Προβολή της ταινίας “Σπάρτακος” (16/06)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (SPARTACUS)

Ο Λέντουλος Μπρούτος, ιδιοκτήτης μιας σχολής μονομάχων, αγοράζει τον σκλάβο Σπάρτακο. Ο Λέντουλος έχει αναλάβει την οργάνωση ενός θεάματος, εκπαιδεύοντας τους μονομάχους του για να αγωνιστούν μέχρι θανάτου, προς τέρψιν του Μάρκους Κράσους, ενός διεφθαρμένου συγκλητικού.

Τη νύχτα πριν τον αγώνα, ο Σπάρτακος γνωρίζεται με την Βαρίνια, μια νεαρή σκλάβα. Αργότερα, όταν μαθαίνει ότι η Βαρίνια έχει πουληθεί στον Κράσο, εξοργίζεται και οργανώνει μια εξέγερση, μαζί με άλλους 78 μονομάχους.

Τα νέα διαδίδονται γρήγορα και σύντομα ο στρατός του Σπάρτακου αριθμείται σε μερικές εκατοντάδες άνδρες. Έτσι, οι Ρωμαίοι αποφασίζουν να καταστείλουν την εξέγερση…

  • Το βιβλίο «Σπάρτακος» του Χάουαρντ Φαστ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον αείμνηστο Στάνλεϊ Κιούμπρικ («Το κουρδιστό πορτοκάλι», «Η λάμψη») και το αποτέλεσμα είναι μια επική υπερπαραγωγή (η ταινία κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια, ποσό υπέρογκο για τα δεδομένα της εποχής ενώ η χρονική διάρκεια των γυρισμάτων είχε ξεπεράσει τους πέντε μήνες), που αφηγείται την τραγική ιστορία του Σπάρτακου και της αιματοβαμμένης εξέγερσής του ενάντια στον ρωμαϊκό ζυγό.
  • Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Ντάλτον Τράμπο («Ο Πεταλούδας», «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του»), που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην περίφημη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ, αφού είχε αρνηθεί να καταθέσει εναντίον συναδέλφων του ενώπιον της επιτροπής Μακάρθι, για κομμουνιστική δράση. Μέσα από το σενάριο, ο Τράμπο καταφέρεται ενάντια στην τότε πολιτική πραγματικότητα των ΗΠΑ, παραλληλίζοντας τους παρακμιακούς Ρωμαίους με τους σκληρούς μεγιστάνες του Χόλιγουντ, που υποδαυλίζουν την αξία του ταλέντου χάριν εξουσιαστικών συμφερόντων. Έτσι το φιλμ «Σπάρτακος» αποτελεί μια εξαίρεση στο είδος των πολυδάπανων ιστορικών ταινιών («Κλεοπάτρα», «Μπεν Χουρ», «Η πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας») αφού οι «κοφτεροί» διάλογοι της πένας του Τράμπο και η δυναμική σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (που αρέσκεται να ατενίζει τη ζωή μέσα από ένα πρίσμα πικρού κυνισμού) δεν το περιόρισαν μόνο στην ανάδειξη μιας φαντασμαγορίας ντεκόρ και κοστουμιών με αποτέλεσμα οι κριτικοί να το επαινέσουν ως «το έπος του σκεπτόμενου ανθρώπου».
  • Η ταινία κέρδισε τα Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Αλεξάντερ Γκόλιτζεν, Τζούλια Χίρον, Ράσελ Γκάουσμαν, Έρικ Όρμπομ), Φωτογραφίας (Ράσελ Μέτι), Ενδυματολογίας (Μπιλ Τόμας, Άιριν Βάλις). Στέρεες ερμηνείες από ένα εξαιρετικό καστ, που απαρτίζεται από τους Κερκ Ντάγκλας («Σταυροί στο μέτωπο», «Αίμα στον Πράσινο Βάλτο») στον ρόλο του Σπάρτακου, Λόρενς Ολιβιέ («Ανεμοδαρμένα ύψη», «Ανθρωποκυνηγητό»), Πίτερ Ουστίνοφ («Έγκλημα στον Νείλο»), που κέρδισε και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, Τζιν Σίμονς («Άμλετ», «Μεγάλες προσδοκίες»), Τσαρλς Λότον («Η Παναγία των Παρισίων»), Τόνι Κέρτις («Ο στραγγαλιστής της Βοστώνης»).

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ