώπους των Γραμμάτων, και πώς χαρίζει συναισθήματα πραγματικά, τα οποία κάποια στιγμή νομίζω ότι όλοι πρέπει να τα ζήσουν ή και κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτό το παιχνίδι και τη χαρά μπορεί να χαρίσει στον κόσμο.».

Η κ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία της κ. Όλγας Νικολαΐδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο του Γιάννη Γεωργάκη είναι εξαιρετικό, είναι πάρα πολύ ωραία γραμμένο και εκτός από το ότι μας δίνει ένα πάρα πολύ ωραίο υλικό, πολύ ωραία δομημένο κ.τ.λ., για να χρησιμοποιήσω λίγο ποδοσφαιρική ορολογία, μας δίνει τη μπάλα για να κάνουμε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι με το μυαλό μας και με τη σκέψη μας. Ακριβώς γιατί πέρα από το υλικό που καταθέτει , πέρα από τις μαρτυρίες, πέρα από αυτές τις πολύ ωραίες ιστορίες με τον Μίκη, με πράγματα τα οποία λένε άνθρωποι της Τέχνης κ.τ.λ., βάζει και θέματα προς συζήτηση και προς αναστοχασμό.» και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Το πολύ βασικό για το βιβλίο είναι αυτό που είπε ο ίδιος ο Γιάννης όταν του είπα ότι μου άρεσε πολύ και το διάβασα σε δυο βραδιές. Μου λέει: Μου το ‘παν όλες οι γυναίκες αυτό. Και μου είπαν ότι μπόρεσαν να καταλάβουνε μέσα από τον ενθουσιασμό, που εκπέμπει αυτό το βιβλίο, και από όλα αυτά τα που θέτει και συνδέει πράγματα. Γιατί αυτό είναι το θέμα: Να συνδέουμε και να συνδεόμαστε. Δεν είναι τυχαίο που στο αρκτικόλεξο κάθε ομάδας σχεδόν υπάρχει η λέξη «Ένωση», η λέξη «Σύνδεσμος», η λέξη «Σύλλογος», γιατί προφανώς το ποδόσφαιρο είναι αυτό το πράγμα. Του είπαν, λοιπόν, ότι κατάλαβαν γιατί τους άντρες τους συναρπάζει τόσο πολύ αυτό το παιχνίδι.».

Ο κ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Στάθης Σταυρόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Πριν εικονογραφήσω το εξώφυλλο του καταπληκτικού αυτού βιβλίου είχα εικονογραφήσει και, ίσως, έκλεψα ή από την πρώτη εικονογράφηση ή τη δεύτερη το τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή», σε μια συλλογή 33 τραγουδιών που είχα εικονογραφήσει του Τσιτσάνη, με τον μόνο τρόπο που νόμιζα ότι μπορούσε να αποδώσει τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Και ήταν ένα παιδί γυρισμένο πλάτη, που κράταγε μία μπάλα σε μία αλάνα, όπου γύρω-γύρω στο κάδρο ήταν στιγμές τις νεώτερης Ιστορίας. Αυτό το παιδί νομίζω ότι απέδιδε με τον τρόπο που εγώ αντιλαμβάνομαι μία γιορτή, που μπορεί να περιέχει και τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Στο εξώφυλλο που έκανα, λοιπόν, για το βιβλίο του Γιάννη, τα πράγματα γίνανε πιο χαρούμενα. Ο μικρός ποδοσφαιριστής έχει όλα τα χρώματα που μας αρέσουν ολωνών, αλλά ενωμένα, και τρέχει πάνω σε ένα «λιβάδι» που έτρεξε ο Μίκης. Αυτό το λιβάδι το αποδίδω μ’ αυτή τη μικρή σημαία. Γιατί ο Μίκης μπορεί να μας έχει απογοητεύσει όλους κατά καιρούς κατά μία στιγμή, αλλά μας μαγεύει για όλη μας τη ζωή και στο διηνεκές με όλα όσα έχει κάνει.» και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Αυτός ο ενορατικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που έγραψε τον «Αρχάγγελο», όπου πραγματικά εκεί μπορεί να δει κανείς μια χάρτινη ιστορία της Ελλάδας του παρελθόντος και του μέλλοντος, των ηρώων και των προδοτών, του μεγαλείου και της καταισχύνης, αυτός ο ανθρωπόβλητος Αρχάγγελος, ο Μίκης, είναι ένας άνθρωπος που έπαιξε στις αλάνες, που φόρεσε μια φανέλα, που μίλησε με τον Γιάννη, και έκατσε ο Γιάννης και έγραψε ένα βιβλίο κι όλα ξανά γίνανε ανθρώπινα.». 

Ο κ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου, κ. Γιάννης Γεωργάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θέλω να πω ότι δυσκολεύτηκα να το γράψω το βιβλίο. Με πίεζε ο Νίκος ο Μάλλιαρης να το γράψω. Αλλά πώς πλησιάζεις ένα τέτοιο μέγεθος, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης; Προσθέτοντας πως: Με πολλή πίεση κατάφερε να με πείσει. Τον ευχαριστώ. Γιατί τώρα καταλαβαίνουμε πως κάναμε μια καλή προσπάθεια να συνδέσουμε το ποδόσφαιρο με τον πολιτισμό. Αυτός ήταν ο στόχος μας.», στη συνέχεια μίλησε για το πώς γράφτηκε το βιβλίο και για τη σχέση του με τον κ. Μίκη Θεοδωράκη, και ολοκλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Όταν στα γήπεδα δεν κυριαρχεί η ποίηση, η μουσική, το θέαμα, η συγκίνηση το χειροκρότημα, η αλληλεγγύη, αλλά άτομα με συμπεριφορές που δεν σέβονται τον αθλητή, τον άνθρωπο, τις αξίες, και που δεν εμπνέονται από την αρχή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ ότι: «Ο αθλητισμός διδάσκει ότι έντιμα να νικάς και με αξιοπρέπεια να χάνεις», επιτρέψτε μου να πω ότι το πρόβλημα δεν είναι του αθλητισμού, αλλά της δημοκρατίας και της εκάστοτε εξουσίας.».

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως παρεμβάσεις για το βιβλίο του κ. Γιάννη Γεωργάκη έκαναν μεταξύ άλλων ο βετεράνος ποδοσφαιριστής κ. Ντέμης Νικολαΐδης, καθώς και ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Καραγιαννίδης.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ